Новини

Някои звезди са на небето, други - в балканското меню: Словения

Бакхус 14 юли 2021, 17:32

Човек наистина уважава само това, за което си плаща. До това заключение достига Андре Мишлен, след като посещава гараж, ползващ кулинарния гид за подложка на една от масите с инструменти. Тъкмо тогава гидът Michelin спира да се разпространява безплатно.

Словения е малка държава, но със завидно голям кулинарен потенциал. Освен шестте звездни ресторанта, страната е вече и горд носител на титлата Европейски регион на гастрономията за 2021 година.

  • Кобарид - Ресторант Hiša Franko - 2 звезди (+1)
  • Адрес: Staro selo 1, Kobarid
Двете звезди Michelin означават: забележителна кухня, заради която си заслужава да се отбиете, докато пътувате. Третата звезда тук е чисто новият модел Michelin: зелена звезда за гастрономия и устойчивост. Hiša Franko работи по метода kilometro zero - т.е. продуктите, с които се приготвят ястията, не идват от другия край на света или страната, а са изцяло регионални. Ана Рош е провъзгласена за една от най-добрите майстор-готвачи в света и именно тя е главно действащо лице в Hiša Franko (за който ресторант се твърди, че е мястото, на което Хемингуей написал "Сбогом на оръжията").
Сред специалитетите са пастърма от телешки език, стриди, морски водорасли, халапеньо и див кресон.

  • Нова Горица - Ресторант Dam - 1 звезда
  • Адрес: Ulica Vinka Vodopivca 24, Nova Gorica
Горещо лято, мека зима и буйна зеленина разкриват, че сте само на 20 километра от морето, когато сте в района на Горица. Изглежда, че морето е още по-близо в ресторант Dam в Нова Горица, защото буквално ви го сервират в чиния. Урош Факуч твори чудеса в кухнята, като специалитетите включват сашими от мраморна пъстърва с полента и толминска извара, както и печена риба тон, завита в хрупкава сепия.

  • Радовлица - Ресторант Vila Podvin - 1 звезда
  • Адрес: Mošnje 1A, Radovljica
Имението Подвин се споменава в исторически документи още през XIV век. Някогашната конюшня на въпросното имение е днешният Vila Podvin - пропит с история ресторант, със забележителна кухня, заобиколен от идилията на Алпите. Шеф готвач Урош Щефелин твори революционни ястия, съчетавайки модерни словенски гозби с традиционните вкусове от детството си .
Емблематичните ястия на ресторанта радват както любителите на риба, така и страстните месомани: пушена пъстърва или свински котлет с гъби, аспержи, мед, бадеми, картофено пюре с отлежало сирене.

  • Випава - Ресторант Gostilna Pri Lojzetu - 1 звезда
  • Адрес: Dvorec Zemono, Vipava
Gostilna Pri Lojzetu е обявен за най-добър словенски ресторант за 2020 г. Не е учудващо, предвид факта, че главният готвач е смятан за един от най-умелите в Словения.
Автентичните съставки заемат централно място тук, повечето от които са местни и внимателно подбрани, за да предложат умело съчетани ястия, тясно свързани с региона, но и с привкус на съседна Италия. Сред специалитетите са телешка буза, готвена около 13 часа, суха йота (кисело зеле и картофена яхния) и печено в бъчва говеждо.
Шеф готвач Томаш Кавчич е пионер и посланик на slow food концепцията, а освен легендарните ястия, които приготвя, той забърква и собствен джин - Monologue, носител на няколко награди за спиртни напитки.

  • Любляна - Ресторант Restavracija Atelje - 1 звезда
  • Адрес: Nazorjeva ulica 2, Ljubljana
В столицата на Словения, тъкмо в центъра, се намира Atelje - забележителен ресторант, с визията на семпло, но изпипано до последния детайл бистро. По-голямата част от храната се приготвя с местни продукти, а киселото мляко, хляба, отлежалите сирена и консервираните зеленчуци ги правят на място.
Йорг Зупан е собственикът и творецът в кухнята, а постоянно меню не съществува. Всяка седмица се предлага различна храна - спрямо вдъхновението на Зупан, продуктите на пазара и сезона, в който се намираме. Сред специалитетите е сухо отлежалото прасе Krškopolje (местна порода словенски прасета) с черен лук, мисо крем от тиква и сос от билки.

  • Кунгота - Ресторант Hiša Denk - 1 звезда
  • Адрес: Zgornja Kungota 11A, Zgornja Kungota
Разположен в малко селце между винените региони на австрийска Щирия и словенския курорт Мариборско Похорие, Хижа Денк, с репутация на един от най-красивите и добри ресторанти в страната, е под вещото ръководство на шеф Грегор Врачко, който след дълги години работа във водещи ресторанти по света се прибира да поеме ресторантската част на семейния хотел. Отдаден посланик на националната кухня, Врачко си играе с концепцията за изненадващо меню, съчетавайки модерен подход с вечните кулинарни класики на словенския район. Сред специалитетите са агнешко с бели аспержи и даши (японски бульон) от сладководни риби.

Общо 9 словенски ресторанта са оценени с Michelin Bib Gourmand: заведение с по-малко претенции и на по-достъпна цена спрямо тези в основния гид, но с отличителна кухня, която обикновено бихме могли да пробваме да сготвим и у дома: Etna, Ruj, Jožef, Na Gradu, Rajh, Gostilna Mahorčič, Gostilna Repovž, Gostišče Grič и Evergreen.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK