ТEAsting: Канела – модерната класика
Вече повече от 500 години, канелата е една от най-разпознаваемите подправки
TEAsting: Корени и плодчета за имунитет
Вляво - Коренна сила, вдясно – Сладка пролет
Коренна сила
Коренна сила
Сладка пролет
Цвят
Според времетраенето на запарката, Сладка пролет - бледо розово до червено.
Коренна сила - златист до светло кафяв.
Стил
За всекидневна употреба, подходящи през зимата и пролетта, безкофеинови, имуностимулиращи антиоксидантни, нормализиращи хормоналните нива.
Типични за
Европа
Аромати и вкусове
И двата чая имат натурална сладост идваща от женското биле. Сладка пролет - плодово-цветист нос, ефирно тяло с преобладаващо влияние на каркаде, финал с нотки на къпина и ягода. Коренна сила - аромат на куркума, плътно, джинджифилово тяло, на финала - загатнат рожков и отново куркума.
Методи на производство
Сушене на съставките на сянка и смесване в определени пропорции. Без добавяне на
изкуствени аромати.
Приготвяне
2 грама от сместта на 250 мл. вряла вода (100 градуса), запарка от 5 до 10 минути в
зависимост от желаната интензивност.
Консумация
През целия ден, между храненията. Подходящо е съчетаване с пчелен мед.
Пролетта е сезон, в който не само времето е променливо, но и тялото ни изненадва с постоянните си капризи. В миналия TEAsting потърсихме свежестта и ефирността на два бели чая, а сега ще заложим на нещо съвсем различно - плодове и корени.
А сега - накъде? Смесите са цяло море. Този път с домакина ни от Чаена къща Пловдив Адриан Кумбилиев избягваме от класическата формула, която разчита основата да е черен или зелен чай. Ще тестваме две смеси с различен състав, но със сходно имуностимулиращо действие: Сладка пролет и Коренна сила. Имената им са красноречиви и отправят директно съм съдържанието им.
Първата смес - ябълка, черен бъз, цвят хибискус, женско биле, листа и плод от къпина, а втората - джинджифил, куркума, корени от глухарче, рожков, цикория, женско биле. Свързващият елемент между двата чая е сладкият корен, познат в народната медицина и като сладник, женско биле или лакриц. Заради голямото количество на веществото глициризин, което е естествен подсладител, коренищата на това растение са на почит в кулинарията. Тук няма как да не споменем любимите лакрицови бонбони на Пипи Дългото чорапче. Освен за производството на лакомства, женското биле се използва и за лечение на ендокринни заболявания и нормализиране на хормоналния баланс, така че присъствието му в чаените смеси е винаги добре дошло.
Вляво – Коренна сила, вдясно - Сладка пролет
Кои са съставките, носещи характеристиката на региона ни и добре познати в българското билкарство? Т.нар. Коренна сила съдържа корени от глухарче, а те са истинско съкровище - изключително богати на фибри, калий, калций, магнезий, цинк, желязо, фосфор, а също така и на витамини от групите B, C и D. В Сладка пролет има плодчета от черен бъз, също много богати освен на микроелементи, но и на флавонoиди, което го прави силен имуностимулатор. По всичко личи, че си имаме работа с две много мощни по съдържание чаени смеси, комбинирани така, че да доставят на тялото, точно веществата, които му липсват през пролетта.
"Двата чая покриват целия спектър от сетива: първо са много красиви на цвят, после ухаят чудесно, а за финал идва страхотният им вкус. За първи път ще си позволим в нашите дегустации да прибавим мед в отварата, ще използваме акациев, който е по-фин и няма да натовари с допълнителна тежест вкуса. Той допълнително дава енергия на тялото. Докато да се слага мед в черните, белите и зелените чайове, за ценителите е нещо по-скоро необичайно, то при билковите и плодовите е съвсем нормално. За подсладител може да се ползва и нерафинирана захар или небет шекер, всичко зависи от вкуса на консуматора", съветва чаеният ни експерт. Според наблюденията му по време на пандемията, много хора са започнали да четат на тема природно имуностимулиране и да се учат как да използват най-добре за зравето си богатството на билките, подправките и корените.
"Куркумата стана най-търсената подправка поради свойството й да засилва имунитета. Но и при нейната употреба има специфики. Комбинирането й с черен пипер засилва полезното й действие, например. Вече се сблъскавам с един подготвен тип потребители, които знаят какво точно търсят и за какво може да им помогне дадена билка. Отделно барманите много допринесоха за популяризиране на този тип чайове, съчетавайки ги с други съставки за направата на коктейли и авторски напитки. Дори клиентите започнаха да обръщат внимание и на съдовете, в които пият чая. Нежността на чашата допринася за цялостното приятно усещане", категоричен е Адриан. И веднага след това предлага за теста да използваме чаши от тънкостенен немски костен порцелан.
| Дегустацията |
Вляво – Коренна сила 5-минутна запарка, вдясно - Коренна сила 10-минутна запарка с интензивен цвят
Сладка пролет: 10-минутна запарка с интензивен цвят
Започваме от по-лекия, плодово-цветист Сладка пролет. Една от отличителните му характеристики е розовият цвят, а главната причина за това е наличието на хибискус (каркаде) и плодчета от черен бъз. Ароматът, който ни посреща, е нежен с приятни киселини. Заради вкусовата интензивност на каркадето тялото почти изцяло е завладяно от него, но се усеща и естествената сладост на женското биле. Финалът е изцяло плодов, с нотки на къпина и червена ябълка.
На съвсем друг полюс е Коренна сила, тук имаме една отвара със златен цвят, откриващият аромат е на куркума, плътното тяло е с лека джинджифилова лютивост, балансирана от сладкото женско биле. Куркумата царства на финала, а рожковът е приятно загатнат.
Адриан Кумбилиев, Чаена къща - Пловдив
Не съм почитател на меда като добавка в нито един чай, но смело мога да заявя, че от него тези две смеси могат само да спечелят. Неутралният акациев мед подсилва цялостното сладко усещане, без вкусово да обременява напитката, в същото време придава плътност и сгряващ ефект. В това студено и дъждовно време, определено Коренна сила ми допада повече, но рано или късно слънцето ще изгрее, тогава съвсем сериозно мисля да пробвам Сладка пролет във вариант на студен чай.
Очаквайте следващия ни TEAsting - минаваме на класическа вълна, ще дегустираме два вида Ърл Грей.
ТEAsting: Канела – модерната класика
Вече повече от 500 години, канелата е една от най-разпознаваемите подправки
TEAsting: Нейно величество - розатa
По Коледа сме подвластни на етеричните масла и силните аромати. Чай с маслодайна роза – защо не! Опитваме две смеси, в които кралицата на цветята има водеща роля.
TEAsting: Мао Фенг и Чун Ме - скритите съкровища на Китай
Китай успява да доминира в сегмента на зелените чайове с ниска цена и високо качество.
TEAsting: Китай и Непал - между черното и бялото
От столетия тук на особена почит са жълтите чайове - отвари за консуматори, готови на по-екстремни вкусови преживявания
TEAsting: Ърл Грей – топло и студено
Ако си падате по аромата на бергамот, ще ви е спътник за цял живот. А ако го пробвате студен, вероятността да се влюбите от първа глътка е много по-голяма.
TEAsting: Непосилната лекота на белите чайове
От китайския императорски двор до нашето съвремие белите чайове се движат между двете крайности
TEAsting: Мате и лапачо - напитките на боговете
Разходка до географските ширини на Южна Америка и нейните чайове
TEAsting: Коледни блендове
Дегустираме две смеси, подходящи за зимния сезон: "Червен дракон" и "Златен глобус".
TEAsting: Масала - класическа и модерна
Днес поемаме към вечно заснежените върхове на Хималаите, където е родината на масалата
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
Протеиновите храни – мит и истина
Денят на мавруда – празник на българските сортове и на идентичността във виното
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.