На по чаша

TEAsting: Коледни блендове

Текст и снимки: Владислав Христов 14 декември 2022, 09:52
Вляво "Златен глобус", вдясно "Червен дракон"

Коледни смеси "Златен глобус" и "Червен дракон" накратко

Цвят
"Червен дракон" - жълт с подчертана мътност
"Златен глобус" - червеникаво кафяв със слаба мътност

Стил
За всекидневна употреба, "Златен глобус" да не се пие късно вечер заради наличието на по-високи нива кофеин. И двата чая засилват кръвообращението, подобряват храносмилането, имат антиоксидантни свойства.

Типични за
Европа и САЩ

Аромати и вкусове
"Червен дракон" - силен какаов нос, сладко тяло с цветисти нотки и лют финал.
"Златен глобус" - слаб какаов нос, балансирани танини, маслено ядково тяло с нежна сладост, дълъг ванилов финал.

Методи на производство
Оолонгът в "Червен дракон" преминава частична ферментация, черният чай в "Златен глобус"- през пълния цикъл на ферментация, характерен за черните чайове.

Приготвяне
И за двата - 5-минутна запарка с вода с температура 100 градуса.

Консумация
В чист вид. "Златен глобус" е подходящ за смесване с алкохол и приготвяне на грогове.


Има само едно време в годината, когато никой не обръща внимание на клишетата - по Коледа ги приемаме с усмивка. Да, този зимен празник е свързан с очарователните ухания на канела, карамфил, портокалови корички и джинджифил. Колкото и да се опитваме да ги избягваме, тези аромати неминуемо ще се появят отнякъде. А най-лесният начин да се "преборим" с едно клише е да му се отдадем. В миналия TEAsting подгряхме празничния дух с масала, сега оставаме на сходна вълна - с домакина ни от Чаена къща Пловдив Адриан Кумбилиев ще опитаме две от най-популярните коледни смеси - "Златен глобус" и "Червен дракон".

Освен Адриан ме посрещат няколко различни по размер елхи, дългобради джуджета и влакчета с подаръци. Накратко казано - Коледа е тук и ние трябва да се залавяме на работа. Главното, което е нужно да се каже за днешните участници в дегустацията, е, че в основата им са два съвсем различни чая. Докато "Червен дракон" е на база млечен оолонг (китайски чай, претърпял частична ферментация с мляко), то в "Златен глобус" се съдържа китайски черен чай, преминал през пълната ферментация. Оттук идват и съвсем различните вкусове на двете отвари.

Като чаена поезия звучат и съпътстващите съставки на смесите. При "Червен дракон" те са сладко-огнени - какаови зърна, какаово масло, джинджифил, канела, розов пипер, чили и стевия. От своя страна "Златен глобус" се отличава с яркия си ядков характер - какаови зърна, рожков, бадем, макадамия, лешник, ванилия, уиски, дъбови кори. Идеята е в сместа да присъстват колкото се може повече храни, подправки и билки от коледната трапеза, така чашата въплъщава домашния уют, който поне по празниците е необходимо да си позволим.

Но какво всъщност знаем за произхода на тези тъй загадъчни чаени смеси?
"Това са блендове, които се произвеждат само за сезонна консумация през зимата, след това партидите свършват, дори да искаме да ги доставим, количествата са изчерпани. Поръчваме ги още през август, за да може да ги подготвят и през ноември да са при нас. Правят се в изключително малки партиди, специфичното при тях е тематичността на ароматите и плътността. Чаените листа не са от най-високо качество, но те са само за основа на вкуса. Относно визията се подбират контрастни на цвят и текстура съставки, което е също важен фактор, определящ цялостното усещане за един чай. Коледните смеси се правят в Европа, за да задоволят потреблението на такъв тип чайове на европейския и американския пазар. В Азия те са почти непознати, защото нямат изградена традиция за консумацията им", твърди Адриан.

Съдържанието на коледните блендове всяка година ли е едно и също, питам . По неговите думи при сезонните смеси често има промяна на съставките и търсене на актуални тенденции. Например, през последните години ройбосът в съчетание с тиква и карамел е сред модерните коледни чайове. Това, че е без кофеин и е подходящ за деца, също го прави предпочитан през празничните дни. "В същото време има смеси на база черен чай и оолонг, които не са подвластни на модата, тях ги поддържаме повече от десет години и съставът им остава непроменен. Заради красивия си външен вид през последните години тези чайове се купуват много често не само за консумация, но и за декорация - слагат ги върху коледните маси, поставят ги в торбички като ароматизатори, използват ги за направата на ръчни подаръци", споделя наблюденията си експертът.

Имената на блендовете често издават какво е качеството на чая, използван за направата им. "В Китай наименованието "дракон" е знак, че продуктът е на високо ниво. Млечният оолонг е един от най-скъпите китайски чайове, непознат на широката потребителска маса. Оолонг е своеобразен преход между зелените и черните, много важно звено във веригата, на него специално ще посветим някой от бъдещите ни тестове."

Дегустацията

На преден план "Червен дракон", на заден "Златен глобус"

Изборът на първи чай при такава дегустация е много важен. Градацията на интензивност и плътност има следната последователност - бял, зелен, оолонг, черен. Приготвяме класическа 5-минутна запарка на 100 градуса и започваме с "Червен дракон". Използваме прозрачни стъклени чаши, за да може да видим как изглежда самата отвара. Първото нещо, което прави впечатление, е, че чаят е с жълт цвят и подчертана мътност, идваща от наличието на стевия в сместа. Носът е силно какаов, в тялото се съчетават типичните за млечния оолонг цветисти нотки и заявеното вече какаово присъствие. Канелата я има, но без да е натрапчива. Основният вкус е сладък, като финалът е преобладаващо лют. Джинжифиловата пикантност определено е отстъпила пред тази на чилито, която остава дълго след първата глътка и сгрява приятно цялото гърло.

"Червен дракон"
"Златен глобус"

В "Златен глобус" се използва черен чай от второкачествена фракция, който е силно начупен, целта е това да даде по-голяма плътност и сила. И тук на нос какаовите зърна се усещат първи, но после бързо изчезват в тялото, което е балансирано, за сметка на тях основата му е приятно маслена заради наличието на трите вида ядки - бадем, макадамия и лешник, които приятно смекчават вкуса. Тук също има наличие на сладък елемент в лицето на рожкова, но е по-слабо наситен в сравнение със стевията. Финалът е дълъг и преобладаващо ванилов, а уискито, дъбът и кардамонът са само загатнати.

Вляво "Златен глобус", вдясно "Червен дракон"

Чайовете след запарката - вляво "Златен глобус", вдясно "Червен дракон"

След дегустацията на два толкова различни чая е много трудно човек да реши към кой точно ще наклонят везните. Със сигурност през студените зимни дни масленият "Златен глобус" би могъл да бъде чудесна основа за различни грог комбинации. Лично моят вкус обаче ме кара да предпочета "Червен дракон" заради перфектния баланс между сладко и лютиво, в което какаото се чувства като у дома си, а не като натрапник. Присъствието на чили в тази смес граничи с гениалност, та кой не би искал да посрещне Коледа с приятно сгрято от чилито гърло?!

Следващият път очаквайте разходка до Латинска Америка с мате и лапачо.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK