Храна

ОТ БРОЯ: Рецепта за салтимбока с пъстърва и шафран от Dieci

Бакхус 29 декември 2021, 08:49

Някои казват, не без право, че празниците са време за семейството. Ние обаче с не по-малко увереност твърдим, че те са време и за угощение, за хедонизъм и вкусни манджи. Поканихме главните готвачи на петте победителя в тазгодишното издание на "Ресторант на годината Бакхус, Acqua Panna & S. Pellegrino" да ви подарят по една своя рецепта, а какво ще празнувате с нея - Коледа, Нова година, имен ден, рожден ден, кръщене, това оставяме на вас.

П.П. Помолихме ги да са лесни рецепти, които да са подходящи за готвач със средни умения и стандартно оборудвана кухня. Е, всеки има различна интерпретация за лесна рецепта. Но всички знаят какво е вкусно.

Dieci, шеф Джанфранко Киарини
"Дебют"
Салтимбока с дъгова пъстърва и солен крем брюле с шафран

4 порции

За салтимбоката:
200 г дъгова пъстърва, нарязана на дребни кубчета
40 г еленски бут, фино нарязан
50 мл готварска сметана
4 листа салвия за готвене
За соления крем брюле:
350 мл готварска сметана
5 г цвят от шафран
20 мл мед
4 листа салвия за декорация
Сол на вкус, по възможност фльор де сел

Салтимбока с дъгова пъстърва и солен крем брюле с шафран

Метод:

  1. Почистете пъстървата, нарежете месото ѝ на малки кубчета и ги поставете в блендер. Добавете 50 мл от готварската сметана и блендирайте до получаване на текстура, наподобяваща мус.
  2. Поставете сместа в кръгла метална форма с диаметър около 2 см и височина около 2,5 см. Леко притискайки сместа с пръсти надолу, издърпайте нагоре формата. Повторете още 3 пъти, докато получите 4 малки порции от муса.
  3. Продължете с увиване на резените еленски бут около оформения вече мус, но преди това поставете вътре 1 лист салвия - между еленския бут и муса.
  4. След като увиете еленския бут, го фиксирайте с клечка за зъби, забита хоризонтално през средата - успоредно на работния плот. Поставете в хладилник, докато стегне.
  5. Загрейте фурната на 150° C.
  6. Време е за соления крем брюле: сложете в малка тенджера 350 мл готварска сметана и добавете шафрана, меда и солта. Гответе на много ниска температура и бъркайте леко, докато се получи редуцирана и гъста смес.
  7. Поставете салтимбока муса от дъгова пъстърва във фурната за около 15 минути.
  8. Сервирайте: след като вашият шафранов крем брюле е готов, разпределете го внимателно с лъжица в чиниите - както е на снимката или като малка купичка. Извадете салтимбоката и я поставете в средата на крем брюлето, след което премахнете клечките за зъби. Украсете с останалите листа салвия. Ако е необходимо, добавете още фльор де сел. Сервирайте топло.
Да ви е вкусно!

Зимния брой на списание "Баккус" може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес, или да го откриете в търговската мрежа в Elephant Bookstore, Boutique Mino 1923, Wonderland Desserts & Cocktails, Chilli Hills Farm, Grape Central, La Cave du Moulin, SeeWines, Zoya, Laika.bg, Dabov Specialty Coffee, Фантастико, бензиностанции ЕКО и ЛУКОЙЛ и др.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK