ОТ БРОЯ: Нови, вкусни, любими през 2023 г.
		
		Обобщаваме годината в храната и питиетата, без които можем. Но не искаме.
		
	
	
Cookó хроники: 6 месеца на софийската кулинарна сцена
	
		Гастрономическото пътешествие на Cookó начело с шеф Валери Русанов започва през май 2023 г., на пресечката на улиците "Иван Денкоглу" и "Хр. Белчев" в центъра на София. Cookó бързо се превръща в най-свежото бижу на София, сгушено в сърцето на 5-звездната елегантност на хотел Junó.
Отвъд нея се крие завладяващ разказ. Вляво от вас изискан бар привлича за сутрешно кафе, следобедни аперитиви или фирмени вечерни коктейли, а отдясно се разгръща Cookó Kitchen: Drinks, гастрономическо убежище за закуска, обяд, вечеря или неделен брънч. Изборът е ваш и всяка посока е правилната. Вече ви запознахме в летния ни брой с шеф Русанов, маестрото зад кулинарния гоблен на Cookó, който описа погледа си така: "Вместо с думи предпочитам да изразявам себе си чрез храната."

Пътуването преди шест месеца започна с визия за различно изживяване, което се освобождава от хотелските норми. Валери и неговият екип изработиха меню, което балансира познатото с оригинален привкус. Концепцията? Ястия, които резонират с госта, представени по авторски и несложен начин. Без излишни претенции, само уют и аромат - от салати с маринован червен лук, през ръчно приготвена спаначена юфка до постни български предложения. Въпреки преднамерено тихия си старт Cookó бързо генерира
солидна база гастро запалянковци,
която обкръжава масите му, и освен от кулинарните предложения все повече се интересуват и от винените. А от тях има много - доскоро тайна, винарната, която се намира в подземията на хотела, няма аналог в София и гостите с чувствително небце лесно откриват подходящо съчетание. И винаги могат да разчитат на препоръки от вещия персонал.
Междувременно шумът в социалните медии разпали интерес към Cookó, а разпознаваеми лица търсят и споделят изживяването си там, привличайки както близките, така и последователите си. Ресторантът установява дълбока връзка със заобикалящата го среда и местната общност, а сътрудничеството с местни и чужди артисти носи уникална жизненост на мястото. Заведението поетапно надгражда предложенията си, като освен храна, интериор и качествено вино, добавя и провокиращи сетивата изживявания като DJ вечери, които осезаемо променят атмосферата и предразполагат към танци, деликатно насърчени от ювелирно подготвени авторски коктейли.
Равносметката е, че в град, пълен с кулинарен избор, Cookó се утвърждава не само като дестинация за ценителите, но и като културен и социален крайъгълен камък в центъра на София. Крайното признание? "Вкусно е!"
	
	
		
			ОТ БРОЯ: Нови, вкусни, любими през 2023 г.
		
		Обобщаваме годината в храната и питиетата, без които можем. Но не искаме.
		
	
	
	
	
		
			ОТ БРОЯ: Шеф Валери Русанов за юфката, уюта и модерната българска кухня
		
		Разговор с главния готвач на един от най-новите ресторанти на София - Cookó, в 5-звездния хотел Junó
		
	
	
		
	
		
			Острието на промяната
		
		Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
		
	
	
		
	
		
			Независимият дух на малца
		
		Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
		
	
	
		
	
		
			Протеиновите храни – мит и истина
		
		
		
	
	
		
	
		
			7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
		
		
		
	
	
		
	
		
			От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
		
		
		
	
	
		
	
		
			От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
		
		Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.