ОТ БРОЯ: Двигатели на виненото развитие край Мелник
Изба "Златен Рожен" освен хотелска част включва музей за ретро автомобили
ОТ БРОЯ: От софтуера до бутилката
| Този материал е част от летния брой на списание "Бакхус", който може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете заедно с Капитал (ако сте абонат), както и самостоятелно в Elephant Bookstore, веригите Inmedio и Relay, CASAVINO, La Cave du Moulin, SeeWines, So Ferments, ресторант Talents, Мини бар Гурко, Wine & Co., Imperial Gastrohub, Buenas Deli. |
До такава степен повтаряме фразите "от фермата до масата" или "от лозето до чашата", че се превърнаха в клишета, още преди обществото ни напълно да е възприело и вникнало в посланието на идеята. Но една българска компания има малко по-различен подход: те гледат на съчетанието човек - природа през призмата на помощта, която новите технологии могат да окажат на лозето, а оттам - и на хората.
Най-кратко казано, BeVine е дигитална платформа на абонаментен принцип, която с помощта на данни от сателити и IoT сензори анализира огромен набор от данни, свързани с благосъстоянието на лозята, и дава препоръки на агрономи и технолози.
Всичко от климатични промени до вероятност за появяване на болести по лозата. Решението оптимизира разходи, време и спестява огромни главоболия на избите, като същевременно
увеличава шанса им за успешна и качествена реколта.
Като много други иновации, и BeVine се ражда по време на криза: 2019 г. се оказала тежка за семейното лозе на един от съоснователите на компанията, Благой Анастасов. Това тласка него и съдружника му Николай Сапунджиев към създаване на умно приложение, на което да могат да разчитат в такива случаи.

"Мисията на BeVine е да подпомага избите през целия производствен процес, още от засаждането на лозите и чак до времето за гроздобер. "Ако се заслушаме, можем да чуем какво ни говорят растенията и да разберем техните потребности, нашата платформа прави точно това.
Показва нуждите на лозата на ясен за земеделците език
под формата на различни данни, които черпим от метеостанции на терен. Данните се преобразуват чрез алгоритми в различни графики и известия, служейки на агрономи или енолози като "тълковен речник" и помощник за взимане на навременни решения. Всичко това става, като се следи фенологичното развитие на всеки сорт, предвижда се развитието на най-икономически значимите болести в лозята и се подпомага планирането на третиранията на отделните масиви", обобщават мисията си основателите.
Важен фактор освен функциите, разбира се, е и цената: на фона на международни компании, които обхващат само част от производството - лозарска или винарска, BeVine се стремят да се развиват и в двете направления, при това цената е в пъти по-ниска от тази на чуждестранни компании. "Конкурираме се на международните пазари, затова от скоро вече успешно си кооперираме с партньори от Италия , Гърция и Румъния", завършват Николай и Благой.
Повече може да научите на www.bevine.wine
ОТ БРОЯ: Двигатели на виненото развитие край Мелник
Изба "Златен Рожен" освен хотелска част включва музей за ретро автомобили
Това ли ще е най-големият DiVino.Taste?
Ето какво ще се случи по време на 11-ото издание на винения форум
Всички говорят за "Одесос"
Малката крафт винарна от Варна очарова и с новата си реколта модерни, свежи, тероарни вина
ОТ БРОЯ: "Хараламбиеви" и новата надежда за винения Плевен
Семейната изба привлече вниманието с възраждането на местния сорт кайлъшки мискет и впечатлява с чистите си тероарни вина
ОТ БРОЯ: Да празнуваме! Но какво?
От кухнята на кампаниите за прокупац и вранец в очакване на Деня на мавруда
Винената ерес на един "лекар" на изби
Той е лекар-енолог. И "пациентите" му са особени. Професор д-р Георги Мичев лекува винарски изби, парализирани от фалит.
Ново място | FlavouRITs
Не/очаквания хибрид между кафето и коктейлите
От кухнята на Дьо Гол до телевизионната слава: Жак Пепен на 90
Инициатива "90/90" събира десетки шеф-готвачи от цялата страна в чест на френската кулинарна легенда
Гръцка Коледа в селото: празник на дома, трапезата и паметта
Там, където ароматът на мед, печено месо и глъчка от кухнята събират поколенията
Селекция: 9 вкусни адвент календара
Първият адрес за #безценни кулинарни моменти е UNICA by priceless
Ново място | Mova Cafe