На по чаша

Австрия отново ще разлее вината си в София

Бакхус 26 септември 2019, 18:22

След две години отсъствие Grand Austrian Tasting 2019 ще се състои отново - вече за 11 път. Какво да си припомним, и какво да очакваме от най-бутиковото винено събитие в София, което ще се проведе утре?

Както винаги, Grand Austrian Tasting ще покаже вината на едни от най-добрите австрийски изби, които са представени на българския пазар. Ще има пенливи, бели, розови, червени, десертни и оранжеви вина. Тази година за пръв път ще се представят натурално газирани ризлинги (pet-nat), вина отлежавали в амфора, стари реколти грюнер велтлинер, както и нови региони като Suedsteiermark и Burgenland.

Колкото до представените изби, на първо място е редно да споменем изба Бухегер от Кремстал, която е доайен на ГАТ. Тя е и една от първите, стъпили на българския пазар. Наред с нея ще са вината на Райнер Вес, които са ново попълнение не само за ГАТ и за българския пазар, но донякъде и за австрийската винена сцена. Тук ще е една от винените емблеми на Австрия - тази на семейство Пфафл. Вината на Курт Ангерер, или "бургундецът в Камптал", иконичният Алоис Крахер, който предвожда австрийското винено чудо през 90-те и съвременния Ренесанс на десертните вина, изба Кремс, която съществува от 1452 г., което я прави една от най-старите на света. Тя не само се намира в Кремс, но градът е и неин собственик. Заедно с останалите представени изби, вината ще са над 50.

Малко да си припомним:

Австрийските лозя се намират между 47-я и 48-я паралел, или там, където се срещат атлантическият и континенталният климат. Този сблъсък на противоположности води до свежи, ароматни, но концентрирани вина - мнопластови и комплексни.

Законът в Австрия позволява 40 сорта, като 22 от тях са бели. Грюнер велтлинер е лицето на австрийското вино не само като количество (повече от 30 процента от насажденията в страната са с него), но и като качество: плътен, пикантен, свеж и с огромен потенциал за отлежаване. След него се нареждат цвайгелт, блауфранкиш, и ризлинг, но Австрия изненадва и с други сортове, повечето почти изчезващи: цирфандлер, ротгипфлер, червен велтлинер, нойбургер, Санкт Лаурент, вилдбахер.

В Австрия доминиращите винопроизводители са малки семейни ферми, които имат средно само около 1 хектар собствени лозя. Вината са занаятчийски продукти, много далеч от масовата продукция. В същото време грюнер велтлинер в световен мащаб е най-добро в сегмента fine-wines по отношение цена-качество.
2018 г. е била рекордна за австрийския винен износ. Според Борда на австрийския винен маркетинг, износът е достигнал 170,3 милиона евро, което е с 6.9% повече от предходната година.

Повечето австрийски вина имат компактни тела и свежест, което ги съчетава лесно с редица хранителни стилове и начини на приготвяне на храна. Универсален партньор както на централно-европейската и средиземноморската, така и на азиатската и ориенталската.


С две думи: петък ще е денят за винено сверяване на часовника - австрийските вина са точен ориентир.
ГАТ '19 ще се проведе на 27 септември, петък, от 13:00 до 20:00 часа в лобито на хотел "Хилтън" (бул. България 1).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK