Новини

Мигранти с таланти представят: турска седмица

Мулти култи колектив 16 март 2022, 14:13

null

"Мигранти с таланти" е национална медийна кампания на Мулти култи колектив, която цели да подчертае положителния принос, който чужденци от целия свят дават на България в сферата на спорта, бизнеса, изкуството, културата, кулинарията, социалните каузи и др. Кампанията ще се развива до март 2024 г. в 10 български града с подкрепата на Фонд Активни граждани.


След индийската февруарска седмица посвещаваме месец март на турската кухня. Отношението към нея обикновено варира в диапазона харесвам - обичам - обожавам, затова днес Серхат Ерич ви представя едно чудно меню, с което да имате завършен турски обяд или вечеря. Серхат е от Измир, а в България идва още през 2000 г., за да работи като мениджър в казино. Причината е, че през 1999 г. с решение на правителството всички казина в Турция затварят и така остава без работа. Преди близо 10 г. научава, че любимият му ресторант TM (от "турска кухня", türk mutfağı) се продава и оттогава го развива с душата на ентусиаст.

"Още преди да купя заведението, му бях фен и го посещавах 1-2 пъти всяка седмица. Сега продължавам да съм му фен - вече като собственик", споделя Серхат, който надълго и нашироко може да говори за всеки един продукт,
ястие и подправка. Голямото му хоби е да колекционира американски ретро автомобили и всяка седмица да си прави малка разходка с някой от тях.

Кашък салата
За 1 порция
150 г домат
50 г краставица
15 г зелена чушка
50 г червен лук
15 г магданоз
Пресен или сух джоджен на вкус
Сумак на вкус
Зехтин на вкус
Сол на вкус
5 г смлени орехи
Сос от нар на вкус
¼ лимон, нарязан по дължина

Доматът, краставицата, чушката и лукът се режат на много малки кубчета. Поставят се в гевгир да се отцедят добре. След това се добавят магданозът, джодженът, сумакът, зехтинът и солта и се разбъркват. Накрая салатата се сервира в чиния, поръсва се с орехите, овкусява се със сос от нар и по желание се сервира с парче лимон отстрани.

Хюнкяр беенди кебап
За 1 порция
За канапето:
1 малък патладжан
150 г добре отцедено кисело мляко
2-3 малки смачкани скилидки чесън
1 ч.л. черен пипер
Сол на вкус

Суровият патладжан се набожда няколко пъти с вилица, след което се изпича добре на фурна или на жар до пълна готовност. Още докато е топъл, се бели. Измерват се 100 г от общото тегло и към него се добавят отцеденото кисело мляко, смачканият чесън и подправките. Обърква се много хубаво - може и с ръце. Канапето се държи топло до сервиране.

За месото:
½ с.л. масло
200 г нарязано агнешко или пилешко месо
20-30 г червени и зелени чушки
1 щипка сладък червен пипер
1 щипка лют червен пипер (по желание)
1 щипка сол
Маслото се загрява в тиган, след което се добавя месото. Разбърква се за няколко минути и се добавят чушките и подправките. Готви се до готовност.

Сервиране:
20-25 г настърган кашкавал
В голяма чиния се поставя топлото канапе. Върху него се поставя месото, а най-отгоре се поръсва с кашкавала. Той ще се стопи леко от високата температурата.

Кюнефе
За 1 порция
За сиропа - базова рецепта, чието количество може да се регулира по желание. Може да се съхранява в хладилник до 1 месец:
900 г вода
1 кг захар

Водата се слага в тенджера да кипне, след което се добавя захарта. Разбърква се за 2-3 мин и се оставя да изстине.

За кадаифа:
25 г масло
110 г турски кадаиф (по-дебел)
10 + 30 г сироп
20-25 г прясно сирене без сол (моцарела може да се ползва само в краен случай), настъргано на ситно ренде
Натрошен шамфъстък за украса

Първо маслото се оставя за 1-2 часа на стайна температура. Ако се отдели вода на дъното на съда, тя се изхвърля и се ползва само най-мазната част. В голяма купа се слага кадаифът, маслото и 10 г сироп. Разбърква се добре. Половината от сместа се слага на дъното на подходящ сън, най-добре алуминиев, и хубаво се притиска. След това отгоре равномерно се разпределя сиренето. Накрая върху него се поставя останалата част от сместа и отново се пристиска добре. Най-добре е да се остави за 1-2 часа, затиснато с подходяща тежест. Ако съдът е от алуминий, директно се пече на котлон на много слаб огън за 3-4 мин. Проверява се дали се е зачервило и когато е готово, се обръща и се пече и от другата страна. Ако съдът не е от алуминий, може да се изпече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 5 мин. или до готовност. Като е готово, върху кюнефето се сипват 30 г сироп и се украсява с шамфъстък. Десертът задължително се сервира горещ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK