Платена публикация

Гладът под гурметата

Съдържание за Vizualiza & Valere 30 юни 2022, 12:21

Историята е единственото, което остава след нас, затова я продължаваме, казват създателите на хотел Визуализа и на отворилия съвсем наскоро в него ресторант Валере. И имат пълното основание: в Пловдив, град с толкова много минало, но и все повече принадлежащ на бъдещето, една от най-бележитите сгради е именно тяхната. Построена през 1890 г. от тютюнотърговците Димитър Ставридис и Димитър (Маринов) Мардас, тя носи историята на единствената у нас такава фабрика - "Орел", с архитектура, запазила духа на друга епоха. В началото на XX век сменя собствениците си, а при пожар изгаря голяма част от нея и бива изоставена, заради което получава прозвището Къщата на духовете.
Не и днес.
От оригиналната сграда остават стените, които са възстановени, а

сега тя е пълна с живот, аромати и изкуство.

Хотел Визуализа има пленяваща сърцето гледка към една от любимите забележителности на жителите и гостите на Пловдив - Сахат тепе, близо е до Античния театър и по местоположение трудно може да бъде надминат.
И въпреки това по-ценното е отвъд 130-годишните стени, където се случват усмивките и хубавите емоции на гостите. От момента, в който пред вас се отворят вратите на хотела, обстановката сякаш поема контрол над настроението ви - просторните стаи, естествените материали и, нека си го кажем откровено - големите удобни легла, приканват към почивка и към отпускащо изкарване, докато сте тук. Отмората е пълна, а и зареждаща сетивата с енергия. С размерите си хотелът е по-скоро бутиков, но не и с мащабите си на мислене - над 50 уникални картини на световни и български автори поддържат културния дух на Стария град, обслужването е на световно ниво и внимателно обгрижва госта, отчитайки индивидуалността му, а преживяването се превръща от нощувка в красив спомен в прилежащия ресторант Валере.

Както повечето други хубави неща в живота и Валере е плод на съчетанието между много труд, подходящ развой на обстоятелствата и елемент на творческа смелост. Зад едно от най-новите заведения на Пловдив стоят като равноправни партньори собствениците на Визуализа и Тодор и Мелиса - партньори в живота и в кухнята, познати с Tam's House в кв. Капана (името на заведението идва от техните - Todor and Melissa's). Работили са в ресторанти със звезди Michelin, Мелиса е учила в Institut Paul Bocuse в Лион, срещат се в Калифорния, а после се установяват в Пловдив. Новото им начинание е един вид въплъщение на желанието за порастване и надграждане - докато вече добре познатият Tam's съчетава корените на двамата през перуански, японски и български щрихи, Валере e поглед към фината френска и европейска кухня. При това - съчетана с точното вино, от което изборът е много богат: над 300 етикета. Ястията са авторски и във всяко от тях присъства повече от една техника на приготвяне. Но думите не са достатъчни да опишат финеса и вкуса. Що се отнася до последното, дори и снимките не могат да го направят, но

талантът и устремът към личен кулинарен почерк са видни.

Фюжън меню с винаги сезонни предложения - морски, месни и растителни, винаги усещането е за особено съчетание между пищност и богатство в чинията, но и сдържаност и минимализъм. Десертът La Vie en Rose пък се превръща в посланик на Валере в социалните мрежи, където вече може и да ви е попаднал, хващайки вниманието още с уникалната си форма на роза: мус от бял шоколад и рози, център от ягоди, глазура от малинов шоколад, дехидратиран цвят от рози, нар, крем от шамфъстък и шоколадов кръмбъл.


Предстои тепърва да става по-интересно, защото Мелиса и Тодор работят над създаването на дегустационно меню, което ще се предлага само с предварителни резервации и ще изразява характера на Валере най-точно. Едновременно с това екипът на ресторанта в 5-звездния хотел разработва брънч в стилистиката all-you-can-eat, като ще се предлагат и вина. Те са акцент и от досегашното меню, което включва класики от Бургундия и Шампан, през Opus One и още от звездите на Калифорния, през най-добрите италиански вина (как ви звучи амароне от 2000 г.?) до най-качествените представители на България.

През последните години публиката у нас все повече свиква да съчетава храната си в заведения не само с вино, но и с авторски коктейли - такива, които да балансират, допълват и развиват вкусовете в чинията.

Tobacco Old Fashion или джин с босилек и прах от домати?

Първият, сочи проверката, се прави със сироп от любимия на Чърчил опушен чай Лапсанг сучонг, битери ангостура и тютюн, сушена кайсия и дафинов лист. А вторият е с цвят толкова зелен, че би накарал Отровната Айви да завиди - но всъщност така природата го е създала, тъй като наситените краски са от зеления босилек.
Въображението и поривът към това да създадеш специално преживяване за госта в сърцето на Пловдив раждат любопитство: да идеш на място и да се увериш със сетивата си.

Наистина ли гледката от терасата на стаята е точно към Сахат тепе?
Дали зеленото в коктейла все пак не е пипнато с филтър в Instagram?
Дали десертът от рози е толкова вкусен, колкото е красив?
Как така имат над 300 етикета вино?
Но най-вече продължават ли историята, на която са горди наследници?
Има само 5 начина да разберем.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK