Храна

От броя: Мигранти с таланти представят доминиканска седмица

Надежда Калоферова, Бистра Иванова 27 юли 2022, 09:48
Джоанна Алкантара

Мигранти с таланти е национална медийна кампания на Мулти култи колектив, която цели да подчертае положителния принос, който чужденци от целия свят носят в България в сферата на спорта, бизнеса, изкуството, културата, кулинарията, социалните каузи и др. Кампанията ще се развива до март 2024 г. в 10 български града с подкрепата на Фонд "Активни граждани България".


Джоанна Алкантара е от Доминиканската република и носи със себе си слънчева усмивка, както и много традиционни рецепти от карибската кухня. Храната винаги е била важна за нея. След като идва в България преди повече от 10 години, веднага започва да търси типичните продукти, с които да готви ястия от родината си. В София няма ресторант или магазин с внос точно оттам, но традиционни съставки като корени от маниока и банани за готвене се намират лесно. "Дори намерихме доминикански ром из магазините в България, което наистина беше черешката на тортата", смее се Джоанна.

Доминиканската кухня има леки вариации в различните региони, най-вече в подправките. Джоанна е родена на юг, близо до границата с Хаити, където зърнените култури са на почит, както и рибата. Традиционно повечето храни се подправят с риган. На север кухнята е характерна с повече и по-люти подправки. "Но като цяло нашата кухня въобще не е толкова пикантна, колкото повечето хора си мислят", казва Джоанна. Доминиканците са кралете на мангу: ястието се приготвя от намачкан банан за готвене. Сервира се с карамелизиран лук, авокадо, месо или яйца отгоре. Мангу се яде както за закуска, така и за вечеря.

Любимото ястие на Джоанна е пържена риба, за която тя разказва: "Когато кацнем в Доминикана, спираме в ресторант още по пътя от летището, за да си поръчаме такава." Друго популярно ястие, което често е гарнитура на всякакви меса и риби, е комбинацията от сварен ориз и боб, приготвен с чушки и доматена пасата. Джоанна споделя, че това е рецептата, която приготвя най-често и която децата ѝ много обичат. Кокосът също е много популярен и се използва като съставка в много различни ястия - ориз, приготвен с кокосово мляко например, е типична гарнитура. Доминиканската кухня не може и без маниоката. "Това е много полезен корен, не съдържа глутен, хипоалергенен е и е богат на фибри", пояснява Джоанна.

Рецептите по-долу са доста традиционни "освен соса за пръчиците маниока, който е мое произведение", усмихва се тя. Всички рецепти са лесни и продуктите се намират и на българския пазар.

Сок от овесени ядки и лимон

За 4 порции
½ ч. ч. овесени ядки
1 л вода
Подсладител на вкус (захар, мед, кленов сироп, агаве или др.)
Сок от 3 средно големи лимона
¼ ч. л. екстракт от ванилия
Кубчета лед (по желание)

Начин на приготвяне:
Блендирайте всички съставки на висока скорост 3 мин. С помощта на гевгир прецедете сместа, за да премахнете всички твърди частици. Сервирайте напитката студена с кубчета лед.

Пръчици маниока със сос от кориандър и чесън
За 4 порции
За пръчиците:
500 г маниока, обелена и почистена
1 с. л. сол
2 ч. ч. олио за пържене

Начин на приготвяне:
Нарежете маниоката на пръчици 1 х 3 см, подобно на заготовка за домашни пържени картофи. Смесете водата със солта и оставете пръчиците да престоят половин час в саламурата. Извадете и подсушете с кухненска хартия. В тиган загрейте олиото на среден огън. Добавете маниоката и запържете до златисто. Оставете да почива върху
кухненска хартия, за да отстраните излишната мазнина.

За соса:
¼ ч. ч. пресен кориандър
2 скилидки чесън
¾ ч. ч. майонеза
¼ ч. ч. кисело мляко
1 с. л. лимонов сок
¼ ч. л. оцет
Сол на вкус

Накълцайте чесъна и нарежете на ситно кориандъра, разбъркайте добре всички съставки на ръка и добавете сол на вкус.

Риба

За 4 порции
1 цяла риба около 1-1,5 кг, почистена (лаврак, тилапия, пъстърва, ципура)
½ ч. л. черен пипер
½ ч. л. смлян сушен риган
3 скилидки чесън, смлени
¼ ч. л. сух магданоз
1 ч. л. сол
3 с. л. царевично нишесте или бяло брашно
4 ч. ч. олио за пържене
Лимонов сок на вкус (по желание)

Начин на приготвяне:
Направете диагонални разрези от двете страни на рибата. Подправете я с черен пипер, риган, чесън, магданоз и щипка сол на всеки разрез. Оваляйте я в брашното или царевичното нишесте. В дълбока тенджера загрейте олиото на средно силен огън и запържете рибата до златисто от двете страни. При сервиране може да добавите малко лимонов сок.

Подсирено мляко

За 4 порции
1 яйце на стайна температура
¾ ч. ч. захар
1 л пълномаслено мляко на стайна температура
1 ч. л. лимонова кора от био лимони
¼ ч. ч. стафиди (по желание)
1 пръчка канела
4 пъпки карамфил
¼ ч. л. екстракт от ванилия
¼ ч. ч. лимонов сок на стайна температура

Начин на приготвяне:
Смесете яйцето и захарта, след това добавете млякото и разбъркайте добре. Прецедете, за да премахнете твърдите остатъци от яйцето. Добавете лимоновата кора, стафидите, канелата, карамфила и есенцията. Гответе на слаб огън при непрекъснато бъркане. Когато сместа започне да кипи, добавете лимоновия сок на няколко места в тенджерата. Оставете да заври и спрете да бъркате за около 10 мин., докато млякото се подсири и изплува в лек сироп. Отстранете от котлона, когато течността намалее наполовина. Разпределете десерта в малки чашки. Охладете в хладилник и сервирайте.

Този текст е част от летния брой на списание "Бакхус", което може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес, или да го откриете в търговската мрежа в Elephant Bookstore, Chilli Hills Farm, Grape Central, Imperial Gastrohub, Wine and Co, La Cave du Moulin, Biomag, Фантастико, бензиностанции ЕКО и ЛУКОЙЛ и др.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK