Всички говорят за "Одесос"
Малката крафт винарна от Варна очарова и с новата си реколта модерни, свежи, тероарни вина
Северозапазени вина
Белоградчишките скали са един от символите на Северозападна България
Каменистите и варовикови почви дават минералност и свежест на вината
Често я наричаме Севернозападнала България. Това не е подигравка, а по-скоро опит да прикрием с остроумие неудобството, че най-бедният район в Европа се намира в нашата държава. Но тя е и Севернозапазена България – така предпочитат да я виждат хората, които полагат усилия да популяризират този противоречив, но безспорно красив край. Така я виждат и местните винари - едни от най-интересните в България. Резултат от техните съвместни усилия да привлекат вниманието към добрите характеристики на региона, беше и дегустацията на вина от Северозападна България, с участието на избите Боровица, Шато де Вал, Бургозоне, Магура, организирана от сайта severozapazena.bg.
Район с потенциал
Ако погледнем Северозападна България с погледа на винопроизводители, ще направим важни открития.
Първо: липсата на развита индустрия означава, че няма и тежки замърсители в почвите, а лозята се радват на тишина и чистота.
Второ: почвите и климатът – с влиянието на Дунав, планините и откритите ветровити полета от Изток, са разнообразни и това създава интересни от винарска гледна точка микрорайони.
Трето: в тази част на България все още има запазени стари масиви с лозя от почти забравени местни сортове като деликатната гъмза, която по своите качества се доближава до пино ноар, или пък букет. А също и лозя със смесени сортове и сортове, на които собствениците дори не знаят имената.
Мнозина мислят, че по-хладният климат в северната част на страната естествено предразполага районът да е по-благосклонен към белите вина. Това обаче е предразсъдък. Вкусът на повечето потребители в България е възпитан да търси екстрактните червени вина с мощни и плътни тела, силни танини и непрогледни цветове като образци за качествено вино. Тези вина изискват по-топъл, южняшки климат.
Червените вина на севера обаче са не по-малко вълнуващи – по-фини и деликатни, с интересни и дори нетипични сортови проявления във вкуса и аромата, те могат да бъдат истински находки и носят разнообразие за презадоволените винени фенове.
Производителите
Производителите в региона на практика се броят на пръсти. Част от тях, обаче, имат ярка индивидуалност. Тероар и стил са определения, които пасват на "Боровица" в едноименното село, сгушено сред Белоградчишките скали. В редките случаи, в които енологът Огнян Цветанов се появява на събития, той винаги е обграден от почитатели, журналисти и приятели. Професионалист с много опит и умения, той е от винарите, безразлични към масовото, комерсиално производство, но с точен нюх към природата и максимума, който може да извлече от нея. Заедно с другата половина от "Боровица" - Адриана Сребринова, създават различни и впечатляващи вина.

Производството на "Боровица" не е биосертифицирано, но всеки, който е бил в избата и е срещал екипа, знае, че това в случая не е от съществено значение. Тук се произвеждат "занаятчийски" вина с минимална технологична намеса. Избата разполага и с една от най-модерните в България бутилиращи машини, благодарение на която в бутилката не остава кислород. Това позволява да се избегнат консервиращите агенти и да се поддържат много ниски нива на сулфити.
Портфолиото на "Боровица" е голямо като брой брандове и вина, но избата работи с ограничени партиди – понякога се правят серии от само една бъчва или още по-малко. Логиката е, че всяко лозе и всеки масив има собствен тероар, който бива изразен във виното.
Вината на "Боровица" са толкова ярки, че е трудно да се отличат само някои от тях. Пино ноарите Les Amis и Vox Dei са едни от най-забележителните български екзепмляри от този капризен и труден сорт, който на родна почва се удава на малцина. Серията Great Terroirs впечатлява с мерлото Pepper Garden, чистосортовата гъмза и белия купаж Бела рада. Произвеждат се и естествено пенливи вина, като се ползват интересни сортове от специфични лозя. Топ виното на избата - DUX, е отлежалото 5 години в дъб и e сред най-добрите в България. Дългото отлежаване е типично за избата – рядко ще срещнете вина от текущи реколти.
"Боровица" са и единствените засега, които произвеждат натурално вино - Orange Garden, отлежало в дъб шардоне. Вино, което със сигурност ще запомните.
Основаната в далечната за историята на модерното българско винопроизводство 1998 г. "Шато де Вал" е не по-малко интересна. Неин собственик е Вал Марков, който след дългогодишна успешна кариера в областта на роботката в САЩ, се завръща в родния си Градец с намерението да възобнови традицията на Видинския регион и популяризира отдавна забравеното качествено вино.
Шато де Вал/ Снимка: Шато де Вал
Подобно на тези от "Боровица", вината на "Шато де Вал" също са произведени с минимална технологична намеса и са близки до идеята за натурални и занаятчийски вина. "Аз вярвам, че винарството не е бизнес, а култура, което всъщност е и моята философия", казва Вал Марков.
Избата има собствени лозя с над десет различни сорта, част от които локални, а това прави купажите им наистина вълнуващи. А топвиното на избата – отлежавалият две години в дъб червен купаж Grand Claret, е сред най-добрите в България.
"Шато Бургозоне" е една от сравнително младите, но бързо наложили се и спечелили отличия и имидж български изби. Избата - тип шато (с хотелска част) е разположена на стръмния склон на южния бряг на Дунав до гр. Оряхово. Тя носи името на древната римска крепост Бургозоне, чиито останки се намират наблизо.
Шато Бургозоне/ Снимка: Шато Бургозоне
С капацитет от над 600 хил. бутилки годишно "Бургозоне" не е точно бутикова изба, но не е и достатъчно голяма, за да говорим за масово производство. Това позволява на собствениците – Светла и Стефан Маринови, да се концентрират върху качеството.
Това, че са живели дълго в Западна Европа, ги е научило колко важно е да се работи за популяризирането и маркетинга на виното, нещо което мнозина производители пренебрегват. Вината на "Бургозоне" са модерни, разпознаваеми, многократно и заслужено награждавани от конкурси в редица страни.
Философията на собствениците е, че тероарни вина могат да се постигнат, само със собствени лозя. Така техните 100 хектара са разположени до и около самата изба и от тях "Шато Бургозоне" произвежда три търговски марки: базовата серия Рондо, специалната селекция Шато Бургозоне и примиум вината Isis. Характерни за Бургозоне са чистосортовите вина, чрез които най-добре се изразява тероарът. Купажите от серията Isis обаче впечатляват с комплексност и завършеност.
Изба Магура е един от малкото производители на естествено пенливи вина в България, а още по-забележително е къде отлежават те - в Прилепната галерия на пещерата "Магурата". При постоянна температура от 12C, на тъмно и при постоянна влажност на въздуха виното се съхранява и бавно съзрява в дълбокото подземие на пещерата – по традиционна бутилкова технология при тригодишно отлежаване.
Избата обаче произвежда и тихи вина като работи с локалните сортове гъмза и врачански мискет, но също и с класически бели и червени сортове. Един от успешните брандове е серията Тревите – вината са с добро съотношение качество цена и носят характера на региона.
Прилепната галерия в пещерата Магура, където отлежават пенливите вина на избата/ Снимка: Изба Магура
Истина е, че с някои изключения ("Бургозоне" например) вината на тези изби не са широко разпространени в търговската мрежа и рядко се случва да се натъкнем на тях. Но с минимални усилия могат да бъдат намерени и дори доставени до дома - през онлайн магазини или самите сайтове на избите. И вината, и дълбокия чар на този красив регион заслужават да бъдат преоткрити.
Всички говорят за "Одесос"
Малката крафт винарна от Варна очарова и с новата си реколта модерни, свежи, тероарни вина
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
Протеиновите храни – мит и истина
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.