ОТ БРОЯ: С аромат на босилек и прясна паста
		
		Късче Италия в сърцето на София
		
	
	
Ревю: Tommasi във Венето и Пулия
	
	
		Това ревю е изцяло независимо и не е финансово обвързано по никакъв начин с производител, дистрибутор или търговец. При нужда то може да бъде актуализирано и в такива случаи редакциите ще бъдат упоменати.
В "Бакхус" вярваме, че е ограничаващо трудът на стотиците хора, участвали в производството на всяка бутилка, да бъде оценен единствено по точкова система. Затова и нашите ревюта се стремят към по-честен, открит и подробен подход.
Винаги, когато Мартин Пешев от Vinello ни се обажда за винена дегустация, ни става драго и благо. Последно през март 2022 ви срещнахме с изба Talamonti, която представи винените вкусове на Централна Италия, а сега отново сме в страната, но този път дегустираме 2 много далечи региона в общо 6 бутилки - 3 от Венето и 3 от Пулия.
Tommasi е производител от 120 години. Основано през 1902 г. на малко парче земя, днес е най-голямото семейно имение с лозя в апелацията Valpolicella Classico DOC. От 2014 г. насам семейство Томаси произвежда вина и в южна Италия, в Пулия, под марката Masseria Surani. Последните 3 вина в дегустацията са техни, като те се правят в Саленто, близо до Йонийското крайбрежие. Философията им е насочена към изцяло органично производство и максимална изразителност на сорта - в случая това бе примитиво.
Вносител на вината е Vayk, откриват се в магазини Vinello.
| Rafaèl, Valpolicella Classico Superiore DOC | 

Реколта: 2018
Сорт: корвина (60%), рондинела (25%) и молинара (15%)
Регион: Валполичела, Венето
Отлежаване: отлежава 15 месеца в бъчви от славонски дъб
Вкусове и аромати: силен нос с ясно доловими цветисти и плодови аромати, отличимо присъствие на зряла червена череша. Нотки на карамфил - както на нос, така и на вкус. Виното е елегантно, усеща се свежестта на плодовете, но след известно време в чашата някак утихва и за мен лично се загуби накрая.
Структура: средно тяло с умерени танини и киселини, добре балансирано. Типични проценти алкохол за това вино - 12,5%
Препоръка за консумация: подходящо за 'tutto pasto' - всякакъв вид храна, особено добре се съчетава с бяло месо и средно отлежали сирена, препоръчват ни го и с ориенталска пикантна кухня.
Струва ли си: цената е 37,95 лв., търпи да бъде по-ниска, в този случай името продава виното.
| Ripasso Valpolicella Classico Superiore DOC | 

Реколта: 2018
Сорт: корвина (70%), рондинела (25%) и корвиноне (5%)
Регион: Валполичела, Венетo
Отлежаване: реферментация върху джибрите на амароне за около 12-13 дни. След това отлежава минимум 18 месеца в бъчви от славонски дъб
Вкусове и аромати: доста богат нос и интензивно пикантен, с нотки на сладко от зрели череши, тютюн и черен пипер. На вкус е елегантно и плътно, долавя се присъствие на стафиди.
Структура: плътно тяло, меки танини, високи киселини, финалът е дълъг и приятен
Препоръка за консумация: подходящо за червени, бели и дивечови меса, зрели сирена като горгонзола.
Струва ли си: цената е 42,69 лв. и абсолютно си заслужава. Рипасото ми хареса най-много от всички дегустирани вина.
Няколко думи за метода рипасо - за да оползотворят докрай ципите на гроздето за Amarone della Valpolicella DOCG (чийто отличителен белег е сушенето на гроздето, за да концентрира вкусове, аромати и захари), производителите ги добавят към "обикновената" Valpolicella, оставяйки я да престои с тези ципи. Това добавя повече вкус, танини, вдига алкохолния градус и тяло - което води до Valpolicella Ripasso. Разговорно Ripasso го наричат и Baby Amarone - вината в стил рипасо са като малкия брат на Амароне, наподобявайки неговия характер, но са бюджетно по-щадящи.
| Il Sestante Amarone della Valpolicella DOCG | 

Реколта: 2017
Сорт: корвина (70%), рондинела (25%) и молинара (5%)
Регион: Валполичела, Венето
Отлежаване: 3 години в бъчви от славонски дъб.
Вкусове и аромати: наситено рубиненочервен цвят, на нос се усещат интензивни аромати на зрели череши и сливи. На вкус е плътно, но същевременно ефирно. Пикантен и устойчив финал.
Структура: обло, меко, високи киселини и елегантни танини. Прави впечатление, че е по-леко и свежо от характерното за апелацията, а това се дължи на по-студената реколта в региона през 2017.
Препоръка за консумация: идеално вино за яхнии, задушени меса, дивеч. Препоръчва се за твърди, много зрели сирена, заедно с някакъв вид сладко към тях.
Струва ли си: цената е 89,92 лв., изненадващо добра за този вид вино.
Няколко думи за метода апасименто - производителите берат гроздето, след което го изсушават. В продължение на месеци гроздето се суши на специални бамбукови рогозки и междувременно захарта, киселините, ароматите и танините започват да се концентрират. В крайна сметка се постигат аромати на сушени плодове, по-високо алкохолно ниво, мощни танини и наситен цвят. Сушенето на гроздето е уникален метод, характерен за регион Valpolicella Classica. Поради спецификата на метода броят бутилки е винаги ограничен и това води до оправдано висока средна цена.
| Primitivo Soranì | Cabernet Sauvignon Puglia IGT | 

Няма грешка в името: Soranì е мястото, на което се намира Masseria Surani.
Реколта: 2018
 Сорт: примитиво (70%), каберне совиньон (30%)
 Регион: Пулия
 Отлежаване: 6 месеца отлежаване в дъбови бъчви
 Вкусове и аромати: на нос се долавят череша, слива, боровинка. На вкус обаче е някак презряло, клонящо към мармаладено.
 Структура: плътно тяло с дъвчащи танини, алкохолът е 13%, но се усеща повече заради презрезлия елемент.
 Препоръка за консумация: експресивният вкус би се допълнил добре от ястия с месо (гриловано, печено, задушено), както и от зрели сирена.
 Струва ли си: 27,60 лв. е цената, мармаладеният характер е често срещан при примитивото и има своята публика. Не е обаче моят избор от 6-те дегустирани. 
| Heracles Primitivo di Manduria DOC | 

Реколта: 2019
Сорт: примитиво
Регион: Пулия
Отлежаване: 12 месеца в дъбови бъчви
Вкусове и аромати: ягодата в това вино изпъкна най-силно и веднага ме грабна. Както на нос, така и на вкус. Силно ароматно вино с цветисти (виолетки) и плодови (вишна и черна череша) нотки.
Структура: плътно тяло, изявени киселини и отлично балансирани танини. Тук вече можем да говорим за хармоничност.
Препоръка за консумация: гриловани меса, печено агнешко, зрели сирена.
Струва ли си: 34,80 лв. Да, заслужава си. Това е добър избор за почитателите на примитиво.
| Dionysos Primitivo di Manduria DOC Riserva | 

Реколта: 2017
Сорт: примитиво
Регион: Пулия. 50-годишни лозя
Отлежаване: 15-18 месеца в дъбови бъчви, последвани от 6 месеца в бутилка
Вкусове и аромати: богат нос на черни горски плодове - къпина, черна череша. Долавят се приятни пикантни нотки на черен пипер. Ванилията от отлежаването в бъчва, се усеща, но не е прекалено натрапчива. При това примитиво вече можем да говорим за комплексност. Финалът е дълъг.
Структура: плътно тяло с кадифени танини, 15% алкохол - точно така се и усещат.
Препоръка за консумация: подходящо за пикантни ястия - паста, червени меса, дълго зреещи сирена.
Струва ли си: 65,88 лв. и е разбираема спрямо съотношението цена/качество.
	
	
		
			ОТ БРОЯ: С аромат на босилек и прясна паста
		
		Късче Италия в сърцето на София
		
	
	
	
	
		
			Ревю: Испания през вината на Bodega Matarromera и Cyan
		
		Дегустираме 8 вина от гореща Испания
		
	
	
	
	
		
			Ревю: Allegrini & Masciarelli
		
		Абруцо и Венето в 7 бутилки
		
	
	
	
	
		
			Ревю: изба Talamonti от Абруцо
		
		Знаете ли, че пекорино е име не само на вид сирене, но и на винен сорт грозде?
		
	
	
	
	
		
			Ревю: изба Planeta, Сицилия
		
		Дегустация в бяло на 6 вина от местни и международни сортове, внасяни от Vayk
		
	
	
	
	
		
			Ревю: Пиемонт от Tenuta Carretta
		
		6 вина от апелациите с DOCG статут Бароло, Барбареско и Роеро, собственост на Едоардо Миролио
		
	
	
	
	
		
			О, Пулия!
		
		
		
	
	
		
	
		
			Острието на промяната
		
		Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
		
	
	
		
	
		
			Независимият дух на малца
		
		Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
		
	
	
		
	
		
			Протеиновите храни – мит и истина
		
		
		
	
	
		
	
		
			7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
		
		
		
	
	
		
	
		
			От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
		
		
		
	
	
		
	
		
			От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
		
		Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.