ОТ БРОЯ: На чаша вино в слънчева Португалия
Винено-кулинарни турове за отдадени гурмани през септември
Португалия на хапки

Страната, на която някога е принадлежал половината Нов свят. Държавата на Портото и Джинджата (ginja - вишновка). Рекордьорът за най-голям омлет. Мястото, където лозята се редуват с бадемови градини, прасетата за прошуто се угояват само с лешников корк, а оризът и козето сирене се ядат в промишлени количества. Добре дошли в Португалия - кулинарната перла на Европа.
Когато британците мислят за храната в южната страна, обикновено я свързват с пиле със сос пири-пири, приготвен с изключително ароматната люта чушка bird eye. Но кухнята на Португалия е много повече от това. Да надникнем в чинията на гостоприемните хора от Пиринейския полуостров.
| Негласно правило в Португалия е, че риба в понеделник не се яде. |
А какво се случва със зеленчуците? Отиват в супата. Защото тук тя е на особена почит. Зеленчуковата гарнитура в заведенията се изразява в дискретно поставени на ръба на чинията печени картофи върху плато от намляно броколи. Иначе португалците най-много обичат салата с домати, маруля и лук.
Колкото по-скромно е заведението, толкова по-вкусна е храната. Задължително правило за ресторантите е да поставят менютата с цените отпред. Лесно ще си направите сметка. Но където и да изберете да похапнете, уверявам ви, няма да ви струва повече от 10-20 евро на човек.
Докато вървите по лъкатушещите улички, често ще ви лъха миризма на чесън и домати.
| Докато опитвате от местните гозби, ще усещате плътния португалски зехтин. Той се произвежда само от един ситен сорт маслини. Но не черни, а зелени. Като стана дума за зеления цвят, вино Verde (реалният му цвят е бял) също е запазена марка на Португалия. |
Не случайно страната е в топ 3 по вина. От тях глава не боли. А на етикетите винаги има карта с региона, от който е напитката. Лисабон се слави със своите Розета и Мускатели. Най-силните и гъстите вина идват от юга и по-точно от Алентежу - тяхната райска градина.
Обратно в португалската столица ви препоръчвам да посетите "Chafariz do vinho" - най-старата винарна на Rua de Mae d`Agua, близо до Природо-научния музей.
Задължително минете и по улица "Calcada do Carmo" и влезте в Царството на сардината - Mundo Fantastico da Sardinha Portuguesa. Кутийките с португалския деликатес са персонализирани с рождената ви дата, а цената им е 7 евро. И не забравяйте - сезонът на сардините е месец юни.

Най-добрият ресторант за морска храна в града е от 1947 година - La casa del Marisco RIBADOURO. Намира се на известната "Avenida da Liberdade" - някои я наричат португалската Шанз-Елизе, защото е осеяна с бутици на световно известни марки.
| Не са за изпускане и така наречените Докове - заведенията и ресторантите на брега на Океана в Лисабон, където майстори-готвачи сервират местна храна. Тук ресторанти имат Джон Малкович и Катрин Деньов, а наблизо е пазарът "Time Out". |
Цяло изкуство са и сладките изкушения, които предлага Португалия. За тях няма сезон, месец, час. Можете да ги опитате в сладкарниците (pastelarias) и пекарните (padarias).
Най-старата сладкарница в Лисабон датира от далечната 1829 година - "Confeitaria Nacional" на "Praca de Figueira" 18 B. Работи всеки ден. Тук за първи път е приготвен така нареченият кралски сладкиш Bolo Rei - сладък хляб с ядки и захаросани плодове, който се яде най-вече по Коледа и на 6-и януари - Денят на краля. Някога именно това заведение доставяло вкусотии на кралската фамилия и е печелило не един и два метала на изложения в Париж и Виена. И до днес рецептите на мaйстор-сладкарите му се пазят в дълбока тайна.
| В мистерия е обвита и рецептата на "Pastéis de nata" - лакомството на португалските монаси. Пастейшите са малки многолистни кошнички с пълнеж от сладък крем. Легендите разказват, че сладкишчетата са създадени от монасите католици от Mosteiro dos Jerónimos (манастира Джеронимос) в квартал Belém. |

През Средновековието манастирите произвеждали големи количества яйца, чийто белтъци използвали основно за колосване на дрехи. Трябвало да намерят приложение на оставащите жълтъци. И до днес в Лисабон туристите, а и местните се вият на опашки за популярния десерт с големината на кестен. За да запазят тайната на пастейшите, монасите патентоват рецептата и я застраховат за 5 милиона евро в Световната банка. По-късно сключват договор със сладкарницата – Antiga Confeiteira de Belém за производството им. През 1994 г. изследователи от Лабораторията на Университета по Гастрономия в Милано, Италия изготвят доклад, в който заключват, че оригиналната рецепта, освен очевидните мляко, яйца, захар и ванилия, вероятно включва и картофено пюре. Направени са тестове с гурме експерти, но докато се чакали потвържденията на резултатите, проучването било внезапно спряно и никога не било подновено.
Лично аз смятам, че най-добрите Pastel de Nata, както още ги наричат, се сервират в Сладкарница Orion от 1945 година на "Calcada do Combro" 1. Тук можете да опитате и други, характерни за Португалия десерти - например Palmier coberto (хрупкава бисквитка от бутер тесто), обвита в карамел или Broa de mel (тестяно крътче с канела и ядки).
| Ако искате някой да ви води в тези кулинарни изкушения, запишете се на някой от туровете, които се педлагат. Обиколка на най-старите кафенета и дегустация на вишновка за 58 евро - трябва да се съберете между 2 и 15 души и да си отделите 4 часа. Посещение на пазари и готвене с местни готвачи за 68 евро - групата трябва да е между 4 и 15 души, а приключението продължава около 6 часа. |
Разгледайте още снимки тук.
*Мартина Ганчева е наш гост-автор и журналист от Bulgaria ON AIR.
ОТ БРОЯ: На чаша вино в слънчева Португалия
Винено-кулинарни турове за отдадени гурмани през септември
Неизвестните истории на известните ястия: пащел де ната
Едно от най-разпознаваемите лица на португалската кухня отдавна е надхвърлил границите ѝ
Португалия на хапки (снимки)
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
Протеиновите храни – мит и истина
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.