На по чаша

Ревю: Tommasi във Венето и Пулия

София Павлова 09 ноември 2022, 10:35

Изразените впечатления и мнения в това ревю са субективни - както рецепторите на всеки човек.

Това ревю е изцяло независимо и не е финансово обвързано по никакъв начин с производител, дистрибутор или търговец. При нужда то може да бъде актуализирано и в такива случаи редакциите ще бъдат упоменати.

В "Бакхус" вярваме, че е ограничаващо трудът на стотиците хора, участвали в производството на всяка бутилка, да бъде оценен единствено по точкова система. Затова и нашите ревюта се стремят към по-честен, открит и подробен подход.

"Бакхус" призовава: консумирайте с удоволствие, любопитен ум и мярка.

Винаги, когато Мартин Пешев от Vinello ни се обажда за винена дегустация, ни става драго и благо. Последно през март 2022 ви срещнахме с изба Talamonti, която представи винените вкусове на Централна Италия, а сега отново сме в страната, но този път дегустираме 2 много далечи региона в общо 6 бутилки - 3 от Венето и 3 от Пулия.

Tommasi е производител от 120 години. Основано през 1902 г. на малко парче земя, днес е най-голямото семейно имение с лозя в апелацията Valpolicella Classico DOC. От 2014 г. насам семейство Томаси произвежда вина и в южна Италия, в Пулия, под марката Masseria Surani. Последните 3 вина в дегустацията са техни, като те се правят в Саленто, близо до Йонийското крайбрежие. Философията им е насочена към изцяло органично производство и максимална изразителност на сорта - в случая това бе примитиво.

Вносител на вината е Vayk, откриват се в магазини Vinello.

Rafaèl, Valpolicella Classico Superiore DOC

Реколта: 2018
Сорт: корвина (60%), рондинела (25%) и молинара (15%)
Регион: Валполичела, Венето
Отлежаване: отлежава 15 месеца в бъчви от славонски дъб
Вкусове и аромати: силен нос с ясно доловими цветисти и плодови аромати, отличимо присъствие на зряла червена череша. Нотки на карамфил - както на нос, така и на вкус. Виното е елегантно, усеща се свежестта на плодовете, но след известно време в чашата някак утихва и за мен лично се загуби накрая.
Структура: средно тяло с умерени танини и киселини, добре балансирано. Типични проценти алкохол за това вино - 12,5%
Препоръка за консумация: подходящо за 'tutto pasto' - всякакъв вид храна, особено добре се съчетава с бяло месо и средно отлежали сирена, препоръчват ни го и с ориенталска пикантна кухня.
Струва ли си: цената е 37,95 лв., търпи да бъде по-ниска, в този случай името продава виното.
Ripasso Valpolicella Classico Superiore DOC

Реколта: 2018
Сорт: корвина (70%), рондинела (25%) и корвиноне (5%)
Регион: Валполичела, Венетo
Отлежаване: реферментация върху джибрите на амароне за около 12-13 дни. След това отлежава минимум 18 месеца в бъчви от славонски дъб
Вкусове и аромати: доста богат нос и интензивно пикантен, с нотки на сладко от зрели череши, тютюн и черен пипер. На вкус е елегантно и плътно, долавя се присъствие на стафиди.
Структура: плътно тяло, меки танини, високи киселини, финалът е дълъг и приятен
Препоръка за консумация: подходящо за червени, бели и дивечови меса, зрели сирена като горгонзола.
Струва ли си: цената е 42,69 лв. и абсолютно си заслужава. Рипасото ми хареса най-много от всички дегустирани вина.

Няколко думи за метода рипасо - за да оползотворят докрай ципите на гроздето за Amarone della Valpolicella DOCG (чийто отличителен белег е сушенето на гроздето, за да концентрира вкусове, аромати и захари), производителите ги добавят към "обикновената" Valpolicella, оставяйки я да престои с тези ципи. Това добавя повече вкус, танини, вдига алкохолния градус и тяло - което води до Valpolicella Ripasso. Разговорно Ripasso го наричат и Baby Amarone - вината в стил рипасо са като малкия брат на Амароне, наподобявайки неговия характер, но са бюджетно по-щадящи.

Il Sestante Amarone della Valpolicella DOCG

Реколта: 2017
Сорт: корвина (70%), рондинела (25%) и молинара (5%)
Регион: Валполичела, Венето
Отлежаване: 3 години в бъчви от славонски дъб.
Вкусове и аромати: наситено рубиненочервен цвят, на нос се усещат интензивни аромати на зрели череши и сливи. На вкус е плътно, но същевременно ефирно. Пикантен и устойчив финал.
Структура: обло, меко, високи киселини и елегантни танини. Прави впечатление, че е по-леко и свежо от характерното за апелацията, а това се дължи на по-студената реколта в региона през 2017.
Препоръка за консумация: идеално вино за яхнии, задушени меса, дивеч. Препоръчва се за твърди, много зрели сирена, заедно с някакъв вид сладко към тях.
Струва ли си: цената е 89,92 лв., изненадващо добра за този вид вино.

Няколко думи за метода апасименто - производителите берат гроздето, след което го изсушават. В продължение на месеци гроздето се суши на специални бамбукови рогозки и междувременно захарта, киселините, ароматите и танините започват да се концентрират. В крайна сметка се постигат аромати на сушени плодове, по-високо алкохолно ниво, мощни танини и наситен цвят. Сушенето на гроздето е уникален метод, характерен за регион Valpolicella Classica. Поради спецификата на метода броят бутилки е винаги ограничен и това води до оправдано висока средна цена.

Primitivo Soranì | Cabernet Sauvignon Puglia IGT

Няма грешка в името: Soranì е мястото, на което се намира Masseria Surani.

Реколта: 2018
Сорт: примитиво (70%), каберне совиньон (30%)
Регион: Пулия
Отлежаване: 6 месеца отлежаване в дъбови бъчви
Вкусове и аромати: на нос се долавят череша, слива, боровинка. На вкус обаче е някак презряло, клонящо към мармаладено.
Структура: плътно тяло с дъвчащи танини, алкохолът е 13%, но се усеща повече заради презрезлия елемент.
Препоръка за консумация: експресивният вкус би се допълнил добре от ястия с месо (гриловано, печено, задушено), както и от зрели сирена.
Струва ли си: 27,60 лв. е цената, мармаладеният характер е често срещан при примитивото и има своята публика. Не е обаче моят избор от 6-те дегустирани.

Heracles Primitivo di Manduria DOC

Реколта: 2019
Сорт: примитиво
Регион: Пулия
Отлежаване: 12 месеца в дъбови бъчви
Вкусове и аромати: ягодата в това вино изпъкна най-силно и веднага ме грабна. Както на нос, така и на вкус. Силно ароматно вино с цветисти (виолетки) и плодови (вишна и черна череша) нотки.
Структура: плътно тяло, изявени киселини и отлично балансирани танини. Тук вече можем да говорим за хармоничност.
Препоръка за консумация: гриловани меса, печено агнешко, зрели сирена.
Струва ли си: 34,80 лв. Да, заслужава си. Това е добър избор за почитателите на примитиво.
Dionysos Primitivo di Manduria DOC Riserva

Реколта: 2017
Сорт: примитиво
Регион: Пулия. 50-годишни лозя
Отлежаване: 15-18 месеца в дъбови бъчви, последвани от 6 месеца в бутилка
Вкусове и аромати: богат нос на черни горски плодове - къпина, черна череша. Долавят се приятни пикантни нотки на черен пипер. Ванилията от отлежаването в бъчва, се усеща, но не е прекалено натрапчива. При това примитиво вече можем да говорим за комплексност. Финалът е дълъг.
Структура: плътно тяло с кадифени танини, 15% алкохол - точно така се и усещат.
Препоръка за консумация: подходящо за пикантни ястия - паста, червени меса, дълго зреещи сирена.
Струва ли си: 65,88 лв. и е разбираема спрямо съотношението цена/качество.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK