На по чаша

Ревю: Испания през вината на Bodega Matarromera и Cyan

София Павлова 18 май 2023, 17:48

Изразените впечатления и мнения в това ревю са субективни - както рецепторите на всеки човек.

Това ревю е изцяло независимо и не е финансово обвързано по никакъв начин с производител, дистрибутор или търговец. При нужда то може да бъде актуализирано и в такива случаи редакциите ще бъдат упоменати.

В "Бакхус" вярваме, че е ограничаващо трудът на стотиците хора, участвали в производството на всяка бутилка, да бъде оценен единствено по точкова система. Затова и нашите ревюта се стремят към по-честен, открит и подробен подход.

"Бакхус" призовава: консумирайте с удоволствие, любопитен ум и мярка.

Паула, която виждате на снимката по-горе блажено да отпива от чашата си, преди няколко часа е кацнала в София от Валядолид, за да ни запознае с портфолиото на Bodega Matarromera - изба, произвеждаща някои от най-добрите испански органични вина. Следвайки традицията на своите кастилски предци, Карлос Моро основава Bodega Matarromera през 1988 г. във Валбуена де Дуеро (на 30-ина км от Валядолид) с ясната цел: създаването на качествени вина чрез съвременни методи. Любопитно е, че единственото червено вино на кралската сватба между Фелипе VI и Летисия Ортис е именно Matarromera.

Сред нововъведенията на Моро използването на нови бъчви за отлежаване - нетипичен подход за този регион по това време. Друг ключ към успехa са лозята, разположени в средата на "Златната миля" на Рибера дел Дуеро - отсечка от 15 км, състояща се от някои от най-известните и престижни испански изби. Най-произвежданите вина в региона са тези от сорта темпранийо (местните го наричат тинто фино или тинта дел паис).

Днес, четвърт век по-късно, Карлос Моро няма никакво намерение да спира за почивка и по думите на Паола той е в избата всеки ден, а вината му продължават да печелят международни отличия. По покана на Vinello от Бакхус дегустирахме 8 бутилки: 4 от основната Matarromera линия, известна със своите етикети riserva и crianza, и 4 от Bodega Cyan, марката на избата за изцяло органично вино, резултат от един от най-труднодостъпните испански региони - Торо (Кастилия и Леон).

Вносител на вината е Vayk, откриват се в магазини Vinello.

Matarromera Crianza


Реколта: 2019
Сорт: темпранийо
Регион: Рибера дел Дуеро
Отлежаване: 12 месеца във френски и американски дъбови бъчви, и 10 месеца в бутилката.
Вкусове и аромати: зрели черни горски плодове и деликатен нос на карамфил. Вкусът е елегантно съчетание между плодови и пикантни нотки с преобладаващa сочна къпина. Дългият престой в бъчвите се отразява, разбира се, и типичната ванилия е налице, но точно колкото трябва - без да скрива основните характеристики.
Структура: супер интензивно с много дълъг финал. Алкохол - 14,5%, макар и мощно, виното се усеща балансирано и хармонично.
Препоръка за консумация: подходящо е съчетание както с бели, така и с червени меса. Иберийски салами и сирена също, както и ястия с ориз.
Струва ли си: първата реколта (1994) печели титлата "Най-добро вино в света" в конкурс на Международната винена организация в Испания (OIVE). Оттогава се превръща в посланик на избата. Цената е 68,70 лв. и макар и доста по-висока от други бутилки с етикет crianza, за мен напълно си заслужава. Отличен избор е и за всеки любител, прохождащ в света на испанската винена стилистика.
Matarromera Reserva 2017

Реколта: 2017
Сорт: темпранийо
Регион: Рибера дел Дуеро
Отлежаване: 18 месеца във френски и американски нови бъчви
Вкусове и аромати: носът е същински букет от зрели черни горски плодове, с ясни минерални нотки, типични за варовитите почви, в които растат тукашните лозя. В допълнение, леки какаови нюанси се прокрадват заедно с пикантни подправки и умерена ванилия.
Структура: комплексно вино с изявен характер, но същевременно се усеща елегантно и балансирано (14,5% алкохол). На нас повече ни допадна от реколта 2016, което е следващото дегустирано.
Препоръка за консумация: всякакви пикантни ястия, скара, агнешко.
Струва ли си: 117, 62 лв. за бутилка, въплъщаваща най-добре характера на избата - да, заслужава си. С уточнението, че говорим за специфична стилистика червено вино, то надали ще допадне на почитателите на по-сдържани и леки червени вина. Това важи за всяка дегустирана бутилка в ревюто.
Matarromera Reserva 2016

Реколта: 2016
Сорт: темпранийо
Регион: Рибера дел Дуеро
Отлежаване: 18 месеца във френски и американски нови бъчви.
Вкусове и аромати: идентични на реколта 2017, но с преобладаващи върху небцето касис и виолетки.
Структура: плътно и пивко, с високи танини. Реколта 2017 ни грабна с по-балансирано усещане и дълъг финал.
Препоръка за консумация: всякакви яхнии, дивечови меса, пържоли. Мощните танини омекват приятно под въздействието на високопротеиновите месни ястия.
Струва ли си: 114 лв. е тази резерва, нормална цена предвид категорията вино.
Matarromera Prestigio

Реколта: 2017
Сорт: темпранийо
Регион: Рибера дел Дуеро
Отлежаване: 9 месеца във френски дъб и още 9 в американски. 2 години в бутилката.
Вкусове и аромати: зрели черни и червени горски плодове със силни пикантни и ванилени нотки. Плодовите вкусове са придружени от карамфил и кожа.
Структура: зряло, балансирано, елегантно и концентрирано. Дълъг финал. 14,5% алкохол.
Препоръка за консумация: агнешко и печено прасе-сукалче
Струва ли си: цената е 155 лв. и предвид, че става дума за вино, направено от единичен лозов масив - да, заслужава си или както сме записали в дневника - "ТОП".

Няколко реда за името на следващата серия вина - Cyan. На етикета е изобразена красива птица в сини краски, наречена Cyanopica. Тази малка автохтонна птица от семейството на свраките е типична за района на Торо. Вината Cyan са едни от първите в Торо, сертифицирани като органични. Произвеждат се от темпранийо (сортът има още много имена, ще го срещнете и като тинта де торо, тинта дел паис, тинто фино, както и още други), който оцелява добре в суровия и променлив климат на региона. Височината на лозята и сериозните температурни разлики между деня и нощта правят вината Cyan изключително свежи.

Cyan Tinta de Toro

Реколта: 2017
Сорт: темпранийо
Регион: Торо
Отлежаване: 6 месеца в нови френски дъбови бъчви.
Вкусове и аромати: експресивен нос със свежи аромати на къпина и касис, около мен се чуха и асоциации с женско биле (лакриц). На вкус се открояват както черни, така и червени плодове (червена слива).
Структура: все още е младо това вино, но въпреки това се усеща балансирано, с дълъг и много приятен финал. Алкохол - 15%, но не се усеща толкова висок.
Препоръка за консумация: телешко, агнешко, дивеч, както и с кастилска яхния. Ако пък не си падате по месото - ястия с гъби също са отличен спътник.
Струва ли си: 27,56 лв - да, за мен си струва. Виното е чудесно въведение за този така отдалечен и труднодостъпен испански регион, цената му е повече от разбираема.
Cyan Crianza

Реколта: 2014
Сорт: темпранийо
Регион: Торо
Отлежаване: 12 месеца в нови дъбови бъчви
Вкусове и аромати: червен касис и тъмна слива си партнират отлично на нос, а впоследствие се появява фино изпечено кафе и приятни нотки на кожа
Структура: плътно тяло с дъвчащи танини и дълъг финал. 14% алкохол.
Препоръка за консумация: всякакви червени меса.
Струва ли си: качествено органично вино с добро съотношение цена/качество (46,65 лв), но само за любители и ценители на интензивните и експресивни червени вина.
Cyan Prestigio 2016

Реколта: 2016
Сорт: темпранийо
Регион: Торо
Отлежаване: 18 месеца френски дъб, 22 месеца в бутилката.
Вкусове и аромати: нотки на какао, които по-късно се заменят с такива на сладко от горски плодове (къпини и череши) и меки нюанси на печено кафе и пикантни подправки. На вкус се усещат и боровинки, и малини.
Структура: експресивно, сочно, месесто. Виното е мощно, но и хармонично, с изявени танини и дълъг запомнящ се финал. Очакваме да се развива все по-добре с всяка изминала година. Факт, подкрепен от последната дегустирана бутилка - отново Prestigio, но реколта 2010.
Препоръка за консумация: червени и бели меса, трюфели, черен шоколад.
Струва ли си: 82.66 лв. е цената и напълно си заслужава. Характерното за Prestigio етикетите на избата е, че виното е направено с внимателно подбрано грозде само от най-добрите реколти - т.е. не се произвежда всяка година.
Cyan Prestigio 2010

Реколта: 2010
Сорт: темпранийо
Регион: Торо
Отлежаване: 18 месеца френски дъб, 22 месеца в бутилката
Вкусове и аромати: изобилие и на нос, и на вкус. Аромати на касис, сливи и малко къпини са приятно допълвани от билкови и тютюнево-пикантни нотки. Небцето разпознава черна череша, ванилия и канела.
Структура: плътно, интензивно, но далеч по-обло и улегнало от реколта 2016. Сочно, с кадифени танини. Дълъг и изключително приятен финал. Със сигурност това вино е фаворит от портфолиото на Cyan.
Препоръка за консумация: гриловани меса, зрели сирена.
Струва ли си: 84.68 лв. за реколта, за която се знае, че е била изключително добра (2010) и за вино с редица признания и награди, което е като топла и сочна прегръдка за сетивата - да, тази цена е повече от добра.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK