Цяла вечер яли, пили и се веселили II - Напитките
Този път акцентът е върху питиетата, които допълниха перфектно менюто на гала-вечерята "Ресторант на годината Бакхус 2015 Acqua Panna & San Pellegrino"
15 години не стигат
Корицата на януарския брой на списание "Бакхус" от 2002 г., посветен на първите победители в конкурса "Ресторант на годината"
"Спомените са като пилешката супа в съмнителна гостилница - най-добре е да не ги разбъркваш." Бихме послушали П.Г. Удхаус, ако не бяхме сигурни, че в нашия случай на повърхността ще изплуват само здравословни и апетитни съставки.
Тази година конкурсът на "Бакхус" за най-добър ресторант отбелязва своето 15-о юбилейно издание. Кой печели голямата награда ще разберем на 31 март, по време на галавечерята, приготвена от водещите шеф-готвачи на България. Те ще покажат на живо уменията си да превръщат храната в зашеметяващо преживяване. Ограниченият брой гости на церемонията ще видят и опитат примери за това как модерната философия и технологиите си помагат в кухнята.
Почти всички ястия от шестстепенното меню ще съдържат продукт, приготвен по метода sous vide. Ще има и вариации на текстури - пяна, чипс, желе, гел, дехидратирани продукти, мариновани съставки.
Но, преди да стигнем до десерта, нека си припомним как започна всичко.
Първият конкурс "Ресторант на годината" беше организиран през 2001 г., като пълното му име е "Ресторант на годината "Бакхус - Chivas Regal 2001", заради финансовата подкрепа на Chivas Regal.
"Не помня точно как се роди конкурсът, но идеята си витаеше във въздуха, още с появата на списание "Бакхус през 1999 г.", разказва Емил Коралов, издател на "Бакхус" от първия му брой до 2007 г.
"Бакхус" се роди като издание в портфолиото на АИИ (Агенция за инвестиционна информация) - предшественикът на Икономедиа. Повечето неща, свързани с дейността и бранда "Бакхус" - дегустации, точкова система за оценяване, конкурс, са въведени от Емил Коралов, в постоянна консултация с Филип Харманджиев (в онзи момент - съсобственик и изпълнителен директор на АИИ) и отговарящия за маркетинга и рекламата Бисер Боев.
Емил Коралов, основател на конкурса "Ресторант на годината", в момента управлява проектите на Gourmet Publishing. Компанията е издател на списанията "Меню" и DiVino и на редица книги, посветени на кулинарията и виното. Снимка: Елена Негриева
През 2001 г. в януарския брой на списанието бяха публикувани десетте правила на добрия ресторант, които скоро след това се трансформираха в шест основни критерия, по които трябва да бъдат оценявани ресторантите в конкурса:
1. Кухня
2. Професионален подбор на вина
3. Обслужване
4. Обстановка
5. Грамотно меню с подходящо съдържание
6. Адекватни цени
Условие за включване в първоначалния подбор беше ресторантът да има поне един работен ден преди 1 януари 2001 г. В конкурса не бяха допускани ресторанти с развлекателни програми ("с изключение на дискретни изпълнения на двама-трима музиканти"). От първото издание на конкурса бяха изключени и ресторантите, които са част от големи хотелски вериги.
Голямата награда, чинията на "Бакхус", е изработена от скулптора Божидар Бончев.
Наградите, 2003 г. Снимка: Иван Григоров
Съществена подробност е, че в самото начало конкурсът беше само за софийски заведения.
В журито бяха тогавашният главен редактор на списанието (Вера Петрова), Емил Коралов, енологът Неда Проданова. В стремежа си да внесат повече компетентност и безпристрастност, организаторите на конкурса тогава поканиха за председател на журто италианския шеф-готвач Карло Силвестрини, собственик на ресторант в Пиза, със солиден опит в ресторантския мениджмънт.
"Той доста ни отвори очите. Когато направихме "Ресторант на годината", аз не бях стъпвал в "звезден" ресторант. Сега съм бил във всякакви, къде ли не по света", казва Емил Коралов, които днес вече е дегустатор с ценен опит, идеолог и издател на DiVino.bg и DiVino Magazine, организатор на форума на българското вино DiVino.Taste и един от учредителите на Българска Винена Академия.
Практиката в журито да се канят чуждестранни авторитети продължава няколко години. (Трябва да споменем готвача на лондонския клуб "Риц" Филип Вандевал и най-голямото име в бранша, гостувало в България - испанският шеф-готвач Пако Росеро, 2005 г.)
"От сегашна гледна точка това е напълно излишно", смята Коралов - "Вече имаме друго самочувствие, но тогава беше важно някой отвън да ти каже и да се застраховаш пред ресторантьорите. Тогава нямаше кулинарни блогъри, нищо нямаше, беше си съвсем неразорано."
2001 е годината, в която се роди "Ресторант на годината". Но тя ще остане в историята с отпадането на визите за пътуване на български граждани в Европейския съюз. (Да не забравяме, че България е пълноправен член на ЕС от 2007 г.)
"Това масово пътуване, което наблюдаваме сега - и не говоря за пари, а за свободата на достъп, тогава го нямаше. Базата за сравнение и критериите ни сега са много по-високи. Според мен в момента нивото генерално е много по-високо, отколкото когато започвахме", убеден е Емил Коралов.
