От броя: Конят, слънцето, скаридите
		
		От Созопол до Кокзейде и обратно
		
	
	
От Брюксел, с любов
	
		Цялата галерия от Брюксел може да разгледате тук.
Ще обикнете Брюксел от пръв поглед. Независимо, че често става обект на терористични атаки и присъства със знак минус в новинарския поток, независимо, че полиция и охрана има навсякъде, местните хора са усмихнати и приветливи, а сърцето на Белгия тупти със свой ритъм.
рюксел е многолик. Той е като шоколадово яйце. Вкусен и пълен с изненади. Дом на 5 000 дипломати (по този показател се конкурира само с Вашингтон) и на още 1 милион и 200 хиляди симпатични обитатели. Всъщност Белгия отвсякъде попада в графата "рекордьор". Най-много замъци на квадратен километър. Най-дългата трамвайна линия – 68 км по цялото крайбрежие от френската до холандската граница. Най-дълго съставяното правителство – 541 дни. Доскоро и най-дълбокия басейн на закрито (Немо 33) - 35 метра, над 1 милион литра вода. Тук през 1760-а са изработени ролерите. През 1900-та белгиец става първият човек, вдигнал 100 км. с автомобил.
Обратно в настоящето Брюксел продължава да е първенец – летището на белгийската столица например е мястото, където се продава най-много шоколад в света. Първите какаови следи в Белгия датират от 1635-а година, когато Абът от Баделоо донася шоколад в Гент. През XV-и век какаовото лакомство било на стойността на 15 хляба и само висшата класа можела да си го позволи. Едва в края на XVIII-ти век влиза свободно в кухнята. А когато през XIX-и век производството му става индустриален процес и цената му започва да пада. През 1912-а година Жан Нюхаус – най-известният шоколатиер в Белгия, изобретява пралините. Три години по-късно неговата съпруга открива така наречените "балотин" (ballotin) - типична шоколадова кутия в Белгия. Мари Делюк обаче е тази, която спечелва с какаовите си изкушения сърцата и доверието на Белгийската кралска фамиия.
Днес в Белгия има над 2000 магазина за шоколад. А най-голямата фабрика е в Източна Фландрия. 332 компании произвеждат 220 000 тона шоколад и дават работа на 11 900 души. Оборотът е 5 милирада евро годишно. А един белгиец изяжда на година средно по 6 килограма шоколад.

Най-доброто място за покупка на шоколад в Брюксел е по уличките, водещи към Големия площад (Grand Place). Накъдето и да се обърнете тук, откъдето и да минете – сетивата ви ще бъдат подвластни на шоколада!
Може да го вкусите и върху белгийска гофрета за скромната цена от 1 евро. Или да си купите пет кутии за 12 евро. Права е била Мадона, която отсече навремето - "Кутията шоколадови бонбони е по-добра и от секс, разбира се, ако шоколадът е белгийски!". Балансиран, не е прекалено горчив, нито натрапчиво сладък. Зърната му са смлени толкова ситно, че усещането върху небцето е като за естествена коприна или кадифе. Кралски вкус.
| Но вкусовите изкушения в Брюксел съвсем не се изчерпват с какаото. Защото Белгия е родината на пържените картофки и предлага над 800 вида бира. Където и да изберете да пробвате едно от двете или заедно в комбинация, няма да сгрешите. Най-разпространена е бирата Chimay (Notre-Dame de Scourmont) | 
А аз трябваше да посетя Брюксел, за да разбера, че симпатичните смърфове са белгийско, а не френско изобретение. В Белгия те са издигнати в култ, имат си и собствен Музей. На особена почит е и анимационния герой Тинтин. Графит с него е една от символичните спирки на така наречения Brussels Comic Strip Route. Срещу скромна сума за 2 часа и половина ще разгледате града, като вървите по стъпките на най-известните анимационни герои – Ангелът, Неро, Щастливият Люк, Астерикс, изрисувани върху фасадите на сградите.
Тук е мястото да споменем, че историческите фасади на сградите в Брюксел са опазени със специално създадена реставрационна техника. Тя е наречена "яйце на Фаберже" по името на прочутите украшения на френския бижутер. Сградата, която трябва да бъде заменена, се "изкормва" като черупка на яйце, запазва се цялата външна част и се строи само във вътрешното разкритие". Така архитектурните шедьоври са запазени, за да подарят на всеки един своята магическа приказка. Акцент в нея, освен бирата, картофките, шоколадът, вкусните гофрети и брюкселската дантела, е и богатата културна програма.
| На 21-23 и 28-30 юли в Брюксел ще се проведе най-големият танцов фестивал Tomorrowland. От 8 до 17 юли пък в парка Жюбел готвачи на Мишелин ще демонстрират най-новата концепция – ядене във въздуха. На 26-и август в Белгия ще се проведе най-голямата сватба. Под венчилото ще минат Голиат и неговата булка, двамата високи 7 метра. | 

Цялата галерия от Брюксел може да разгледате тук.
	
	
		
			От броя: Конят, слънцето, скаридите
		
		От Созопол до Кокзейде и обратно
		
	
	
	
	
		
			От Брюксел, с любов (снимки)
		
		
		
	
	
	
	
		
			Букурещо кафе
		
		
		
	
	
		
	
		
			Острието на промяната
		
		Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
		
	
	
		
	
		
			Независимият дух на малца
		
		Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
		
	
	
		
	
		
			Протеиновите храни – мит и истина
		
		
		
	
	
		
	
		
			7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
		
		
		
	
	
		
	
		
			От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
		
		
		
	
	
		
	
		
			От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
		
		Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.