Новини

ОТ БРОЯ: Нови, вкусни, любими през 2023 г.

Бакхус 28 декември 2023, 12:15
Сабале

Този текст е част от зимния брой на списание "Бакхус", който може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете заедно с Капитал (ако сте абонат), както и самостоятелно в Elephant Bookstore, веригите Inmedio и Relay, CASAVINO, La Cave du Moulin, SeeWines, ресторант Talents, Мини бар Гурко, Wine & Co., Imperial Gastrohub, Mahala Bookstore.

В края на 2023 отново имаме сладката задача да съберем новооткритите места, които познаваме отблизо. Много от тях по един или друг начин проправят свой собствен път - било то с концепция, която влиза в конкретна непрепълнена ниша, с ниво на обслужване или просто с качество. Правим уговорката, че има и други дебютанти, няма как да покажем абсолютно всички. Подредени са по категории и азбучен ред.
Ресторанти
Boho 2
София, ул. Оборище 63, част от Арт хотел Оборище 63
Едно от най-емблематичните брънч заведения в столицата отвори втори чифт врати тази есен. Boho 2 е ресторантът към новооткрития арт хотел "Оборище 63", като тук освен брънч можем да ядем и авторско вечерно меню, сътворено от главния готвач на Boho Мюзейен, известна със своя оригинален подход към сезонните продукти.

COOKÓ
София, ул. Иван Денкоглу 40

Cookó Kitchen:Drinks, част от бутиков хотел Juno, е с отворена кухня, видима от всяка маса. И вместо объркващи или засукани ястия, които напоследък преобладават, тук откриваме смесица от български и източносредиземноморски предложения в съвсем лесен за възприемане стил и по-важното - вкусен. Cookó е отворен за външни посетители още от закуска, а всяка неделя има и брънч.

Fake French
София, ул. Княз Борис I 66

Авторска кухня с френски техники и български продукти плюс малко заиграване с Азия. Така обобщава Марина Караконова Fake French, намиращо се на мястото на бистро "Бистрело". Топлата връзка между тях е Владимир Тодоров, който е създател и на Sando Shop. Като по-голямата част от човечеството и той смята, че Франция е дала основите на кулинарната наука и в известен смисъл с Fake French поднася почитанията си към нея.

KOMAT
София, ул. Братя Миладинови 46

Един от най-обсъжданите нови ресторанти, той приветства от самото влизане с особено приятен интериор, добро обслужване и наистина великолепно поднесени чинии. Що се отнася до кухнята, тя е авторска, но залага на традиционни български продукти и рецепти, но по-"пипнати" с модерен прочит. Има добра винена листа и коктейли, цените са над средните. Връщаме се заради цялостната атмосфера, която оприличаваме на "ако Берлин беше до Женския пазар". Има и брънч през уикенда.

Meet Food & Social place
Варна, ул. Чавдар Войвода 1
На пръстите на ръката се броят заведенията, които почитат следобедния чай в английски стил, това е едно от тях. Тук концепцията се води от часовия диапазон: брънч до 16 ч., после е време за чай, а след 19 ч. - тапас. Смята се и за единственото "а-la-carte show cooking заведение във Варна", което гъделичка желанието ни по-често да отскачаме до морската столица.

Nést
София, ул. Чаталджа 24
Приютено в стара къща на тиха улица, това заведение ви посреща с финес и приглушен уют. Създадено е от четирима приятели, които имат и кетъринг бизнес заедно, това им дава специален поглед към визуалното представяне в чинията - то е грабващо, а менюто е доста стегнато, но има предложения за разни диети. Имат коктейли, които ние препоръчваме да пиете директно на зеления бар - сърцето на пространството.

Paesano Gourmet Pizza
София, бул. Арсеналски 81

Израза "Има хора и хора" съвсем спокойно можем да преведем и като "Има пица и пица": тук е от втория вид, а жълто-черната атмосфера придава стилен и свеж облик. Към момента пица предложенията са 12, част от тях са класически и добре познатите ни, тук-таме с добре премислена промяна или добавка, а останалите са изцяло авторски рецепти. Има и кюфтенца, салати и много приятно тирамису.

