 Неизвестните истории на известните ястия: бисквити с шоколадови парченца
		
		Занаятчийски или фабрични, те са преживели цялата американска история на ХХ век, затова в САЩ са символ на национална идентичност
	
	
		
			Неизвестните истории на известните ястия: бисквити с шоколадови парченца
		
		Занаятчийски или фабрични, те са преживели цялата американска история на ХХ век, затова в САЩ са символ на национална идентичност
		
	
	
Неизвестните истории на известните ястия: торта Павлова
 
	
		Сред храните визуално най-силно въздейства десертът. Понякога дори изкуството в декорацията надхвърля вкусовите му качества, превръщайки го в естетски трофей. Не такъв обаче е случаят с торта Павлова, която е сякаш амалгама от всичко необходимо, за да ни стане любима. С майсторско изпълнение и зрелищен за гледане като своята кръстница, руската примабалерина Анна Павлова, този десерт днес е световноизвестен.
Но родината на торта Павлова не е Русия. Две държави спорят за авторство над рецептата. След гастрол на примата в Австралия и Нова Зеландия изгрява звездата на прочутия десерт по горе-долу същото време, когато самата Анна Павлова залязва от сцената на балета и живота - умира на 23 януари 1931 г. От единия лагер се твърди, че сладкари създават торта в нейна чест, когато през 1926 г. отсяда в хотел "Уелингтън" в Нова Зеландия. А австралийската версия е, че тортата е дело на техен майстор с датировка от 1935 г.: шеф Берт Саша работел в кухнята на хотел "Еспланада" в Пърт и се опитвал да подобри популярен тогава десерт на целувчена основа, за да остане хрупкав само отгоре, а вътре мек. Щом видял релтата, управителят на салона възкликнал "Тя е ефирна като Анна". И така я назовали.
Независимо кой е прав обаче, успели са да пресъздадат изкуството на балета. Витална лекота се долавя от
целувчения блат, който, бял и надиплен, е с ефект на пачка.
Още пази спомена за шумните от аплодисменти зали, където, прекършен в последен танц, "Умиращият лебед" красиво угасва. Балетмайсторът Михаил Фокин написва специално за Анна Павлова по музиката на Сен-Санс този танц, който става после неин коронен номер, печелейки ѝ почитатели по целия свят. Но дори такъв сантимент не помирява съперниците в кухнята, а може би именно той ги настървява да докаже всеки своята история.

Проф. Хелън Лийч, специалист по кулинарна антропология от университета в Отаго, подбира над 600 известни рецепти за своята книга "Историята на Павлова: късче от новозеландската кулинарна традиция", където изследванията ѝ се връщат обратно до 1926 г. Но тук има несъответствие: първият десерт с името на балерината, който открива, няма нищо общо с уж създадения в хотел "Уелингтън" - той е многопластово желе на марката Davis Gelatine. След него Лийч вече открива десерт Павлова с целувки, но отново не е който търси, тъй като този пък е с дъх на кафе и орех. Истинската Павлова най-накрая се появява, рецептата ѝ била публикувана в местно издание на Годишника на млекопроизводителите през 1929 г. и с това изглежда, че спорът е решен. Но само засега.
Хелън Лийч наистина намира корените на Павлова в Нова Зеландия, за сметка на австралийските претенции за "изобретяването" ѝ през 1935 г., но изследванията не спират, като произходът ѝ става все по-любопитен. Дара Голдстийн, редактор на The Oxford Companion to Sugar and Sweets, където е поместена и част от труда на проф. Лийч, казва, че рецептата
не е била "изобретена" отведнъж, а по-скоро развита във времето.
Оригиналният вариант, ако такъв въобще може да се установи, дори не е този на новозеландците от 1929 г., а в Средновековието при арабите.
В сирийска готварска книга от XIII век е намерена рецепта за десерт с целувчен блат, приготвен по днешния италиански маниер - захарен сироп, посипан върху сурови яйчни белтъци. А в Европа първите свидетелства са именно там, където маврите са присъствали в Средните векове - Испания, Португалия, Сицилия. Тогава захарта е била изключително скъпа, следователно и тези десерти бил удоволствие за привилегировани.

В късния XVI и ранния XVII век се срещало по трапезите на Хабсбургска Испания доста опростено, подобно на известната на всички целувка. После било надградено до вид на многопластови торти с пълнеж от сметана и конфитюр, украсени с пресни плодове отгоре, особено популярна станала една австрийска рецепта. Десертът бързо прескачал граници, социални или географски. Вече не галел небцето само на благородниците, а миграцията по времето на Наполеоновите войни го разнесла и до всяка кухня на континента. Отново с преселниците, тръгнал и към Новия свят.
 Неизвестните истории на известните ястия: бисквити с шоколадови парченца
		
		Занаятчийски или фабрични, те са преживели цялата американска история на ХХ век, затова в САЩ са символ на национална идентичност
	
	
		
			Неизвестните истории на известните ястия: бисквити с шоколадови парченца
		
		Занаятчийски или фабрични, те са преживели цялата американска история на ХХ век, затова в САЩ са символ на национална идентичност
		
	
	
 Неизвестните истории на известните ястия: полента
		
		Как в Италия царевичната каша за селяните става национална икона и колко точно си приличат с качамака
	
	
		
			Неизвестните истории на известните ястия: полента
		
		Как в Италия царевичната каша за селяните става национална икона и колко точно си приличат с качамака
		
	
	
 Къпкейк VS мъфин: кулинарни обрати на два континента
		
		Те привидно си приличат, но ги разделя цял един океан.
	
	
		
			Къпкейк VS мъфин: кулинарни обрати на два континента
		
		Те привидно си приличат, но ги разделя цял един океан.
		
	
	
 Неизвестните истории на известните ястия: супа Фъ
		
		Обиколила целия свят, тя е от Виетнам и отразява богатата история на родината си
	
	
		
			Неизвестните истории на известните ястия: супа Фъ
		
		Обиколила целия свят, тя е от Виетнам и отразява богатата история на родината си
		
	
	
 Неизвестните истории на известните ястия: мисо
		
		Историческа разходка из супите на Азия - част II
	
	
		
			Неизвестните истории на известните ястия: мисо
		
		Историческа разходка из супите на Азия - част II
		
	
	
 За сутляша с любов от Marashlian
		
		Какъв ще е десертът на тазгодишната церемония "Ресторант на годината 2022 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino"
	
	
		
			За сутляша с любов от Marashlian
		
		Какъв ще е десертът на тазгодишната церемония "Ресторант на годината 2022 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino"
		
	
	
 Неизвестните истории на известните ястия: рамен
		
		Историческа разходка из супите на Азия - част I
	
	
		
			Неизвестните истории на известните ястия: рамен
		
		Историческа разходка из супите на Азия - част I
		
	
	
 Неизвестните истории на известните ястия: паеля
		
		Запознайте се с произхода на едно от най-емблематичните испански ястия днес
	
	
		
			Неизвестните истории на известните ястия: паеля
		
		Запознайте се с произхода на едно от най-емблематичните испански ястия днес
		
	
	
 Неизвестните истории на известните ястия: пащел де ната
		
		Едно от най-разпознаваемите лица на португалската кухня отдавна е надхвърлил границите ѝ
	
	
		
			Неизвестните истории на известните ястия: пащел де ната
		
		Едно от най-разпознаваемите лица на португалската кухня отдавна е надхвърлил границите ѝ
		
	
	
 Неизвестните истории на известните ястия: етюди с карамел
		
		Прости съставки, съчетани по правилен и ефектен начин - карамелът е сред най-обичаните лакомства. А откъде идва?
	
	
		
			Неизвестните истории на известните ястия: етюди с карамел
		
		Прости съставки, съчетани по правилен и ефектен начин - карамелът е сред най-обичаните лакомства. А откъде идва?
		
	
	
 Неизвестните истории на известните ястия: Чийзкейкът
		
		Поглед назад към кулинарното минало на един от най-обичаните десерти в света
	
	
		
			Неизвестните истории на известните ястия: Чийзкейкът
		
		Поглед назад към кулинарното минало на един от най-обичаните десерти в света
		
	
	
 Неизвестните истории на известните ястия: Торта "Гараш"
	
	
		
			Неизвестните истории на известните ястия: Торта "Гараш"
		
		
		
	
	
 Неизвестните истории на известните ястия: Салата "Цезар"
	
	
		
			Неизвестните истории на известните ястия: Салата "Цезар"
		
		
		
	
	
 Неизвестните истории на известните ястия: Яйца по Бенедиктински
	
	
		
			Неизвестните истории на известните ястия: Яйца по Бенедиктински
		
		
		
	
	
 Търси се: Десертът на нашето време
		
		Извитият кравай на Средновековието, сиропено-сладката диря на османските столетия, виенският привкус на следосвободителните години, металните тави с тригуни на соца.... Последните години обаче сякаш все още чакат своя характерен десерт
	
	
		
			Търси се: Десертът на нашето време
		
		Извитият кравай на Средновековието, сиропено-сладката диря на османските столетия, виенският привкус на следосвободителните години, металните тави с тригуни на соца.... Последните години обаче сякаш все още чакат своя характерен десерт
		
	
	
 Независимият дух на малца
		
		Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
		
	
		
			Независимият дух на малца
		
		Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
		
	
	
 Протеиновите храни – мит и истина
		
	
		
			Протеиновите храни – мит и истина
		
		
		
	
	
 Денят на мавруда – празник на българските сортове и на идентичността във виното
		
	
		
			Денят на мавруда – празник на българските сортове и на идентичността във виното
		
		
		
	
	
 7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
		
	
		
			7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
		
		
		
	
	
 От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
		
	
		
			От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
		
		
		
	
	
 Сексът & ГЛАДът
		
		Сексът може и да продава, но вкусът остава.
		
	
		
			Сексът & ГЛАДът
		
		Сексът може и да продава, но вкусът остава.
		
	
	
 
	 
	