На по чаша

TEAsting: Пушек и шоколад за студените дни

Владислав Христов 17 октомври 2022, 12:01
Приготвяне на Лапсанг сучонг Адриан с чаша Лапсанг сучонг

Лапсанг сучонг и черен китайски черен уиски чай накратко

Цвят
Лапсанг сучонг - червен, с лек тревист оттенък, уиски чай - червен до светлокафяв в зависимост от времетрането на запарката.

Стил
И двата са за всекидневна употреба, преди и/или по време на хранене. Лапсанг е висококофеинов и вечерната му употреба не е препоръчителна. Като типични черни чайове спомагат за доброто храносмилане и са антиоксидантни.

Типични за
Китай, популярни предимно във Великобритания и Ирландия.

Аромати и вкусове
Лапсанг - силно опушен, с изявени танини, финалът е дълъг на препечен хляб, орехови ядки и шума. Уиски чай - съвсем слаб уиски аромат, доминиращо какао, неовладени танини и финал с остатъчна захарност.

Методи на производство
Лапсанг - традиционна ферментация, съчетана с опушване с борова дървесина и корени, уиски чай - ферментация и заливане с уиски или бренди, овкусяване с парченца шоколад или карамел.

Приготвяне
И двата вида - 5 минутна запарка на 100 градуса, при Лапсанг има възможност за 2-3 запарки.

Консумация
Самостоятелно или в комбинация с храна - скара при Лапсанг, уиски чаят със сладки и шоколад. И двата чая успешно се съчетават с уиски или бренди.


След като в миналия TEAsting за кратко изневерихме на чаеното растение Camellia sinensis с два африкански събратя - ройбос и хънибуш, е време да се завърнем в древната родина на напитката - Китай. Променливият характер на октомври ни показва, че лятото е безвъзвратно отминало и че трябва да се настроим за питиета, които ще ни върнат уюта и доброто настроение в по-мрачните дни. С историята на един от главните герои на днешната дегустация - ухаещия на пушек и смола Лапсанг сучонг, вече ви запознахме в броя на Бакхус, посветен на империите. Срещу любимеца на Чърчил сега ще се изправи една доста по-модерна напитка - черният уиски чай. Битката изглежда интересна, но преди нея нека си припомним важните неща за краля на опушените чайове.

Китайската провинция Фуджиан е мястото, където и до днес произвеждат Лапсанг сучонг по традиционна технология, характерна само за този регион. За направата му се използват големите и широки листа, набрани от долната част на чаения храст. Следва продължителна ферментация, по време на която чаят бива опушван с клонки и корени на бял бор. Всичко това води до получаването на уникални по рода си аромати, истинско предизвикателство за сетивата на консуматора. Вкусът му подхожда не само за комбинация със силно торфени уискита, но се съчатава добре и с храни - най-вече телешко месо и зеленчуци на скара.

Лапсанг сучонг
Китайски черен уиски чай

Времето в Пловдив е дъждовно и е подходящо с домакина ни от Чаена къща Пловдив - Адриан Кумбилиев, да започнем предколедната серия от дегустации, подходящи за есенно-зимния сезон.

"Днес ще сравняваме два коренно различни черни чая: Лапсанг сучонг, т.е. стара китайска класика от една страна, а от друга - овкусен черен китайски чай, който по време на ферментацията се залива с евтино уиски или дори бренди, което да допринесе за този приятен и мек уиски аромат. За разлика от Лапсанг, овкусеният с уиски черен чай е доста по-комерсиален, той е бленд от останали листа на различни черни чайове, към който освен уискито се добавят понякога и парченца карамел или шоколад. В студените дни често се сервира следобед с чаша бренди или уиски", уточнява Адриан. Типичната запарка и при двата е с вряла вода, поне 5 минути, за да може да излезе кофеинът и плътният вкус на дърво, пушек, смола и пръст, типичните за Лапсанг тежки нотки.

Китайски черен уиски чай
Вляво Лапсанг сучонг, вдясно китайски черен уиски чай

Дегустацията

По думите на чаения ни експерт при уиски чая се набляга много повече на аромата, отколкото на състава му.

"Една година производителите правят смес с повече карамел, друга с преобладаващ шоколад, от това зависи доколко добавките ще могат да влязат в баланс с листата. Конкретно за този, който ще опитаме, е използван черен шоколад, но понякога се слагат и натрошени какаови зърна", твърди Адриан.

Намирам праченце шоколад в сместта и решавам да го опитам - какаото според мен в него е над 70% и липсва каквато й да е сладост, явно е без добавена захар. "Овкусяването на уиски чая е слабо и ненатрапчиво, може да открием по едно малко парче шоколад на приблизитено 50 грама чай, колкото да отвори аромата", споделя чаеният ни експерт. В крайна сметка тестът ще покаже какви вкусови качества ще разгърнат двете чаши.

Готови за теста - вляво Лапсанг сучонг, вдясно - китайски черен уиски чай

Още на пръв поглед между запарките се виждат ясно разлики в цветовете. Уиски чаят е с доста по-тъмен червеникав цвят, за това основно допринасят начупените листа, водещи до по-интензивно обагряне. При Лапсанг сучонг в червения цвят има лек тревисто-зелен нюанс. Като по-интензивен на вкус го оставяме като втори за дегустация.

Ред е да опитаме уиски чая. Носът му определно е сладък, но усещането за уиски е сведено до минимум, за сметка на това на преден план излиза какаовата нотка, която се пренася и в основния вкус. Тялото е доминиращо шоколадово, на финала се усеща остатъчна захарност и небалансирани танини, характерни за черните чайове в пакетчета. Лично мен уиски чаят не ме спечели в нито едно отношение. "Въпрос на вкус, има клиенти, които търсят точно този тип напитка, защото им създава коледно настроение в съчетание на типичните за сезона карамфилови и канелени курабийки".

Важен момент - Адриан обръща дегустационната чаша

Аз обаче си оставам твърд почитател на всякави пушеци и пристъпвам със страхопочитание към така величаения от Чърчил Лапсанг сучонг. Над чашата ме посреща ухание на обгоряла иглолистна дървесина, смола и пръст. Първата глътка е за стоици, а ако бъде преодоляна, всяка следваща е като награда. Тялото на Лапсанг при първата запарка е средно силно, с овладени, но изразени танини, финалът е дълъг на препечен хляб, орехови ядки и шума. При последните глътки от чашата, водещият пушен аромат почти изчезна. Питам Адриан на какво се дължи тази метаморфоза: "Всеки чай има свойството "да диша", опушените нотки са летливи и при взаимодействието им с кислорода интензивността им постепенно намалява. От Лапсанг могат успешно да се правят по 2-3 запарки, докато уиски чаят приключва след първата", категоричен е домакинът ни.

Интересно ми е какво мисли Адриан по въпроса дали тези два чая могат да бъдат съчетани с алкохол: "Много добре понасят смесването с уиски или бренди, на една чаша чай от 200 мл едни 25-30 мл уиски биха били напълно достатъчни. Опушено уиски с опушен чай става прекалено тежко, айриш с плодово-карамелени нотки би му отивал повече".

Още тази вечер в домашни условия мисля да проверя теорията на Адриан с троен тест на Лапсанг със скоч, айриш и грог с ром. Човек не знае от коя чаша ще излезе заекът на любимото му зимно питие!

Очаквайте следващия ни TEAsting - попадаме в света на масалата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK