Новини

ОТ БРОЯ: А-на-нас ни се иска...

Андреа Пунчева, София Павлова 04 януари 2022, 10:34

Коледна плодова амбиграма. Идеята за корица с двойно значение се роди един творчески следобед по време на кратък видеоразговор между София и Кеймбридж. От другата страна на Zoom беше първият човек, за когото се сетихме, когато в редакцията се заговори за ананас като корица - кулинарният фотограф Илиан Илиев.

За много от вас той е познат с въздействащите снимки на храна покрай книгите си, посветени на българските топ шеф-готвачи, киселото мляко или шоколада. Смятаме Илиан за наш човек, българин, но репутацията му е световна, отличаван е с най-престижните награди в сферата си, а от 20 години живее във Великобритания.
Едва ли видеоразговорът е продължил повече от 20 минути, но в края му бяхме открили съмишленик: Илиан хареса идеята за обърнат ананас и след дни фотосесията беше факт. През обектива си той улови ефимерна магия. Листата на ананаса навяват асоциация с коледна елха, но най-важен все пак е самият плод, тъй като през вековете си е спечелил име като символ на гостоприемството и охолството.

Превъртаме лентата с няколко седмици напред, когато сме в центъра на Париж, в сградата на бивш манастир, помещавал Клуба на корделиерите, а сега - място за събития. Повод за този отскок до френската столица е 25-ата церемония по връчване на най-важните награди в света на кулинарните издания. Gourmand World Cookbook Awards се проведе на 29 и 30 ноември и е нещо като "Оскар" в киното, като от 1995 г. насам се отличават автори и фотографи на книги и списания на различни езици по цял свят.

Наградите бяха част от по-голямо 5-дневно събитие, World Cuisines Week, и като отделен акцент в раздаването им бе частта, отличаваща творбите, изпъкнали през последните 25 години, т.е. за цялото провеждане на конкурса.

Именно там за две свои книги
Илиан Илиев взе не една, а две награди Gourmand:
"Най-добра фотография" (Cooking with Yogurt, която няма превод на български) и "Най-добра книга за професионалисти" (The Bulgarian Chefs: Contemporary Bulgarian Cuisine, или на български "20 български топ готвачи: Съвременна българска кухня"), a нашият екип имаше удоволствието да бъде в залата за връчването.
Сред останалите с приз бяха имена като винената писателка и журналист към Decanter Джейн Ансън и Стефани Суейн за нейната Modernist Pizza - 3 тома с над 2400 страници срещу 425 долара. Общото е, че всички те - и тук говорим за стотици кандидатури всяка година - имат реален осезаем принос към развиването на гастрономията. От книга за историята на чеченската кухня до такава, посветена на рецепти с кисело мляко.

Церемонията признава постижения във всевъзможни насоки, включително издания, посветени на региони (например Средиземноморие, Азия, Източна Европа) или теми (кафе, вино, здравословно хранене, морски продукти, бира, уиски и т.н.).

Много от книгите, разбира се, можеше да бъдат купени на място, а във временната книжарница на събитието имаше и доста забележителни заглавия. Прави впечатление многообразието сред изданията, в крайна сметка и на събитието: сред заглавията за продан се забелязваха такива на английски, френски, немски, испански и руски, а финалистите тази година са общо от 98 страни и региони. Що се отнася до подадените кандидатури, те са още по-шарени:
списания, печатни и дигитални книги от 225 страни и региони
са били представени пред журито и са се състезавали за тазгодишната церемония.

Наградите Gourmand са достъпни за всички желаещи в бранша - без значение дали става въпрос за печатни или дигитални издания, платени или безплатни, частни или публични, включително и телевизионни кулинарни предавания. Те са създадени от Едуар Коантро, част от алкохолната група Rémy Cointreau, през 1995 г., когато той забелязва, че присъствието на кулинарни издания на франкфуртския книжен пазар е съвсем оскъдно. Тогава Коантро заедно с група приятели и няколко издатели решава да създаде церемония по награждаване в чест на гастрономията и нейното послание - културния обмен между различни народи. Връщайки се обратно към този спомен, с усмивка на лице вече възрастният Коантро (днес синът му, кръстен на него, е активното лице на наградите) разказа как седнали с приятелите му с компанията на вино и "не станахме от масата, докато не изпием виното и не измислим как да направим наградите". Докато го слуша, на човек не му остава друго, освен да си пожелае да може да бъде муха на стената при такива разговори.

Едуар Коантро увери присъстващите в залата на бившия манастир, че въпреки изключително трудните последни 2 години издателският бизнес, и то печатният, процъфтява. Думите му бяха оправдани от световното присъствие, което видяхме за тези 2 дни: от САЩ и Канада, през Испания, Италия, Бразилия, Русия, Полша, до Индонезия, Малайзия и Китай.

И ако цялото това многообразие не беше достатъчно, как ви звучи дегустация на вино от Балканите? Сред книгите румънец, от 30 години живeeщ във Франция, стоеше зад щанд и усмихнато запознаваше всеки, проявил интерес, с разнообразните стилистики вино - от кадарка (гъмза при нас) до каберне фран и пино ноар, от 5 производителя в региони из цялата наша северна съседка. Някои по-добри от други, разбира се, но в крайна сметка, когато сме в Париж, редно е да правим като парижаните и да пием вино. Пък било то и румънско.

25-ата церемония по връчване на Gourmand World Cookbook Awards отпразнува майсторството на това да събереш най-доброто от кухнята на своята страна, да го напишеш, да го снимаш, да го издадеш и да го разпространиш. Париж и няколкостотин издатели, писатели и фотографи дадоха да се разбере, че гурмето ще си отиде последно. Затова, връщайки се обратно към заглавието, се замисляме как реалистично бихме продължили това изречение.

А на нас за 2022 г. ни се иска повече срещи с творци като Илиан, в повече градове, забележителни като Париж, и повече корици, правени със съмишленици. Всичко - в името на вас, читателите.

Зимния брой на списание "Баккус" може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес, или да го откриете в търговската мрежа в Elephant Bookstore, Boutique Mino 1923, Chilli Hills Farm, Dabov Specialty Coffee, Grape Central, Imperial Gastrohub, Wine and Co, La Cave du Moulin, Biomag, Фантастико, бензиностанции ЕКО и ЛУКОЙЛ и др.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK