Новини

Отново е време за Grand Austrian Tasting

Бакхус 09 юни 2014, 09:37

В началото на лятото - сезонът на винените фестивали, тейстинги, дегустации и нови реколти, един от тях се отличава с особена свежест и привлекателност - Grand Austrian Tastingежегодната дегустация на вина от Австрия, която тази година ще се проведе за седми пореден път на 19 юни на моравата пред Хилтън София. 

Австрийските бели ризлинги и грюнери са вина, които човек трудно ще намери причина да не харесва - свежи, интересни, със забележителни качества и потенциал, идеални както сами по себе си, така и с храна. 
Червените австрийски сортове като цвайгелт, блауфренкиш, блауер португийзер и др. от своя страна са още по-интересни - в хладния австрийски климат червените вина развиват особени качества и характер, които ги правят атрактивни за презадоволените световни консуматори, а и за критиците.
Не трябва да пропускаме и факта, че Австрия е една от страните с най-много биодинамични винопроизводители в света, което допълнително вдига стойността на австрийските вина.
Когато прибавим и упоритата и находчива работа на Австрийския Винен Маркетинг за популяризацията на вината, става ясно защо мъничката Австрия е на гребена на вълната във винения свят и жъне забележителни успехи. 

В България изложението Grand Austrian Tasting е продукт на решението на иначе конкуриращи се вносители и търговци да обединят усилия поне за ден в името на една цел -  популяризиране на австрийската винена култура, а чрез това, разбира се, и подпомагане оборота на фирмите-вносителки в България. 
Основано от Лияна Стоилова, Яна Петкова и Валтер Ватцин през 2008 г. събитието се подкрепя и от австрийската държава в лицето на Австрийския Винен Маркетинг.

Тази година Grand Austrian Tasting ще се представи със седемнайсет изби и над 50 вина от всички важни винени региони на Австрия - Бургенланд, Вайнфиртел, Карнунтум, Кремстал, Камптал, Щайермарк, както и легендарните лозя около столицата Виена.

Вносителите са:

Петкова и Съдружие (организатор),
Авексим
Бибендум
Картел
Касавино 
Негосиан
Трансимпорт
О & В Корп 

Това на практика са всички вносители на австрийски вина в България. 

Както всяко други винено изложение и  Grand Austrian Tasting 2014 има своите акценти, теми и послания. Ето кои са те тази година: 

"Познатата Австрия?" 
След шест години упорита работа организаторите се надяват, че България и Австрия са се опознали поне донякъде във винено отношение и се надяват за посетителите  Grand Austrian Tasting да е като среща с добри познати.

Потенциал
Дори базовите австрийски вина са направени така, че да могат да отлежат поне година-две след излизането им на пазара. На това издание на  Grand Austrian Tasting посетителите ще могат да опитат интересни вина от по-стари реколти.

Виното е за всички
"Привърженици сме на откритото, некомплицирано отношение към виното", казват оганизаторите. Според тях виното не е напитка за сноби в костюми, то е за всички, от него няма нужда да се "разбира", трябва само да се обича. 

Както винаги 
Посетителите отново ще имат възможност да опитат биодинамични и занаятчийски пенливи вина, да прескочат и до Австралия и Нова Зеландия, за да опитат награждаваните вина на Берт Саломон и да се потопят в многоликото богатство на местния бял грюнер велтлинер и плодовата елегантност на ризлинга.

Къде: моравата пред Хилтън София, бул. България 1
Кога:  19 юни 2014 г. от 12.00 до 20.00 ч.
Вход: 10,00 лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK