Новини

Food Maps - Изкуството да снимаш храна

Бакхус 06 юли 2017, 13:57

Галерията с фотографии от изложбата вижте тук.

Така се казва последната изложба на Мариета Ценова, която я представя през седем имена: В подножието на храма. Food Play. Красиво на вкус. Храна за очите. Вкусно от пръв поглед. Хранителен режим. Кулинарна топография

Фокусът й никак не е случаен: в последните години културата на храната в България направи шеметно развитие. Днес това е тема, която вълнува всички, и във всичките й аспекти - от продуктите и техния произход, през знанието за готвене, етикета, ресторантите с оправдани претенции, количествата гурме-блогове, конкурсите и телевизионни състезания, или философията "slow food".

В същото време всичко свързано с храната - от купуването на продуктите до снимката на сготвеното в Инстаграм - е в крак със съвременния дизайн, литературата и киното, списанията и книгите, посветени на готвенето и добрата кухня. Колкото до фотографията на храна - тя вече си е съвсем отделна жанрова ниша, независимо дали е споделяне на информация, сочна реклама, или просто детайл от личното ни или от публичното пространство.

Изложбата представя единадесет фотографи, чиято работа е фокусирана върху храната: Диди Бунова, Илиан Илиев, Кирил Станоев, Любка Атанасова, Пламен Петков, София Терзиева, Тим Клинч, Елена и Тита Койчеви, Филип Попов, Павел Червенков. По свой си начин всеки ни казва, че освен изкуство, да снимаш храна е и удоволствие.

Фотографиите представят напълно различни техники и стил на снимане, стайлинг и композиция, собствен подход към класиката на натюрморта, и така попадаме в напълно различни светове. Тук са традиционната кухня, културата на поднасяне, съвременните технологии в кухнята, препратките към литературни текстове. Събрани заедно, те ни предлагат онова естетическо пиршество, което Мариета Ценова знае много добре как да направи.

Вдъхновението й е дошло от книгата-манифест, която през 90-те превърна храната в лайфстайл и индустрия: "Дългът към удоволствието" от Джон Ланчестър. Всички сме се вдъхновявали от нея, но за разлика от всички нас, Мариета Ценова превърна вдъхновението си в една прекрасна изложба.

Куратор: Мариета Ценова
Арт Депо & Галерия ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА,
ул. Св.Св. Кирил и Методий, 24, София

вторник - събота от 2 до 7 ч.

Галерията с фотографии от изложбата вижте тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK