Храна

Неизвестните истории на известните ястия: пащел де ната

Елисавета Иванова 14 юли 2022, 12:21

Едно от най-разпознаваемите лица на португалската кухня безспорно е пащел де ната (тарт от бутер тесто с яйчен крем), който отдавна е надхвърлил границите ѝ. Днес малко или много се среща по целия свят с вариации на оригиналната рецепта. В Португалия сладкишът е със статут на туристическа атракция, която всеки задължително опитва, щом посети страната.

Фактите около това късче сладост са наистина интересни. Неговата поява е пряко свързана и с историята на родината му. Емблематично място и до днес остава пекарната, където е продаван пащел де ната, запазила едновремешната си атмосфера, но също и тайната на сладкиша. Сегашните варианти са опити да се пресъздаде майсторството на първоначалния пащел де Белем, патент на монасите от Манастира "Жеронимуш", намиращ се в лисабонското предградие Белем. След като Либералната революция от 1820 год. превръща Португалия в конституционна монархия, манастирите биват затворени, а духовниците са принудени да търсят нови начини за оцеляване.

Манастирът Жеронимуш

Тогава, през 1837 год., монасите от "Жеронимуш" продават на местната захарна рафинерия рецептата за своя сладкиш, за която се твърди, че предците им създали още век по-рано, за да оползотворят яйчените жълтъци, останали им след използването на белтъците за колосване на одеждите. Рафинерията от своя страна е съдържател на известната пекарна Fábrica dos Pastéis de Belém. И така магията се случва.

По онова време Белем още е бил отделно от Лисабон, а комуникацията с града е ставала само по вода. Това не пречи славата на пащел де ната, също наричан пащел де Белем, бързо да се разнесе не само до столицата, но и към колониите. Причината е, че Белем е възлово място с излаз на река Тежу, в близост до устието ѝ, където корабите довеждат и много посетители. И до днес напливът не е отслабнал, даже расте.


Белем е с изключителна историческа значимост и си струва да му отделим абзац за повече контекст. Освен обширните алеи за разходка по протежение на речния бряг там се намират някои от най-големите забележителности на Португалия: мостът "25-ти април" ознаменува падането на режима на Салазар, Паметникът на откритията пък отдава чест на португалските мореплаватели и приноса им към Великите географски открития. Белемската кула и Манастирът "Жеронимуш" са архитектурни шедьоври, а в последния лежат костите на Вашку да Гама, на крале и велики поети, включително и на крал Мануел I, който нарежда построяването на двете сгради през XVI век и дава името си на известния архитектурен стил Мануелино.

Приласкани от хубостите на мястото, туристите се отбиват и за дегустация в пекарната Fábrica dos Pastéis de Belém, където чакащите са тълпи, но в кухнята компромиси няма. В т.нар. "тайна работилница" пащел де ната продължава да се прави ръчно по старата монашеска рецепта. Отколешният му произход не пречи той да е част от модерния живот. Яде се бързо с чаша кафе или в движение като снакс. Изкушава минувачите от всяко кафене, магазин или щанд. Въобще, пащел де ната е синоним на португалската култура, като традицията не спира новостите. По-смелите сладкари измислят безглутенови и веган рецепти, също с допълнителни съставки, които варират от логичните канела и шоколад дори до солен вариант с плънка от риба треска или пиле.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK