Пиперливият Сандо Макс и първият в Европа музей на лютото
		
		Chilli Hills отварят ново пространство за събития, премиерата е на 7 октомври
		
	
	
ОТ БРОЯ: На първа среща с българския морков
	
		Обичам люто. От години отглеждам различни видове чушлета в саксии и градинки. Истинската авантюра с лютите чушки обаче започна преди около десетилетие, когато след дълго време живот извън страната реших да се върна и да живея на село.
Така и стана, успях да стана собственик на имот във вълшебния район на Софийското село Кокаляне. Вече като притежател на земя твърдо бях решен да започна да се занимавам сериозно с отглеждане на различни видове люти чушки от цял свят, любопитно ми бе да видя как ще им понесе нашият климат. Първата година започнах с около 30 различни вида, като през втората вече бяха над 60.

Тук някъде започнах да се интересувам и от балканската следа, а именно коя е характерната за нашия регион сортова българска люта чушка. Като казвам сортова, това означава да е с постоянна лютивост, цвят, форма и големина. Рових задълбочено. Дирих. Започнах да обикалям пазари, зеленчукови борси и магазини, но за съжаление това, което намирах навсякъде, бяха всеки едни и същи продукти, при които лютивината всеки път беше различна. Това бяха български люти чушки с гръмките имена като румънка, феферонка, сиврия, шипка. Бабите по селата пък ми говореха за арнаутка и рибка. Нито едно от тези имена обаче не ми вдъхваше достатъчно доверие. Пробвах всичките, но разочарованието ми все повече растеше.

Не можех да повярвам, че в страна, в която лютото присъства на всяка маса, нямаме истински представител на тази култура. Дотолкова не ми се вярваше, че започнах да звъня в аграрни институти и да разпитвам агрономи. Бях посъветван да се обърна към Института за чушкови култури в Садово. Послъгах ги, че съм студент и правя дисертация на тема люти чушки. Оказа се, че в този институт има банки за семена на сортови чушки, но!... не и люти такива. Даже много от сортовете капии са били многократно награждавани извън България. Това ме шокира.
Как е възможно да няма запазен лют сорт?
През това време бях създал бизнеса си и като първата ферма, специализирана в отглеждането на люти чушки в България, вече имахме изградени контакти с международни организации и институти. Няма да ви обяснявам колко точно важни се оказаха те. Пролуката дойде от института на люти чушки в Ню Мексико, чийто професионализъм хваля до ден днешен. Те бяха абсолютно запознати с всички люти чушкови култури от различните точки на света. Когато стана дума за България обаче, те отклоняваха разговора в посока Унгария и унгарските пипери.
 Тук някъде може би в разговора ми с института се спомена за пръв път и името Bulgarian Carrot, или български морков. Там предполагаха, че тази чушка произхожда от района на Източна Европа, но информацията им стигаше дотам.
 Няколко месеца по-късно имах пътуване до Калифорния и на една от обиколките ми по фермерските пазари отново попаднах на лютата чушка, наречена Bulgarian Carrot. Този път я пробвах. Взех си една кутия и за два дни изядох над 15 чушлета.

Пътят на намиране на българската люта чушка се беше оказал дълъг и с неочаквано развитие. Търсихме по села, питахме баби, звъняхме в институти, а какво се оказа? Че я намерихме на фермерски пазар в Лос Анджелис.
 Това, което ми направи веднага впечатление, бе, че всяко едно чушле бе точно толкова люто, колкото предходното. Вкусът ѝ беше приятен, плодов с лека цитрусова нотка. Определено беше люта. Размерът също бе еднакъв при всичките, наситеният оранжев цвят - и той. В този момент и разбрах защо се казва морков. На пръв поглед наистина прилича на такъв.
Единственото, което ме глождеше все още, беше въпросът защо е български.
 Купих семена, твърдо решен да я засадя веднага щом се върна. Семената покълнаха за 5 дни. Когато разсадът бе готов, го насадихме в саксии и в градината. В продължение на месец и половина наблюдение се убедихме, че това растение произхожда от нашите географски ширини. Държеше се абсолютно адаптивно към климатичните условия. Тези, които отглеждахме в саксия зад стъкло, образуваха по-изнежени стъбла и листа и смело растяха на високо. Растенията в градината изградиха твърдо, силно стъбло, широка листна маса и предпазливо се издължаваха, така че дори и най-силният вятър да не ги прекърши. След 3 месеца на неособено сериозни грижи откъснахме и първия плод.
ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ЧЕТЕТЕ в летния брой на списание "Баккус", което може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес, или да го откриете в търговската мрежа в Elephant Bookstore, Boutique Mino 1923, Chilli Hills Farm, Biomag, Фантастико, бензиностанции ЕКО и ЛУКОЙЛ и др.
	
	
		
			Пиперливият Сандо Макс и първият в Европа музей на лютото
		
		Chilli Hills отварят ново пространство за събития, премиерата е на 7 октомври
		
	
	
	
	
		
			Александър Кюркиев: Искаме да отворим Chilli Hills в Барселона
		
		Първият въпрос е на какъв етап от планирането е - защото разликата между "искам" и "ще" е значителна.
		
	
	
	
	
		
			ОТ БРОЯ: Мария, която принадлежи на Балканите
		
		Фотограф, победител в последния сезон на състезанието MasterChef и вдъхновител - запознаваме ви с Мария Жекова
		
	
	
	
	
		
			ОТ БРОЯ: Балконска ботаника
		
		Уроците от писателката, хванала лопата вместо перо
		
	
	
	
	
		
			Гореща точка: Chilli Hills откриват първия магазин за люти продукти
		
		
		
	
	
		
	
		
			Острието на промяната
		
		Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
		
	
	
		
	
		
			Независимият дух на малца
		
		Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
		
	
	
		
	
		
			Протеиновите храни – мит и истина
		
		
		
	
	
		
	
		
			7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
		
		
		
	
	
		
	
		
			От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
		
		
		
	
	
		
	
		
			От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
		
		Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.