На по чаша

Ревю: изба Planeta, Сицилия

Текст и снимки: Андреа Пунчева 21 октомври 2021, 22:38

Изразените впечатления и мнения в това ревю са субективни - както рецепторите на всеки човек.

Това ревю е изцяло независимо и не е финансово обвързано по никакъв начин с производител, дистрибутор или търговец. При нужда то може да бъде актуализирано и в такива случаи редакциите ще бъдат упоменати.

В "Бакхус" вярваме, че е ограничаващо трудът на стотиците хора, участвали в производството на всяка бутилка, да бъде оценен единствено по точкова система. Затова и нашите ревюта се стремят към по-честен, открит и подробен подход.

"Бакхус" призовава: консумирайте с удоволствие, любопитен ум и мярка.


Дегустация в бяло ни посреща на една от най-хубавите тераси в София - на хотел Hyatt, чийто бар на покрива е домакин на запознанство със сицилианската изба Planeta, внасяна от Vayk Wines.

Бялата тематика е вдъхновена от White Album на Бийтълс, казва ни Марко, който е пристигнал у нас от избата в Италия специално за това събитие: кръгла е хартиената подложка под 6-те винени чаши на всеки гост, като с размера си напомня на винилова плоча.

Семейната изба Planeta се намира в Сицилия и има история във винаро-лозарството през последните 17 поколения, като името макар и за потребителя у нас да извиква асоциация с нещо съвсем друго, всъщност е фамилията на производителите.

Имат, разбира се, и червени вина, но днес те не са на фокус, тъй като дегустацията е изцяло на белитe. Около 80% от насажденията са с местни сортове като катарато, греканико и грило, а останалите 20 са с познатите международни като шардоне и совиньон блан. Избата има насаждения на 5 места на острова - Менфи, Капо Милацо, Етна, Витория и Ното, и има насока към органичното и устойчивото производство. Имат и насаждения със зехтин.

Като цяло вината правят много приятно впечатление, имат добра структура и дават представа как изглеждат местните сициалиански сортове като грило и греканико, например. Посочените цени са такива, каквито са в магазините на Vinello, собственост на VAYK.

La Segreta, Il Bianco

Реколта: 2020
Сорт: греканико (50%), шардоне (30%), фиано (10%), вионие (10%)
Регион: Sicilia DOC, Сицилия
Отлежаване: инокс
Вкусове и аромати: дегустацията почва с отскок - откривам приятна двупластовост във вино, иначе предвидено за всекидневно потребление. На нос е свежо, игриво и очарователно. Усещат се бели цветове, които за мен доминират, както и една остатъчна фенолна горчивина.
Структура: отлични киселини, без да са преобладаващи, алкохолът се усеща по-висок, отколкото всъщност е - 12.5%.
Препоръка за консумация: би подхождало със сирена, но не твърде импозантни, лека риба или плодове. Подходящо е да се пие и самостоятелно. Консумирайте до 2-3 години след годината на реколтата.
Струва ли си: да, за цена 20 лв. със спокойна съвест бих го поднесла "за да не ходя с празни ръце" на гости на приятели.
Alastro

Реколта: 2020
Сорт: греканико (80%) и совиньон блан
Регион: Menfi DOC, Сицилия
Отлежаване: инокс
Вкусове и аромати: иска ми се да кажа, че напомня на желирани бонбони в много добрия смисъл, но това не е класически дескриптор, така че нека заложим на нещо по-познато, каквото са нектарините. Цветисто, игриво - повече от предишното, гъвкаво и леко напрегнато на небце вино, същевременно минерално. С други думи: свежо, минерално, балансирано. Има фенолна горчивина.
Структура: издържливо, добри киселини, балансирано
Препоръка за консумация: 2-4 години след годината на реколтата. Пробвайте с азиатски ястия с повече подправки или с по-елегантна риба.
Струва ли си: с цена 32 лв., да. Леко може да напомня албариньо от Риас Байшас в Испания, което е на сходни цени.
Terebinto

Реколта: 2020
Сорт: грило
Регион: Menfi DOC, Сицилия
Отлежаване: инокс
Вкусове и аромати: по-заоблено на нос от предходните две вина, доминират асоциациите с тропически плодове и конкретно с манго. На небце се долавят и билки, а тази облост, за която споменах при ароматите, тук е донякъде изместена от по-"бодливо" преживяване на вкус. Харесва ми, сред любимите в дегустацията.
Структура: добре балансирано, устойчиво, алкохолът се усеща много отчетливо до степен, че веднага ме насочи да погледна какво пише на задния етикет: 13.5%.
Препоръка за консумация: пийте го до 3-4 години след годината на реколтата
Струва ли си: да, при 31 лв. си струва дори и само заради шанса да пробвате един малко познат у нас местен итаиалиански сорт. Но и далеч не само заради това.
Etna Carricante

Реколта: 2019
Сорт: кариканте
Регион: Etna DOC, Сицилия
Отлежаване: частично в дъбови бъчви
Вкусове и аромати: интересно още на нос - и заради факта, че кариканте на нашите ширини не е сорт, преупотребен от масовия потребител (какъвто, разбира се, е совиньон блан), съответно предлага нещо ново, но и заради факта, че Етна е действащ вулкан, съответно вулканичните почви се пренасят в чашата.
Виното е обло, леко напомня на печени карамелизирани ядки на нос, усеща се дъбът, макар и много елегантно. Виното е достатъчно пищно на небце, дори леко "мазно" с асоциация за петрол - характеристика, свързвана с отлежал ризлинг.
Структура: представете си здрав гумен ластик - здраво, но гъвкаво, напрегнато, но и фино, със средно тяло. Много добре структурирано вино, балансирано между различните компоненти - киселини, алкохол, тяло.
Препоръка за консумация: 5-6 години след годината на реколтата, има предостатъчен потенциал за отлежаване, като с времето, прекарано в бутилка, виното развива третични аромати и върви в много благородна посока.
Струва ли си: цената му е 43 лв. и е повече от очаквана за вино от този клас, почитателите на вулканични, екстравагантни вина ще го оценят. Ако познавате ценител на белите вина, това може да свърши добра работа и за подарък.
Chardonnay

Реколта: 2017
Сорт: шардоне
Регион: Menfi DOC, Сицилия
Отлежаване: 50% нови бъчви, 50% бъчви втора употреба
Вкусове и аромати: ванилия. За мен употребата на дъб е доминиращият фактор в това вино и макар и на масата някой да подхвърли препратка с някои примери от Бургундия, за мен приликите са далечни, тъй като не откривам нужната сложност и многопластовост, за да ги сложа в един и същи разговор. Шардоне с дъб, с доста деликатни нотки на марципан.
Структура: висок алкохол, 14% и се усеща. Добри киселини на фона на очакванията, породени от наситено жълтия цвят в чашата, които ще удължат дълголетието на виното. Държи се сравнително елегантно.
Препоръка за консумация: 5-6 години, казват производителите. Би подхождало с телешко, ястия с гъби, защо не и с фоа гра.
Струва ли си: смятано е за флагман на избата и ако си падате по надъбени шардонета, може би ще ви допадне. У мен остави желание за по-добра структура и киселини, които да балансират дъба и климата.
Passito di Noto

Реколта: 2019
Сорт: москато (други име на "нашата" тамянка)
Регион: Noto DOC, Сицилия
Отлежаване: десертното вино се получава с метода на апасименто - изсушаване на гроздето с цел концентрация на захарите. Суши се на сравнително ниска температура (23 градуса) в продължение на 40 дни. Минава през инокс, преди да бъде бутилирано.
Вкусове и аромати: доминират тропическите нотки и цветистите аромати, типични за мускатовите сортове. Допълват се от такива на захаросани цитрусови плодове.
Структура: Със своите 175 грама остатъчна захарност на литър това десертно вино за мен е по-сладко, отколкото бих предпочела - най-вече, защото киселините не са достатъчни, за да балансират неизферменитралите захари.
Препоръка за консумация: би вървяло добре с каноли или бадемови сладки.
Струва ли си: при цена от 60 лв. не би било първият ми избор за десертно вино, но тук това е по-скоро въпрос на лични предпочитания, отколкото на нещо друго. Ако харесвате по-сладки десертни вина, то това вероятно би ви допаднало.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK