Остров Горгона и виното му: последна стъпка към жадуваната свобода
Едно от най-скъпите бели бутилки на Тоскана се прави от затворници
ОТ БРОЯ: На чаша вино в слънчева Португалия
Още в самолета витае един особен трепет от предстоящото преживяване. "Португалия ни очаква!", вълнуваме се. Отправили сме се на едноседмичен винено-кулинарен тур. Ще опитаме основните винени райони в компанията на слънце, гостоприемство и местни ястия.
Трябва да отбележим разликите между морската и вътрешната част на Португалия. Естествено, в крайбрежните градчета доминират рибните и морски деликатеси. Но навътре картината е доста различна - месо, карантия и понякога по някой зеленчук за цвят. Шкембе с боб, уши с чесън, свински крачета ("Яжте, съдържат колаген, а са и много полезни и за ставите" - убеждават ни в едно от селските ресторантчета до Визеу), дроб и какви ли не манджи са част от кулинарния колорит. Обратно към виното - Португалия е дом на 14 винени региона и е 11-а в света по производство на вино, предимно купажи. Дори и за професионалистите е трудно да се ориентират в палитрата от сортове - местните са 248 според официално проучване от 2013 г.

По програма стартираме с 2 района,
които не са толкова известни за широката публика, но пък качеството на виното е отлично - Дао и Байрада. Разбира се, стигаме и до долината на река Дуро - едно от най-впечатляващите винени преживявания и за мен самия. В добавка към страховитите отвесни склонове към реката и зашеметяващите гледки ни сервират вкусен домашен обяд, съчетан с порт, но и доста добри сухи вина. Всъщност корените достигат 7-8 метра в каменистите и минерални почви. Но лозя вече не се садят, нито се строят стените и терасите, тъй като те са трудна и скъпа инвестиция.


Регионът на Виньо вейрд е познат със свежите, леки и "хрупкави" вина. Но ние отново сме подготвили изненада отвъд отъпкания път - една от малкото сертифицирани биодинамични винарни в Португалия, вече повече от 15 години. Фернандо е безкрайно скромен човек, трябва му малко време, за да се отпусне и усмихне, защото рядко посреща гости. Tук цари такава идилия и усещане за близост до природата, че човек спокойно може да забрави в кой свят живее. Разбира се, вината са специфични, а малкото произведено количество се изнася предимно за САЩ. Десертът на виненото ни пътешествие е Порто с неговите цветове, весели хора и сгради, барове и лъскави ресторанти - в един такъв обобщаваме и потвърждаваме мнението, че Португалия е прекрасна.
Следващият ни винено-кулинарен тур в Португалия ще бъде от 18 до 26 септември, като ще го обогатим с още разнообразни преживявания, а информация ще намерите на сайтовете www.via-vino.com и www.usitcolours.bg.
Остров Горгона и виното му: последна стъпка към жадуваната свобода
Едно от най-скъпите бели бутилки на Тоскана се прави от затворници
Неизвестните истории на известните ястия: пащел де ната
Едно от най-разпознаваемите лица на португалската кухня отдавна е надхвърлил границите ѝ
Виньо вейрд
Португалия на хапки
545 години по-късно, в Португалия
Един от големите производители на виньо верде, "Кинта да Авеледа", живее добре и с романтичното си минало, и с индустриалното си настояще
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
Протеиновите храни – мит и истина
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.