TEAsting: Мао Фенг и Чун Ме - скритите съкровища на Китай
Китай успява да доминира в сегмента на зелените чайове с ниска цена и високо качество.
TEAsting: Непосилната лекота на белите чайове
Сребърни игли в традиционна китайска порцеланова чаша
Цвят
Сребърни игли - запарката е изключително бистра с блед прасковен цвят
Пай Му Тан - светложълта запарка
Стил
За всекидневна употреба, поради ниското ниво на кофеина може да се консумират и вечер. Високи антиоксидантни, пречистващи и намаляващи токсините в тялото чайове.
Типични за
Китай, популярни в Европа и САЩ
Аромати и вкусове
Сребърни игли - цветист нос, ефирно тяло с прасковен и пъпешов характер.
Пай Му Тан - тревист нос с препечени нотки, по-мощно тяло с наличие на танини.
Методи на производство
Сребърни игли - сушене на слънце, Пай Му Тан сушене с частична ферментация.
Приготвяне
Запарка от 1 до 3 минути в зависимост от желаната интензивност на напитката, при температура не по-висока от 70 градуса. Възможност за втора и трета запарка.
Консумация
Традиционно в плитки порцеланови чаши. Желателно е да не се употребява храна в близките 2 часа преди консумацията.
По време на миналия TEAsting бяхме изненадани от впечатляващия вкус и нарастващата популярност на чайовете мате и лапачо. Студеният сезон обаче си отива и нашите натоварени от по-мазните зимни храни рецептори вече жадуват за повече лекота и свежест.
Един от начините е рязко да сменим географската ширина, прескачайки от Латинска Америка директно в Китай. Като родина на растението (Camellia sinensis) тази азиатска държава се е прославила през вековете с множество различни чайове - от оолонг до черни и зелени. Ако обаче има нещо, с което китайците могат да се гордеят пред света, това несъмнено са белите. Тук отварям важна скоба, за да уточним с какво точно е различен този тип чай от останалите. Най-главното е липсата или наличието на минимална ферментация по време на производството. Това автоматично значи повишено равнище на антиоксиданти за сметка на танините и кофеина, които клонят към абсолютния минимум. Звучи чудесно за всички потребители, които държат на здравословния начин на живот и не искат сърцето им бясно да препуска.
Вляво е Пай Му Тан, вдясно - Сребърни игли
Редно е наред с преимуществата да назовем и големия проблем - белите чайове са твърде леки на вкус. Често след опитването им можете да чуете възклицания от рода на: "Това е чиста вода!". Разбира се, те говорят за неинформираността на консумиращите ги. Въпросната напитка просто е за по-подготвени и изтънчени небца. За да има интрига, в днешния TEAsting с домакина ни от Чаена къща Пловдив, Адриан, решихме да пробваме два от най-популярните китайски бели чая - императорския Сребърни игли, познат в родината си като Bai Hao Yin Zhen, и по-народния и нискобюджетен Пай Му Тан (бял божур).
Пай Му Тан
Сребърни игли
Първият е лек и ефирен, носи славата на "шампанското на белите чайове", а вторият е със заявен вкус, който няма как да ни остави безразлични. "Много клиенти напоследък започват да обръщат внимание на белия чай, но споделят, че не го познават, той не е масово предлаган, няма го и на пакетчета. Ние поддържаме селекция от 3 до 5 вида, защото е много скъп, представете си един голям храст, при брането се откъсват по 1-2 листенца от клон, това е трудоемък и нискодобивен процес.
| Историята им |
Пай Му Тан се произвежда главно в провинция Фудзиен и е добре познат в световен мащаб. Известен с това, че има широки, многоцветни листа. Това се получава, защото по време на обработката му протича частична ферментация, окисляването е много фино. Избират се малко по-широки листа, които могат да подсигурят огромно производство и задоволяване на пазара".
И ако Пай Му Тан могат да ни предложат в почти всеки уважаващ себе си хотел или чайна, то Сребърни игли все още остава рядък специалитет за истински чаени ценители. На международния пазар цената му е респектираща и се движи в порядъка от 20 до 30 евро за 50 г. Както сами се досещате, за всичко това си има причини.

"Берат се единични неразтворили се листенца, най-връхните на клончето, т.нар. първа пролетна пъпка. Правят се до 3-4 беритби в годината, никаква ферментация, само се изсушава на слънце, след това много се внимава да не бъдат счупени листата, самият пакетаж и транспорт на сухата маса е много труден, за да се запази целостта на листчетата. Това е определящо за вкуса и качеството на напитката", споделя ми Адриан за спецификите при производството на Сребърни игли.
Този чай се нарича така заради сребристия си цвят, а листото е леко извито, наподобяващо игла. Физическият контакт с него е запомнящ се, целият е покрит с много нежен мъх, който придава невероятно, кадифено усещане при допир. При направата му половината листа остават в горната част на чашата, а другите падат долу, като леко се докосват с горните. "Можем да медитираме, наблюдавайки плавността и хармонията на този процес", възкликва Адриан. По думите му, традиционно преди употребата на Сребърни игли знатните особи в китайския императорски двор са минавали няколкодневна диета от плодове и зеленчуци, за да си изчистят рецепторите.

"В днешни дни белите чайове всеки ги пие, както намери за добре. Заради антиоксидантите им тяхното производството се разшири, дори в Турция започнаха да ги правят, но нищо не може да се сравни с качеството на китайския. Проблемът при белите чайове в България е, че клиентите са свикнали на по-интензивни аромати и вкусове, казват, че белите чайове са им слаби и не ги усещат. Освен това запарката трябва да се прави с 65 до 70-градусова вода, а масово в страната ни се използва вряла вода над 90 градуса. Така чаят става стипчив и неприятен, изгубва цялата си ефирност и заприличва на зелените. Умами вкусът, характерен за белите, изчезва напълно при неправилното му приготвяне", категоричен е домакинът ни.
| Дегустацията |
Вляво е Сребърни иглиПрепоръчителната запарка за двата чая трае 2-3 минути. Искаме ли повече лекота във вкуса, можем да заложим дори на едноминутната. Важно правило преди консумация - трябва да сме с чисти рецептори, никаква консумация на храна поне два часа преди това. Логично, започваме от по-лекия - Сребърни игли. Първото впечатление - много бистър чай, няма никакви частици, идващи от прахообразната маса, характерна за нискобюджетните чайове. Носът е цветист, ефирен, в тялото се разгръщат прасковени, а на финала и нотки на зелен пъпеш. Финалът е плавен и бавно затихващ, също плодов. Цялостното усещане е за лекота, но в същото време тя е с ясно изразена вкусова идентичност.
Пай Му Тан
Сребърни игли
Пай Му Тан е определено по-интензивен и като цвят на запарката, и като наситеност на нейния вкус. Тук вече на нос се усещат освен флоралните нюанси и повеи от прегоряло сено и препечени филийки. Тялото е по-мощно с ненатрапчива тревистост, а на финала имаме и танинов намек.
И двата участника в нашия тест можем да ги определим като свежи, пролетни чайове, носещи както полза за здравето, така и удоволствие от консумацията им. Ако ги разположа в денонощието, бих започнал деня си с по-освежаващия и слабо кофеинов Пай Му Тан, а Сребърните игли ще бъдат релаксиращото ми питие след вечерята (поне 2 часа по-късно, ако си припомним препоръката). В края на дегустацията ни Адриан се пошегува, че със своята цветистост и плодовост белите чайове му напомнят на белите вина. Бързо стигнахме до консенсус по въпроса: "Сребърни игли е шардоне, а Пай Му Тан е мускат"!
Очакавайте следващия ни TEAsting - ще дегустираме две детокс чаени смеси.
TEAsting: Мао Фенг и Чун Ме - скритите съкровища на Китай
Китай успява да доминира в сегмента на зелените чайове с ниска цена и високо качество.
TEAsting: Китай и Непал - между черното и бялото
От столетия тук на особена почит са жълтите чайове - отвари за консуматори, готови на по-екстремни вкусови преживявания
TEAsting: Ърл Грей – топло и студено
Ако си падате по аромата на бергамот, ще ви е спътник за цял живот. А ако го пробвате студен, вероятността да се влюбите от първа глътка е много по-голяма.
TEAsting: Корени и плодчета за имунитет
Разчитаме на лечебната сила на корени и плодове, да видим какъв ще е крайният резултат
TEAsting: Мате и лапачо - напитките на боговете
Разходка до географските ширини на Южна Америка и нейните чайове
TEAsting: Коледни блендове
Дегустираме две смеси, подходящи за зимния сезон: "Червен дракон" и "Златен глобус".
TEAsting: Масала - класическа и модерна
Днес поемаме към вечно заснежените върхове на Хималаите, където е родината на масалата
TEAsting: Пушек и шоколад за студените дни
Срещу краля на опушените чайове и любимец на Чърчил – Лапсанг сучонг, се изправя една съвременна напитка - черният уиски чай
TEAsting: Африкански медени сладости
Среща с ройбос и хънибуш - чаените емблеми на Южна Африка
TEAsting: Китайски наслади
Бял цъфтящ и черен пресован Пу Ер: пиенето на чай освен всичко друго е и визуална наслада
TEAsting: Класиките в жанра - Асам, Дарджилинг, Английска закуска
Черният чай в цялото му многобразие от вкусове и аромати
TEAsting: черен чай от Русия, Кения и Шри Ланка
Разходка из безбрежния океан на черния чай
TEAsting: Елегантните бурени и мурсалският чай
Около българското антиоксидантно чудо все още витаят много митове. Чай от колко вида растения всъщност консумираме?
TEAsting: Матчизъм в действие
Матча е легендарна, матча е модерна, но между различните матчи има един балкан разлика
Протеиновите храни – мит и истина
Денят на мавруда – празник на българските сортове и на идентичността във виното
Наздраве за второто издание на феста за натурално вино!
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
Спортът и храната: ритуали на споделеност
Сексът & ГЛАДът
Сексът може и да продава, но вкусът остава.