Paradiso Pizza & Friends
София, бул. Витоша 102
И тук действа авторски подход с по-екстравагантни вкусове, в зависимост от сезона правят пици със сладко от смокини, цвекло, кейл, жълта тиква например, съчетани с висок клас сирена и меса. Тестото се прави с квас с дълга ферментация, а има и класически пици, както и десертни, извън това си струват аранчините, които са рядкост у нас. Тук се връщаме заради атмосферата и заради това, че поднасят храната в чиниите на pottery&poetry.

Парен каша духа
София, ул. Екзарх Йосиф 34
Закачливо име, няма две мнения. Заведението отвори през есента, отново в еврейския квартал, и предлага шкембе (и вегетарианско с кладница), имат месни и безмесни предложения, шарени като света, в който живеем. Те са наследници на пространството, където се е помещавал най-старият ресторант в квартала, който догодина би навършил 100 години.

Spectrum
София, бул. Витоша 89B, в Grand Hotel Millennium
Вдъхновението идва от най-добрите световни примери от Лондон, Дубай, Ню Йорк и Мадрид. Сред водещите предимства на Spectrum е случващото се в кухнята - преплитане между Азия и Латинска Америка, като до този момент няма друго заведение с такава концепция в България. Сред премиум предложенията са терин от гъши дроб, кралски рак, черен хайвер от есетра и хайвер от летяща риба.

Yum
София, ул. Ген. Гурко 38
Yum е проект на собствениците на Street Chefs, които преди десетина години тръгват по следите на по-добрия бургер, а днес - на по-добрия китайски вкус. Заведението представлява интерпретация на класически китайски ястия. Менюто се състои от предястия, салати, основни (предимно стър фрай), две супи - люто-кисела и ламиан. Пространството е тип американски дайнър, но с истински феноменален интериор, който вечер в Yum добива леко будоарно настроение.

Силивряк
С. Върбово

Дългоочакваният кулинарен проект на #бакхуспосланик Мария Жекова отвори врати през пролетта и вече може да разказва за първия си сезон: замислено като пакетно преживяване за цял уикенд, пространството има и няколко стаи за настаняване. Храната е семпла, много вкусна и с вложено в нея цялото сърце на Мария, която всичко прави с ръцете си, а продукти взима от близки ферми. Препоръчваме с две ръце.

Хапване набързо
Contour Daily Restaurant
София, ул. Искър 86
Малкото заведение, тип квартално, е подчинено на светлите части на деня - закуската и обяда. Целта е да ви обслужи бързо, но не и с "бърза" храна: банички и мъфини сутринта, а после - обиколка из разни култури: австрийски шницел, унгарски гулаш, гръцка мусака, италиански аранчини, шакшука от Близкия изток, кърита от Индия, има и от Азия и от Мексико.

CinnaMom's bakery
София, ул. Граф Игнатиев 37
И да не обичате опашки, си е живо предизвикателство да не се присъедините към чакащите пред пекарната на Графа: CinnaMom's е семейният бизнес на двама украинци, които изобщо не си губят времето, след като са принудени да напуснат родината си. Алекс и Людмила създават мястото, в което даже ще видите много от вещите им от киевския им дом. На витрината се излагат 10, 12 вида рулца. Пълнежите са различни, сезонни, има и солени предложения.

Cafe Lave
Варна, ул. Братя Шкорпил 30
Крок Мадам и Крок Мосю, кимчи яйца, веган тост и бейгъл Crazy Chicken - малка част от апетитните ястия в това ново заведение в морската столица. Напитките започват от задължителното кафе в различни варианти, през коктейли, че и до вина на чаша. Особено впечатлени сме от наличието на пет-нат на чаша.

Fresh Pasta To Go
София, ул. Раковски 191а
Когато ни се прииска "комфортна" храна, голяма порция паста обикновено е първото, за което се сещаме. Fresh Pasta To Go са покрили всички фронтове откъм търсени видове паста и предпочитани сосове, има и вегетариански опции, може да съчетаете любимата си форма и сос, както на вас ви е угодно.

Обред
София, ул. Искър 11
Същинско царство на бейгълите и разни други неустоими печива с приятни имена като "бабка". Съосновател на пекарната е Габриела Грозева - нутриционист и кулинар, обичащ да експериментира с различни рецепти, насочени към пълноценното хранене. Бейгълите с квас предизвикваха фурор със своите pop-up уикендни появявания, а отскоро вече имат своя постоянен дом. Препоръчваме ги с крема сирене, мисо и черен чесън.

Още радост
София, бул. Ген. Скобелев 9

Не сладолед, а джелато - важно е да се знае! Един от собствениците на Harmonica, Методи, открива съмишленик в каузата за истинско италианско джелато в лицето на Катя - бивша оперна певица, отдавна отдала се на десерта. Каквото и да опитате, няма да сгрешите, за нас фаворити са този с боза и кафе, кисело мляко, орех и сорбето с лимонови корички. Но постоянно правят сезонни вкусове, не можем да се наситим.

Сабале
София, ул. Георги Бенковски 11
Разположен в новото гастрономическо сърце на града - стария еврейски квартал, "Сабале" е най-актуалната дестинация за столичните гурмани. Майсторски избито краве масло, брилянтен хляб с квас и омлет, какъвто не сте яли досега - колкото пъти ходим, все не ни стига. Името отговаря на реалността - мястото отваря в 8 ч. сутринта с неклиширани закуска предложения, после съвсем органично преминава в обяд, продължава в следобедни моменти с кафе и печива, и затваря чак в 18 ч.

За пиене

Cork.Fork
Пловдив, ул. Александър I 41

Впечатляващо находчиво решение, често срещано в Италия и Испания, но новост за България - подземна енотека. Cork.Fork е част от ресторант "Атлас", но с индивидуален чар и винен лист с над 300 български етикета. Менюто включва гурме хапки, както и специално подбрани месни и млечни деликатеси от малки ферми. Обстановката е задушевна, обслужването е на ниво.

Ganci (Ганчи)
София, ул. Пордим 1

Барът е сред новите места в града, които от - до олицетворяват Бакхус общността - безпогрешен вкус и усет към хубавия хедонистичен начин на живот. Актьорът Велизар Емануилов превръща съвсем разрушеното пространство в центъра на стара София в стилен бар с антикварни мебели, който директно ни пренася в една друга, по-фина европейска епоха. Алкохолите тук са прецизно подбрани (вино, ликьори, коняк, бренди, абсент), редовно има музикални вечери на живо, а тогава и дрескодът е силно препоръчителен.

Phine - хол за вино
София, ул. 6-ти септември 37

На малките 5 кьошета се чувстваме като у дома си: собствениците Фелия Барух (фотограф) и Георги Влахов (архитект) са донесли от вкъщи много от личните си вещи, а тяхната Нори (кокер шпаньол) пък внася топлина. Мястото носи духа и на бар, и на тапас. Менюто е стегнато: вина на чаша и бутилка, предимно от България, но също от Испания и Франция, два вида тарт фламбе, маслини или чипс с трюфел.

Villa Bellucci
София, ул. Цар Шишман 12

Отвъд неизбежните асоциации с Моника Белучи всъщност виненият бар и дели магазин Villa Bellucci е кръстен на производител на просеко, а фокусът е Италия. Мястото е красивата къща, в която се помещаваше емблематичният за Шишман One More Bar. Сега тук се предлагат етикети от над 50 изби, като всяко вино могат да ви отворят и на чаша.. Витрината с деликатеси също впечатлява: маслини, сирена, меса, като част от тях си внасят специално.

Mini.Bar
София, ул. Ген. Гурко 44
Акцентите тук са три: натурални и биодинамични вина, мескали и страхотна храна към тях. Интересни са испанските консерви сардини, зарган, жълтоперест тон или миди, поднесени с хляб и зехтин. Вината на бутилка в Mini.Bar са около 20, а 8 на чаша. Зад Mini.Bar стоят три имена: Яна Петкова, Кристина Маркова, Ивайло Игнатов. Добре познати в бранша, а за останалите - хора с вкус към по-непознатото и отдалечено от масовото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK