Шеф Ваня Пушкар и борбата за статута на телешките опашки
Кое ще е третото ястие на тазгодишната церемония "Ресторант на годината 2022 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino"
Някои звезди са на небето, други - в балканското меню: Словения
Човек наистина уважава само това, за което си плаща. До това заключение достига Андре Мишлен, след като посещава гараж, ползващ кулинарния гид за подложка на една от масите с инструменти. Тъкмо тогава гидът Michelin спира да се разпространява безплатно.
Словения е малка държава, но със завидно голям кулинарен потенциал. Освен шестте звездни ресторанта, страната е вече и горд носител на титлата Европейски регион на гастрономията за 2021 година.
- Кобарид - Ресторант Hiša Franko - 2 звезди (+1)
- Адрес: Staro selo 1, Kobarid
Сред специалитетите са пастърма от телешки език, стриди, морски водорасли, халапеньо и див кресон.
- Нова Горица - Ресторант Dam - 1 звезда
- Адрес: Ulica Vinka Vodopivca 24, Nova Gorica
- Радовлица - Ресторант Vila Podvin - 1 звезда
- Адрес: Mošnje 1A, Radovljica
Емблематичните ястия на ресторанта радват както любителите на риба, така и страстните месомани: пушена пъстърва или свински котлет с гъби, аспержи, мед, бадеми, картофено пюре с отлежало сирене.
- Випава - Ресторант Gostilna Pri Lojzetu - 1 звезда
- Адрес: Dvorec Zemono, Vipava
Автентичните съставки заемат централно място тук, повечето от които са местни и внимателно подбрани, за да предложат умело съчетани ястия, тясно свързани с региона, но и с привкус на съседна Италия. Сред специалитетите са телешка буза, готвена около 13 часа, суха йота (кисело зеле и картофена яхния) и печено в бъчва говеждо.
Шеф готвач Томаш Кавчич е пионер и посланик на slow food концепцията, а освен легендарните ястия, които приготвя, той забърква и собствен джин - Monologue, носител на няколко награди за спиртни напитки.
- Любляна - Ресторант Restavracija Atelje - 1 звезда
- Адрес: Nazorjeva ulica 2, Ljubljana
Йорг Зупан е собственикът и творецът в кухнята, а постоянно меню не съществува. Всяка седмица се предлага различна храна - спрямо вдъхновението на Зупан, продуктите на пазара и сезона, в който се намираме. Сред специалитетите е сухо отлежалото прасе Krškopolje (местна порода словенски прасета) с черен лук, мисо крем от тиква и сос от билки.
- Кунгота - Ресторант Hiša Denk - 1 звезда
- Адрес: Zgornja Kungota 11A, Zgornja Kungota

Общо 9 словенски ресторанта са оценени с Michelin Bib Gourmand: заведение с по-малко претенции и на по-достъпна цена спрямо тези в основния гид, но с отличителна кухня, която обикновено бихме могли да пробваме да сготвим и у дома: Etna, Ruj, Jožef, Na Gradu, Rajh, Gostilna Mahorčič, Gostilna Repovž, Gostišče Grič и Evergreen.
Шеф Ваня Пушкар и борбата за статута на телешките опашки
Кое ще е третото ястие на тазгодишната церемония "Ресторант на годината 2022 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino"
Haute кухнята: 6 звезди Michelin в Банско
По следите на уникално (без да преувеличаваме) за България събитие
6 звезди Michelin гостуват на Банско
Петима легендарни готвачи с общо шест звезди ще творят за гостите на Кемпински Хотел Гранд Арена Банско
ОТ БРОЯ: Градът е гладен и заведение дебне отвсякъде
Не само чашата, но и чинията следва винаги да е наполовина пълна. Разговор със 7 заведения по повод COVID мерките и бъдещето на сектора.
ОТ БРОЯ: Едно кафе с ракия, моля
Посланикът на Албания Н. Пр. Доника Ходжа за бюреците, гозбите, виното и Ривиерата. Тяхната, разбира се, не френската
Някои звезди са на небето, други - в балканското меню: Хърватия
Вдъхновени от тематиката на летния брой на Бакхус ви разхождаме из балканските ресторанти, носители на звезда Michelin
ОТ БРОЯ: Panta rhei в кухнята на емигранта
Какво е да готвиш "българско" в чужбина и колко българско е то
Джанфранко Киарини: Искам да покажа на света, че България може
Dieci в село Девино е отворен само 2 месеца и вече е забелязан от екипа на Michelin. Разговор за звездите в кухнята – и в хубавия, и в другия смисъл
Новият брой на Бакхус: Балканите - ние им принадлежим, но дали ги познаваме?
Летният брой е посветен на духа на Балканите и вече може да го намерите в търговската мрежа или да го поръчате онлайн.
4 "Мишлен" ресторанта на 4 часа от София
Да хванеш самолета, за да се нахраниш на някое ултраспециално място, не е нещо, което повечето от нас правят. Няма спор, че това е скъпо удоволствие и няма как да се превърне в ежедневие. Но може би точно това му е хубавото.
Ново място | Osteria Luce
110 хил. евро за килограм аромат
Средствата, събрани от продажбата на най-ценните трюфели, традиционно се даряват за благотворителни каузи, затвърждавайки благородната мисия на събитието.
Какво се случи в Сан Себастиан - градът, който формира вкусовете на света
Най-важното от тазгодишното издание на Gastronomika: тенденциите за следващите години са традиция, техника и устойчива кухня
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
От дисквалификацията до победата: Герман Гочев завоюва титла за България в Атина
Барманът е на първо място в състезанието Metaxa Twelve 2025