Първият ресторант в историята на конкурса, който печели голямата награда на "Бакхус", е "Отвъд алеята, зад шкафа". Освен, че получава признанието на журито, "Алеята" си остана фаворит на читателите в продължение на няколко години. Освен с храната, заведението, разположено в стара къща на улица "Будапеща" 31, е известно с артистичната си атмосфера – и то далече преди изразът да се протрие от употреба и значението му да се сведе до голи тухлени стени и свещи по масите. През същата тази 2001-а година, там се предлагаха само български вина.
Обяд-разговор в "Алеята", организиран от Капитал Light през 2005 г. На снимката са театралните режисьори Явор Гърдев и Маргарита Младенова и Севда Шишманова от БНТ Снимка: Цветелина Николаева
Днес няма колебание за всички, които имат каквото и да е отношение към темата: вече несъществуващият ресторат "Отвъд алеята, зад шкафа" изигра огромна роля за развитието на бранша.
"Отвъд"-на храна, 2005 г.
По повод наградата, неговият собственик (и по-късно, един от създателите на СкараБар) Станислав Раковски, казва в интервю за "Бакхус":
"Суперпрофесионални готвачи в България засега почти няма и ако има, обикновено ги внасят от чужбина или са по големите хотели и не са по джоба на нормалния ресторантьор. Така че, естествено е да се търси отношението - това да бъдат хора с интелигентна нагласа, хора способни да научават нови неща, жадни за това. Интелигентната нагласа не може да се замени с нищо."
Второто място в конкурса "Ресторант на годината "Бакхус - Chivas Regal 2001" спечели Енотека Uno - ресторантът с най-добра ("изключителна за България") винена селекция. Третото място е за "Вишните".
Броят на "Бакхус" от януари 2002 г., посветен на победителите в първото издание на конкурса "Ресторант на годината"

Финалистите
"Вишните", на улица "Вишнева" в "Лозенец", е ресторант само с четири маси, което в първото издание на конкурса е пречка за изкачване по-нагоре в класацията. Все пак, съвсем заслужено, на следващата година "Вишните" стават номер едно, печелят и през 2004 г.
Ресторант "Вишните" печели голямата награда два пъти - през 2002 г. и 2004 г. Снимка: Иван Григоров
В ревю на "Бакхус" от онези години четем: "По отошение на кухнята е ненадминат - чудесен пример за сезонни ястия, приготвени с усет и въображение и създаващи усещането за домашна кухня от най-висока класа. Впечатлява и особеното внимание към хляба, който е домашно печен, за разлика от някои ресторанти с претенция за лукс, където сервират само препечени квадратни филийки за тост."
Интериорът на "Вишните" Снимка: Цветелина Николаева
В шортлистата за 2001 г. са и "Грозд", "Лучано", "Ротисерия", "Талисман", "Крим", "Перла" и др.
През 2003 г. за първи път наградата спечели несофийски ресторант - пловдивският "Хеброс".
Първа награда за пловдивския ресторант "Хеброс", 2003 г. Снимка: Иван Григоров
Друга дата в историята на конкурса, която свети в неон, е 2005 г. Тогава призьор става "Талисман" с шеф-готвач Емил Минев, един от най-успелите български готвачи в света. Концепцията за авангардна кулинария става истинска сензация за България. "Тогава това беше последен писък в модатамолекулярна кухня, elBulli. Вече бях ходил по "звездни" ресторанти и имах база за сравнение. За мен "Талисман" е едно от най-добрите места, които някога е имало в България", казва Емил Коралов.
Новото на следващата година, 2006-а, е, че отличията са раздадени на дегустационна вечеря в столичния Военен клуб, подготвена от Red Devil. Голямата награда тогава спечели ресторантът на бутиковия хотел "Мусала палас" във Варна.
Гости, 2003 г. Снимка: Иван Григоров
Както се обясняваше в един мутренски виц от 90-те, No smoking означава без смокинг. На церемонията "Ресторант на годината" може и по мускули (Евгений Дайнов) 2002 г. Снимка: Красимир Юскеселиев
Телевизионният продуцент Нико Тупарев и Ути Бъчваров преди "Животът е вкусен", 2002 г. Снимка: Красимир Юскеселиев
Певицата Хилда Казасян и журналистката Евгения Атанасова, 2003 г. Снимка: Иван Григоров
Гостите на церемонията през 2009 г. която съвпада и с 10-ия рожден ден на списание "Бакхус", гледат това видео:
Какво ще се случи на 31 март 2016 г.? Е, имате шанс да проследите на живо.
Вижте повече на www.bacchus.bg/top/

Цяла вечер яли, пили и се веселили II - Напитките
Този път акцентът е върху питиетата, които допълниха перфектно менюто на гала-вечерята "Ресторант на годината Бакхус 2015 Acqua Panna & San Pellegrino"
Цяла вечер яли, пили и се веселили - Менюто
Какво беше менюто на гала-вечерята "Ресторант на годината Бакхус 2015, Acqua Panna & San Pellegrino" - в пълни подробности, споделени лично от неговите автори
Победителите в конкурса "Ресторант на годината Бакхус, Acqua Panna & San Pellegrino"
Кулинария 3.0: Завръщане в бъдещето
Иновативното ресторантьорство днес се връща към корените – чистата и устойчива храна. И е на път да промени живота ни
Внимание, внимание!
Официалните номинации в конкурса "Ресторант на годината 2015, Бакхус, Acqua Panna&S.Pellegrino"
Информирани, честни, взискателни
Какво трябва да знаете за регламента на конкурса "Ресторант на годината" и неговото жури
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
Протеиновите храни – мит и истина
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.