Места

Гореща точка: Chilli Hills откриват първия магазин за люти продукти

Марина Караконова 04 април 2018, 16:43

Нека припомним: лютото отваря рецепторите, настройва сетивата към други вкусове, подобрява апетита, вдига имунитета и е носител на огромни количества витамин C.
Също: когато ядем люто, в мозъка ни първо се активира центърът за болка, а после се отделя ендорфин, който се опитва да я успокои. Затова лютото е щастие.

Това ни разказваха Александър Кюркиев и Боряна Божилова, когато преди четири години създадоха малката си ферма за индийски и мексикански люти чушки в Кокаляне. Там отглеждат Habanero, Chocolate Habanero, Fatali i Cayenne, Smoked Paprika, Piri Piri, Naga Masala, Jamaican Jerk, Cayenne, Chipotle Morita и други, като повечето сортове надхвърлят 1 млн. сковила (за сравнение - българската "Шипка" е с 50-60 хиляди сковила).

От днес фермата може да се похвали с Chilli Hills Farm Shop - първият специализиран магазин за люти продукти.
Става дума за подправки, сухи маринати, сосове и салци, соли, мед и шоколади, лимитирани серии от новите продукти в партньорство с брандове като Blek Pine, Бял щърк, или Karabunar Winery.
Тук първо ще може да опитате всеки от продуктите, както и да си купите разсад или плодове направо от фермата. В магазина ще се провеждат и редовни дегустации и курсове по градско земеделие.
Chilli Hills Farm имат и мисия: да върнат и популяризират в България сорта Bulgarian Carrot. Това е единственият сорт българска люта чушка, която е позната извън пределите на България.
В началото е позната под името Румънка. По време на Студената война през 80-те години е пренесена отвъд желязната завеса и култивирана като сортова люта чушка. Това, с което се различава от всички чушки отглеждани в България, е, че притежава непроменливи генетични параметри - цвят, размер инай-важното - степен на лютост (10 000 - 30 000 сковила, което я прави около 10 пъти по-люта от Халапеньо-то).

А другата мисия на екипа Chilli Hills Farm е изписана на стената на стилния им магазин: Spice Up Your Life!

Магазин Chilli Hills е на Солунска 29. Повече информация може да откриете на фейсбук страницата им:
https://www.facebook.com/ChilliHillsFarm/?ref=br_rs


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK