
От кухнята на баба до петзвездната чиния

Винаги с широка усмивка и запретнати за работа ръкави, шеф Станислав Димитров посреща гостите на традиционния ресторант СОФРА - единственото заведение в Kings' Valley Medical & Spa Hotel отворено не само за гости на комплекса, но и за външни посетители. Добре познат като финалист в телевизионното риалити предаване "Кухнята на Ада" 2024, шеф Димитров избира да се развива в Казанлък - тук, където са корените му, където е отраснал с любов към традиционната българска кухня и където намира вдъхновение да готви. В предаването той демонстрира своя стил, който съчетава уважение към българските традиции с дързостта на нови техники, за да подобри и преобрази автентичния български вкус. Несъмнено успява да запази своя почерк и в кухнята на ресторант СОФРА, вдъхновен от готварските традиции на региона.
Шеф Димитров започва своя път в кулинарията още на седемнадесетгодишна възраст, когато започва да работи като помощник в местна традиционна кръчма. Започнах работа като помощник в местната кръчма. Там се запали у мен желанието да създавам. А усещането да сътвориш нещо с ръцете си - това поддържа пламъка ми към кухнята и до днес.
Главният готвач на ресторант СОФРА влага душата си във всяко ястие. Шеф Станислав черпи вдъхновение не от комерсиалната кулинария и глобалните кулинарни тенденции, а от дълбоките корени на българската традиция и вкус. Семейните спомени и рецепти, предавани от поколенията, са най-голямата кулинарна муза за младия готвач:
Вдъхновението ми идва от много места, но най-вече от миналото - от стари домашни рецепти, от хората в семейството ми, които винаги са били близо до готвенето. |
Шеф Димитров изпитва изключително уважение към труда на местните фермери, както и възхищение към истински качествения домашен продукт. Той вярва, че ястието трябва да се гради около продукта - неговият вкус и автентичността са ключът към различното, неподражаемото.
Когато работиш директно с фермери, а не с масови производители, усещаш, че продуктът има живот. Той разказва нова история всеки път. Това е богатство, което си струва да се споделя. |
Всяко ястие в менюто на традиционния ресторант СОФРА е внимателно подбрано и създадено с цел да пренесе гостите на кулинарно пътешествие из вкусовете и ароматите на различни български региони. Гостите могат да опитат както добре познати ястия, така и уникални кулинарни изненади, които разказват историята на българската гастрономия.
Хората сякаш започват да губят усета си към автентичния пресен продукт. Заедно с екипа се стремим да върнем гостите към корените на българската кухня и да подкрепяме качествените български продукти. Трябва да се гордеем с нашата кухня - тя е повече от вкус, тя е култура, памет и идентичност.
Шеф Станислав Димитров черпи вдъхновение изцяло от традициите на българската кухня, която пречупва през своята призма. Главният готвач не използва чуждестранни продукти, а залага на изцяло българското производство - продукти характерни за българската кулинарна идентичност. Голяма роля в менюто на СОФРА играят млечните продукти, маслодайната роза и висококачественото животинско месо, всички произведени в региона на Розовата долина.
Към основното меню на ресторанта шеф Станислав добавя и сезонни предложения, с които експериментира, за да представи на гостите нови варианти на добре познати и обичани ястия. Гюбек в кори за баница и свежа салата от фенел със сладко от рози са само част от дръзките експерименти в кухнята на СОФРА, които водят до неустоими вкусотии .
Това е моят начин да покажа, че традицията може да бъде актуална и днес, стига да се отнасяме с любов към работата си и уважение към корените си.
Ресторант "Софра" и шеф Станислав Димитров посрещат гостите си от понеделник до петък, от 11:30 до 23:00 часа, за да споделят богатството на българската кухня.
За резервации: +359 88 321 5005 Адрес: Казанлъшки минерални бани ул. "Извора" 22, 6138 Казанлък, България Facebook: Ресторант Софра /sofra.kingsvalleybg/ Webpage: www.kingsvalleyhotel.bg |





