Места

Букурещо кафе

Марта Румянова 26 април 2017, 09:07

Разгледайте галерията със снимки от фестивала тук.

Цял месец кафе тече във вените на Букурещ.

Фестивалът на ароматната напитка Bucharest Coffee Festival, който се проведе в началото на месеца и дава заявка да стане традиционно събитие е само един от поводите северните ни съседи да издигнат еспресото в култ.

Румънците го пият по-скоро като френския дипломат и политик Шарл Морис дьо Талейран, който отдавна е дал перфектната рецепта – "черно като дявола, горещо като огъня на ада, чисто като ангел, сладко като целувка".

На Фестивала на кафето обаче букурещяни показаха, че са готови да разчупят клишето. Особено след като баристи от всички краища на Румъния, а даже и отвъд нейните граници им приготвиха от ароматната напитка в кафеварка, джезве и дори колба. Сервираха в чаша за вино, комбинираха с лед, сладолед и твърд алкохол.

Най-модерно на прага на лятото обаче се оказа нитро кафето - студено, инфузирано със 100% азот. На външен вид досущ като тъмна ирландска бира.

Този вид кафе се различава от обикновеното с това, че съдържа около 30 % повече кофеин и има кремообразна текстура. Не се нуждае от захар, защото се прави от сортове с по-ниски нива на киселинност и може да ви спести излишни калории.

Независимо дали го пиете като шербет обаче, дали го предпочитате горещо, охладено или ледено студено, само ще допълним, че еспресото варира в зависимост от човека в другия край на масата. И че румънците добре знаят това. Кръвната им група е кофеин. Също като нашата.

Разгледайте галерията със снимки от фестивала тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK