Новини

Традицията се развива, нивото се покачва

Бакхус 10 юни 2021, 10:40

След пандемичната 2020-а тази година ни поставя на ново ниво, не само по отношение на самосъзнанието, но и по отношение на вкусовете ни. Научихме се да ценим живота, природата и хубавото вино.
За 13-и пореден път ще се съберем, за да дегустираме австрийски вина в рамките на традиционно провеждащото се изложение Grand Austrian Tasting. Новостите след септемврийското издание през 2020 са участниците: след повече от десет години работа за каузата на австрийското вино сега ще видим знаменити имена на австрийското вино, нов внос за България.
Нови са и мястото, и концепцията: паркът е замислен като пространство, подходящо за пикник, където посетителите да се отдадат на австрийски хедонизъм.

КЪДЕ: Скарабар-Заимов (ул. Димитър Греков 2), в София
КОГА: 11.06.2021, петък, от 13 до 20 ч.

На всички негови прилежащи тревни площи, подходящи за пикник, дошлите ще могат да си разпънат по одеяло и да се настанят удобно.

Отделно ще има майсторски клас на ексклузивни вина от изчерпани реколти от архива на Австрийския винен маркетинг, който ще се проведе на 14.06.2021, понеделник, в Grape Central.

Какво прави австрийските вина специални

Специфичният климат: Географски Австрия се намира точно по средата, където се срещат атлантическият и континенталният климат. Този сблъсък на противоположности е уникален за стила на вината, те са свежи, ароматни, но концентрирани.

Уникални сортове: Австрия е съкровищница за локални сортове, а от тях се произвеждат вина със световно качество и слава. Грюнер велтлинер несъмнено е ултимативното лице на австрийското вино, не само като количество произведено вино (повече от 30 процента от насажденията в страната са с този параден сорт), но и като качество: плътен, пикантен, свеж и с огромен потенциал за отлежаване.
Освен това Австрия изненадва и с други сортове, които са почти изчезващи: Цирфандлер, Ротгипфлер, Червен Велтлинер, Нойбургер, Сен Лоран, Вилдбахер. И колкото и екзотично да звучат, това са сериозни вина с характер и елегантност

БИО сертификацията: 75% от австрийските изби работят на принципа на минимална намеса на лозето, а сертифицираните като био изби са 147. Австрия е една от страните със значителен опит и добри резултати при прилагането на биодинамиката.

Неоспоримо съотношение цена-качество: В Австрия доминиращите винопроизводители са малки семейни ферми. Доброто качество се позиционира от 3 до 5 евро от избата. Топ-качеството на Австрия се предлага в диапазона 10 - 20 евро и произведените в него вина са на светлинни години като качество, сравнени с останалите предлагани световни марки.

Универсален партньор на всички храни: Повечето австрийски вина имат компактни тела и обусловена от специфичния климат свежест, което ги прави желани партньори за редица хранителни стилове и начини на приготвяне на храна. Отиват си добре както с европейската кухня, така и със средиземноморската, азиатската и ориенталската.

Във всичко това ще може да се убедите със собствените си сетива на 11.06.2020, петък, в градината на Скарабар-Заимов (ул. Димитър Греков 2) в София, от 13.00 до 20.00 ч. Ще имате възможност да закупите вина на място от изложението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK