Новини

От Брюксел, с любов

Марта Румянова 29 юни 2017, 12:30

Цялата галерия от Брюксел може да разгледате тук.

Ще обикнете Брюксел от пръв поглед. Независимо, че често става обект на терористични атаки и присъства със знак минус в новинарския поток, независимо, че полиция и охрана има навсякъде, местните хора са усмихнати и приветливи, а сърцето на Белгия тупти със свой ритъм.
рюксел е многолик. Той е като шоколадово яйце. Вкусен и пълен с изненади. Дом на 5 000 дипломати (по този показател се конкурира само с Вашингтон) и на още 1 милион и 200 хиляди симпатични обитатели. Всъщност Белгия отвсякъде попада в графата "рекордьор". Най-много замъци на квадратен километър. Най-дългата трамвайна линия – 68 км по цялото крайбрежие от френската до холандската граница. Най-дълго съставяното правителство – 541 дни. Доскоро и най-дълбокия басейн на закрито (Немо 33) - 35 метра, над 1 милион литра вода. Тук през 1760-а са изработени ролерите. През 1900-та белгиец става първият човек, вдигнал 100 км. с автомобил.

Обратно в настоящето Брюксел продължава да е първенец – летището на белгийската столица например е мястото, където се продава най-много шоколад в света. Първите какаови следи в Белгия датират от 1635-а година, когато Абът от Баделоо донася шоколад в Гент. През XV-и век какаовото лакомство било на стойността на 15 хляба и само висшата класа можела да си го позволи. Едва в края на XVIII-ти век влиза свободно в кухнята. А когато през XIX-и век производството му става индустриален процес и цената му започва да пада. През 1912-а година Жан Нюхаус – най-известният шоколатиер в Белгия, изобретява пралините. Три години по-късно неговата съпруга открива така наречените "балотин" (ballotin) - типична шоколадова кутия в Белгия. Мари Делюк обаче е тази, която спечелва с какаовите си изкушения сърцата и доверието на Белгийската кралска фамиия.

Днес в Белгия има над 2000 магазина за шоколад. А най-голямата фабрика е в Източна Фландрия. 332 компании произвеждат 220 000 тона шоколад и дават работа на 11 900 души. Оборотът е 5 милирада евро годишно. А един белгиец изяжда на година средно по 6 килограма шоколад.


Най-доброто място за покупка на шоколад в Брюксел е по уличките, водещи към Големия площад (Grand Place). Накъдето и да се обърнете тук, откъдето и да минете – сетивата ви ще бъдат подвластни на шоколада!
Може да го вкусите и върху белгийска гофрета за скромната цена от 1 евро. Или да си купите пет кутии за 12 евро. Права е била Мадона, която отсече навремето - "Кутията шоколадови бонбони е по-добра и от секс, разбира се, ако шоколадът е белгийски!". Балансиран, не е прекалено горчив, нито натрапчиво сладък. Зърната му са смлени толкова ситно, че усещането върху небцето е като за естествена коприна или кадифе. Кралски вкус.

Но вкусовите изкушения в Брюксел съвсем не се изчерпват с какаото. Защото Белгия е родината на пържените картофки и предлага над 800 вида бира. Където и да изберете да пробвате едно от двете или заедно в комбинация, няма да сгрешите. Най-разпространена е бирата Chimay (Notre-Dame de Scourmont)
. Белгийците често я комбинират с телешко. Но похапват и много морски дарове. Добре приготвени са те в "Ателието" на улица "Франклин" 100 – някогашна винарна с 2000-метрова тераса. Заведението е близо до сградата на Европейската комисия! Пак в този район е и кръчма, която държи унгарецът Саркози. Местните разказват, че той има далечна връзка с бившия френски президент Никола Саркози!

А аз трябваше да посетя Брюксел, за да разбера, че симпатичните смърфове са белгийско, а не френско изобретение. В Белгия те са издигнати в култ, имат си и собствен Музей. На особена почит е и анимационния герой Тинтин. Графит с него е една от символичните спирки на така наречения Brussels Comic Strip Route. Срещу скромна сума за 2 часа и половина ще разгледате града, като вървите по стъпките на най-известните анимационни герои – Ангелът, Неро, Щастливият Люк, Астерикс, изрисувани върху фасадите на сградите.

Тук е мястото да споменем, че историческите фасади на сградите в Брюксел са опазени със специално създадена реставрационна техника. Тя е наречена "яйце на Фаберже" по името на прочутите украшения на френския бижутер. Сградата, която трябва да бъде заменена, се "изкормва" като черупка на яйце, запазва се цялата външна част и се строи само във вътрешното разкритие". Така архитектурните шедьоври са запазени, за да подарят на всеки един своята магическа приказка. Акцент в нея, освен бирата, картофките, шоколадът, вкусните гофрети и брюкселската дантела, е и богатата културна програма.

На 21-23 и 28-30 юли в Брюксел ще се проведе най-големият танцов фестивал Tomorrowland. От 8 до 17 юли пък в парка Жюбел готвачи на Мишелин ще демонстрират най-новата концепция – ядене във въздуха. На 26-и август в Белгия ще се проведе най-голямата сватба. Под венчилото ще минат Голиат и неговата булка, двамата високи 7 метра.
Събитието е част от 600-годишното събитие под егидата на ЮНЕСКО. Гиганти, фантастични зверове, огромни коне ще дефилират в град Ат. И още едно събитие под егидата на ЮНЕСКО - фестивалът на скаридите в Оостдуинкерке – всяка година тук се стичат по 10 000 посетители, за да видят лов на скариди на гърба на кон (oostduinkerke.com). Не по-малко зрелищен е Фестивала Ставелот – три дни заря и процесии. Хора с бели маски обливат тълпите с конфети. На Фестивал на омлета в Малмеди пък ще видите как се забъркват 10 000 яйца. Не пропускайте и изложението на сладоледа в Музея на храната (moulindevere.bg) до 31-и август. Можете да се отбиете и в Музея на колите. Не по-малко интересен е и Музея на еротиката и митологията. Белгия наистина е неизчерпаем източник на прикючения...

Цялата галерия от Брюксел може да разгледате тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK