"Десерт": какво ново в "Ресторант на годината"
Следващото издание на най-престижните за сферата си у нас призове откроява повече заслуги в света на кулинарията
ОТ БРОЯ: Рецепта за салтимбока с пъстърва и шафран от Dieci
Някои казват, не без право, че празниците са време за семейството. Ние обаче с не по-малко увереност твърдим, че те са време и за угощение, за хедонизъм и вкусни манджи. Поканихме главните готвачи на петте победителя в тазгодишното издание на "Ресторант на годината Бакхус, Acqua Panna & S. Pellegrino" да ви подарят по една своя рецепта, а какво ще празнувате с нея - Коледа, Нова година, имен ден, рожден ден, кръщене, това оставяме на вас.
П.П. Помолихме ги да са лесни рецепти, които да са подходящи за готвач със средни умения и стандартно оборудвана кухня. Е, всеки има различна интерпретация за лесна рецепта. Но всички знаят какво е вкусно.
| Dieci, шеф Джанфранко Киарини "Дебют" Салтимбока с дъгова пъстърва и солен крем брюле с шафран 4 порции |
За салтимбоката:
200 г дъгова пъстърва, нарязана на дребни кубчета
40 г еленски бут, фино нарязан
50 мл готварска сметана
4 листа салвия за готвене
За соления крем брюле:
350 мл готварска сметана
5 г цвят от шафран
20 мл мед
4 листа салвия за декорация
Сол на вкус, по възможност фльор де сел
Салтимбока с дъгова пъстърва и солен крем брюле с шафран

Метод:
- Почистете пъстървата, нарежете месото ѝ на малки кубчета и ги поставете в блендер. Добавете 50 мл от готварската сметана и блендирайте до получаване на текстура, наподобяваща мус.
- Поставете сместа в кръгла метална форма с диаметър около 2 см и височина около 2,5 см. Леко притискайки сместа с пръсти надолу, издърпайте нагоре формата. Повторете още 3 пъти, докато получите 4 малки порции от муса.
- Продължете с увиване на резените еленски бут около оформения вече мус, но преди това поставете вътре 1 лист салвия - между еленския бут и муса.
- След като увиете еленския бут, го фиксирайте с клечка за зъби, забита хоризонтално през средата - успоредно на работния плот. Поставете в хладилник, докато стегне.
- Загрейте фурната на 150° C.
- Време е за соления крем брюле: сложете в малка тенджера 350 мл готварска сметана и добавете шафрана, меда и солта. Гответе на много ниска температура и бъркайте леко, докато се получи редуцирана и гъста смес.
- Поставете салтимбока муса от дъгова пъстърва във фурната за около 15 минути.
- Сервирайте: след като вашият шафранов крем брюле е готов, разпределете го внимателно с лъжица в чиниите - както е на снимката или като малка купичка. Извадете салтимбоката и я поставете в средата на крем брюлето, след което премахнете клечките за зъби. Украсете с останалите листа салвия. Ако е необходимо, добавете още фльор де сел. Сервирайте топло.
Зимния брой на списание "Баккус" може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес, или да го откриете в търговската мрежа в Elephant Bookstore, Boutique Mino 1923, Wonderland Desserts & Cocktails, Chilli Hills Farm, Grape Central, La Cave du Moulin, SeeWines, Zoya, Laika.bg, Dabov Specialty Coffee, Фантастико, бензиностанции ЕКО и ЛУКОЙЛ и др.
"Десерт": какво ново в "Ресторант на годината"
Следващото издание на най-престижните за сферата си у нас призове откроява повече заслуги в света на кулинарията
Дебютни времена
Кои заведения са подходящи за номинация като новоизгряваща звезда в "Ресторант на годината" и какво казват предшествениците им
Български крем карамел като за световно
Според младия шеф-готвач Ирина Бъчварова има ресторанти в България, които са по-добри от такива със звезди Michelin
Ресторант на годината 2022: уважение към бранша и 2 нови категории
Церемонията по награждаването ще се проведе на 23 март 2023 г.
ОТ БРОЯ: А-на-нас ни се иска...
Среща с българската следа на Gourmand World Cookbook Awards в Париж
ОТ БРОЯ: Рецепта за трюфел торта от Ahora
Шеф Севда Димитрова, чийто ресторант получи награда за "Вкусно място" от "Бакхус", ни учи как приготвим празничен десерт
ОТ БРОЯ: Рецепта за синдермьо с манатарки от "Космос"
Празнично родопско ястие, дело на шеф Владислав Пенов и заведението, спечелило голямата награда на "Бакхус" - "Ресторант на годината" за 2021 г.
ОТ БРОЯ: Рецепта за торо стек от Hamachi-ni
Празнична рецепта от шеф Георги Георгиев и ресторанта, спечелил награда "Авторски почерк" от "Бакхус" за 2021
ОТ БРОЯ: Рецепта за лозови сарми с патешко от "Паваж"
Сарми в лозов лист с кълцано патешко, дело на главния готвач на пловдивското заведение с награда "Ресторант на читателите" за 2021 г.
Новият брой на "Бакхус": Империите - храня се, за да живея, или живея, за да се храня?
Зимното издание на списанието е посветено на влиятелните примери в историята и бизнеса, които промениха гурме сцената. Вече може да го намерите в търговската мрежа или да го поръчате онлайн.
"Космос" стана "Ресторант на годината" за 2021
Всичко, което искате да знаете за церемонията и наградите "Ресторант на годината 2021 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino"
Шеф Деница Дойнова: лесна рецепта за шоколадов десерт
Един от шеф готвачите за гала вечерята "Ресторант на годината 2021, Бакхус, Acqua Panna & S. Pellegrino" с идея за вкусен десерт
Номинациите, категориите, журито
Какво не знаете за "Ресторант на годината 2021 Бакхус Acqua Panna & S.Pellegrino"
Шеф Веселин Дойков: бърза и лесна рецепта с български розов домат
Един от шеф готвачите за гала вечерята "Ресторант на годината 2021, Бакхус, Acqua Panna & S. Pellegrino" с идея за вкусен сандвич
Джанфранко Киарини: Искам да покажа на света, че България може
Dieci в село Девино е отворен само 2 месеца и вече е забелязан от екипа на Michelin. Разговор за звездите в кухнята – и в хубавия, и в другия смисъл
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
Протеиновите храни – мит и истина
Денят на мавруда – празник на българските сортове и на идентичността във виното
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.