Някои звезди са на небето, други - в балканското меню: Словения
Човек наистина уважава само това, за което си плаща. До това заключение достига Андре Мишлен, след като посещава гараж, ползващ кулинарния гид за подложка на една от масите с инструменти. Тъкмо тогава гидът Michelin спира да се разпространява безплатно.
Словения е малка държава, но със завидно голям кулинарен потенциал. Освен шестте звездни ресторанта, страната е вече и горд носител на титлата Европейски регион на гастрономията за 2021 година.
- Кобарид - Ресторант Hiša Franko - 2 звезди (+1)
- Адрес: Staro selo 1, Kobarid
Сред специалитетите са пастърма от телешки език, стриди, морски водорасли, халапеньо и див кресон.
- Нова Горица - Ресторант Dam - 1 звезда
- Адрес: Ulica Vinka Vodopivca 24, Nova Gorica
- Радовлица - Ресторант Vila Podvin - 1 звезда
- Адрес: Mošnje 1A, Radovljica
Емблематичните ястия на ресторанта радват както любителите на риба, така и страстните месомани: пушена пъстърва или свински котлет с гъби, аспержи, мед, бадеми, картофено пюре с отлежало сирене.
- Випава - Ресторант Gostilna Pri Lojzetu - 1 звезда
- Адрес: Dvorec Zemono, Vipava
Автентичните съставки заемат централно място тук, повечето от които са местни и внимателно подбрани, за да предложат умело съчетани ястия, тясно свързани с региона, но и с привкус на съседна Италия. Сред специалитетите са телешка буза, готвена около 13 часа, суха йота (кисело зеле и картофена яхния) и печено в бъчва говеждо.
Шеф готвач Томаш Кавчич е пионер и посланик на slow food концепцията, а освен легендарните ястия, които приготвя, той забърква и собствен джин - Monologue, носител на няколко награди за спиртни напитки.
- Любляна - Ресторант Restavracija Atelje - 1 звезда
- Адрес: Nazorjeva ulica 2, Ljubljana
Йорг Зупан е собственикът и творецът в кухнята, а постоянно меню не съществува. Всяка седмица се предлага различна храна - спрямо вдъхновението на Зупан, продуктите на пазара и сезона, в който се намираме. Сред специалитетите е сухо отлежалото прасе Krškopolje (местна порода словенски прасета) с черен лук, мисо крем от тиква и сос от билки.
- Кунгота - Ресторант Hiša Denk - 1 звезда
- Адрес: Zgornja Kungota 11A, Zgornja Kungota
Общо 9 словенски ресторанта са оценени с Michelin Bib Gourmand: заведение с по-малко претенции и на по-достъпна цена спрямо тези в основния гид, но с отличителна кухня, която обикновено бихме могли да пробваме да сготвим и у дома: Etna, Ruj, Jožef, Na Gradu, Rajh, Gostilna Mahorčič, Gostilna Repovž, Gostišče Grič и Evergreen.