Роди се кулинарна звезда: Африка
Добрият гастрономически пример на един дълго пренебрегван континент
Moringa glory
През последните години хранителните тенденции все по-често включват една или друга от малко познати в Западния свят, но особено полезни храни. Иначе казано, суперхрани. Все по-лесно е да ги намерим в кварталните магазини, заедно с лесно изпълними рецепти за приготвянето им, често даже адаптирани към местната кухня. Чия, спирулина, амарант, киноа (а списъкът е дълъг)...всички те се борят за първото място в надпреварата за полезност.
Е, сега конкуренцията се засили – на терена излиза нов играч, който набира популярност и в последните месеци като че ли целият свят говори за него.
Моринга е вид храст, който, в зависимост от сорта и климата, в който расте, може да достигне до размерите на високо дърво. Името моринга идва от тамилски език, но в родната му Африка го наричат просто drumstick tree (палка за барабани), заради формата му, или horseradish tree (хряново дърво), заради вкуса на корените. В Азия растението е познато под името malunggay.

Морингата е непретенциозна - расте в тропичен или субтропичен климат, но може да се справи и без изобилие на вода. Друг интересен факт е, че е ядивна цялата - от листенцата до корените. Някои използват корените за подправка към основни ястия, а други - листата. Препоръчва се консумацията на пресованото от семките олио, както и директното дъвчене на корените. Вкусът на плодовете на растението силно напомня гъби. Освен вкусна, морингата е и високо хранителна – в състояние е да осигури 22 % от необходимата на органзима дневна доза от витамин С, 61 % от нужните магнезий и 71% желязо. Истински рекордьор е при доставянето на калций и витамин А - 125% и 272%. Лесното й отглеждане и хранителните й качества я правят особено важна в борбата с глада в Африка, където в много държави се полагат усилия за популяризирането на растението.
Освен похвалните хранителни качества, морингата е и полезна.
Традиционната медицина използва корените, листата и семената за рецепти, които лекуват изгаряния, кожни инфекции или просто подсилват имунната система.
Листата на морингата се готвят, така, както се приготвя спанак - като основно ястие или като добавка. От листата се прави и вкусна супа, която е микс от витамин С, А и В.
Според прочуване на Америанската здравна организация, популяризирано в телевизионното предаване на доктор Оз, консумирането на моринга дава енергия и виталност на организма и създава усещане за хармония. Доктор Оз препоръчва да заменим сутрешния си чай с чай от моринга.

Във Филипините моринга е сред основните подправки в националната кухня. Сокът от моринга все по-често присъства и в модерните смутита.
Паста с песто от моринга
Твърде традиционно е да използвате само босилек в домашно приготвеното песто. Във Филипините все по-често се препоръчва, използва и продава песто от моринга. Следва се традиционната рецепта за приготвяне, но вместо босилек се използват листа от моринга. Един от най-известните и вкусни ресторанти в Манила - Larry's Cafe & bar препоръчва Моринга равиоли. Ето и рецептата:
1/2 чаша измити и изсушени листа от моринга
1/4 чаша измити и изсушени листа от босилек
2 кафени лъжички настърган пармезан
1 кафена лъжичка скучани надребно печени ядки от кашу
1/2 кафена лъжичка пасиран чесън
1/2 кафена чаша зехтин
сол и пипер на вкус
Допълнително листа от моринга, с които да украсите или добавите по вкус
В блендер разбийте всички изредени съставки и изсипите готовата течност върху сварените по вкус равиоли, спагети или какъвто тип паста сте избрали за ястието. Добавете накъсани на дребно листа от моринга. Консумира се с хубаво червено вино.
A ако в близкия ви магазин за здравословни храни все още не предлагат прясна моринга, пробвайте тази на прах – добавете я в супи, яхнии или шейкове, но не преди да се информирате по-подробно за това растение и свойствата му.
Повече за моринга на
http://aduna.com/pages/moringa
Роди се кулинарна звезда: Африка
Добрият гастрономически пример на един дълго пренебрегван континент
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
Протеиновите храни – мит и истина
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.