Новини

Grand Austrian Tasting 2023: 15 години австрийско вино в България

Бакхус 05 юни 2023, 12:31

Grand Austrian Tasting е единственото събитие в България, посветено на австрийските вина и вече 15-та година съумява да удържи своя местен фронт с много посвещение, без да пропуска издание. Най-добрите вносители с разширено портфолио, както и нови изби ще покажат австрийски вина от световна величина. Юбилейното издание на този енологичен хедонизъм предстои да се случи на 9 юни в Rooftop Bar на Kitchen 59 от 13.00 до 20.00 часа.

Посетителите ще се срещнат лично с някои добре познати лица, като председателя на биодинамичния съюз Деметер - Ники Мозер, Лия Вагнер и Weingut Heinrich - Gernot & Heike от Бургенланд и ще се запознаят с нови изби: Weingut Dolle, Faber & Köchl, Johannes Trapl, Straka и Strehn. Ще дегустират както новата, така и по-стари реколти, които вече имат енологична стойност и не могат да бъдат намерени на австрийския пазар.

Вина от всички региони на Австрия за пореден път ще заявяват великолепието и потенциала на местните и международни бели сортове, както и стегнатата красота на червените, и пищната сетивност на пенливите вина. Ако има географски акцент на юбилейното ни издание, то това определено е областта Бургенланд в източна Австрия, от която идват най-добрите червени и бели вина в бургундска стилистика на страната.

"Когато през 2008 година започнахме в едно софийско мазе, нямахме представа, че ще бъдем първото столично изложение, посветено на зашеметяващите вина на една малка като територия, но велика винена страна - Австрия", споделя инициаторът на GAT Яна Петкова. "Всички ние, подкрепени от наистина добрите австрийски винари и неуморния австрийски винен маркетинг изградихме важна част от винената култура на България за последното десетилетие и това е повод за празнуване."

Двете бакхустници по време на GAT 2022

В последните години Австрия прави фурор с качествените си вина от уникални местни сортове. Освен на талантливите винопроизводители всичко това се дължи на:

Специфичен климат

Географски Австрия се намира точно по средата, където се срещат атлантическият и континенталният климат. Този сблъсък на противоположности е уникален за стила на вината: свежи, ароматни, но и концентрирани. Няма друго място в света, където свежите вина са толкова многопластови и комплексни, както в Австрия.
Уникални сортове и любов към природата

Австрия е съкровищница за локални сортове, които не само се водят като такива в ампелографските книги, а от тях се произвеждат вина със световно качество и слава. Грюнер велтлинер несъмнено е ултимативното лице на австрийското вино, не само като количество произведено вино (повече от 30 процента от насажденията в страната са с този параден сорт), но и като качество: плътен, пикантен, свеж и с огромен
потенциал за отлежаване. Освен това Австрия изненадва и с други сортове, които са почти изчезващи:
цирфандлер, ротгипфлер, червен велтлинер, нойбургер, санкт лаурент, вилдбахер. И колкото и екзотично да звучат, това са сериозни вина с характер и елегантност. Вина, които ще съхранят дълго успешната репутация на австрийското вино.
БИО

75% от австрийските изби работят на принципа на минимална интервенция на лозето, а сертифицираните като био изби са 147. Австрия е една от страните със значителен опит и добри резултати при прилагането на биодинамиката.
Неоспоримо съотношение цена-качество

В Австрия доминиращите винопроизводители са малки семейни ферми, които имат средно само около 1 хектар собствени лозя. Традицията и любовта към гроздето правят от вината занаятчийски продукти, далеч от парадоксите на масовата продукция. Преди няколко години Австрия престава да произвежда вина от базовия качествен сегмент, а доброто качество се позиционира от 3 до 5 евро от избата. Топ-качеството на Австрия се предлага в диапазона 10 - 20 евро и произведените в него вина са на светлинни години като качество, сравнени с останалите предлагани световни марки. По мнение на международни експерти грюнер велтлинер в световен мащаб е едно от най-добрите вино в сегмента "fine-wines" по отношение цена-качество.
Универсален партньор на всички храни

Повечето австрийски вина имат компактни тела и обусловена от специфичния климат свежест, което ги прави желани партньори за редица хранителни стилове и начини на приготвяне на храна. Отиват си добре както с централно-европейската кухня, така и със средиземноморската, азиатската и ориенталската.

Във всичко това ще може да се убедите със собствените си сетива на 09.06.2023, петък, на 15-тото юбилейно издание на GAT в Rooftop Bar на Kitchen 59, в София, от 13.00 до 20.00 ч. Ще имате възможност да закупите вина на място от изложението. Повече за събитието тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK