От дисквалификацията до победата: Герман Гочев завоюва титла за България в Атина
Барманът е на първо място в състезанието Metaxa Twelve 2025
Домат в мартини? Защо не.
Когато летният сезон извади на сцената сочните си, зрели домати, всички се втурваме към салати, брускети или просто филия хляб със сол. Но щом вече сте минали през класическите рецепти, може би е време да се обърнете към бара.Барманите по света отдавна знаят, че доматът не е само за кухнята. В И Sodi в Ню Йорк, барманката Шанън Понче казва просто: "Когато ти се иска да го изядеш, значи е моментът да го сложиш в коктейла."
Мартини с доматена вода
Един от най-фините начини да се вкара зеленчукът в чашата е чрез доматена вода - бистра, сладко-кисела и с характерен зелен вкус. Достатъчно е да пасирате домати със сол, да ги оставите да се прецедят бавно през тензух и да използвате течността в мартини. Сортът "зелени наследствени" придава на коктейла бледозелен цвят и свежест, които балансират джин и вермут.
Ако предпочитате по-"мръсно" мартини, просто добавете още доматена вода - както бихте постъпили с маслинова саламура.
От лимонада до шприц
Доматената вода работи и без алкохол: смесете я с лимонов сок и захарен сироп за летен вариант на лимонада. Или я добавете към безалкохолна бира или джинджифилова газирана напитка.
За моментален ефект вземете няколко жълти чери домата, смачкайте ги със захар и сол, прибавете текила, вермут и лайм, и завършете със шампанско или пенливо вино. Резултатът - искрящ жълт шприц.

Домат и херес - изненадваща двойка
Още една посока е шери-коблер с домат: червени резени, захарен сироп от домати и цитрус, комбинирани с амонтиядо, прецедени върху натрошен лед. Томатният сироп добавя сладко-карамелена нотка, която се връзва прекрасно с ореховия характер на шери.
Доматите си играят чудесно и с други плодове - ягоди, диня, плюс билки като босилек или копър. Възможностите са много, а сезонът кратък. Преди да се върнем към баналната кървава Мери от всеки бар, време е да сложим един хубав домат в шейкъра и да опитаме какво може.
От дисквалификацията до победата: Герман Гочев завоюва титла за България в Атина
Барманът е на първо място в състезанието Metaxa Twelve 2025
От дисквалификацията до победата: Герман Гочев завоюва титла за България в Атина
Барманът е на първо място в състезанието Metaxa Twelve 2025
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.