Места

Една добра вечер в Noma - част III: И в Noma свиват сарми

Велислава Попова 26 декември 2022, 12:19

Този материал е част от зимния брой на списание "Баккус", който може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете в търговската мрежа заедно с Капитал, а след време и в Elephant Bookstore, Wonderland Desserts & Cocktails, Chilli Hills Farm, Grape Central, La Cave du Moulin, SeeWines, Zoya, Фантастико, бензиностанции ЕКО и ЛУКОЙЛ и др.

Част I четете тук.
Част II четете тук.

За всички от Балканите, за да не казвам от България, ще отбележа, че меню без сарми, разбира се, не е никакво специално меню.

Още след второто ястие любопитството ми ме вдигна за кратка обиколка, в която надничам как екипът приготвя храната. Всички са събрани около маси в средата на ресторанта, разделен на няколко зали - приведени над блюдата - редят, трупат, оформят, работят с пинцети, въртят чинии. Надзъртам и зад стъкло, където на скара се пече нещо подобно по форма на средно голямо кебапче (не, месото не ми липсваше в менюто).

Нищо подобно. Малко по-късно се оказва коджи. Карамел коджи, уточнява Кари, която е донесла да ни покаже как изглежда коджи, преди да мине през огъня и да влезе в долмата. Завито е с кожа от краставица. Тази сарма влиза не само във фаворитите ми за вечерта, а и за вечни времена. А коджи, както вече е ясно, е на почит в Noma. Имат коджи масло, коджи олио и други интерпретации.

И цветя за всеки вкус. Смеем се отново, докато идва десертът с билките, а след него още една саксия, в която цветето е сладолед с бъз, обвит в нежно тесто, сплескано преди това между пчелен восък


Послевкус: Разбира се, ястията в Noma са в размер, типичен за Michelin ресторант (а този е с три звезди), но менюто е сет от 15. Някъде по средата приятел от нашата маса се престрашава и поне на шега питаме Кари няма ли някакъв шанс за малко хляб, защото в България така сме си свикнали. Може би е шокирана, но не си личи през смеха й. И не ни изгонват.


Не знам дали това трябва да го признавам толкова публично,

но малко по-късно на масата ни пристига хляб. По една филия, сервирана на двама души. С купичка разбито масло. За разлика от другите ястия не ни казват нищо за съставките, произхода, рецептата на хляба. Но е много вкусен. А пък маслотоНе знам за майката на комбучата, но Дания си е майката на хляба с квас.

Събираме няколко любопитни погледи от съседните маси. Вече са свикнали, че сме компанията, която се смее най-много. Цяла вечер. Всяко блюдо свързваме с история или ражда история. Всеки има различна оценка за ястията и вкуса им. Единодушни сме обаче за хляба. И че преживяхме една чудесна вечер, за която тук ще четат и внуците ни.

През пролетта на 2023 г. Noma отива за нов pop-up ресторант в Япония - Киото. В очакването за това събитие местен вестник написа, че едно нещо е напълно сигурно: "всяко ястие, което ще бъде сервирано, ще следва философията на традиционната японска чаена церемония Ichigo-ichie - ястие и момент, който никога няма да се повтори". Може би това е най-лесното обяснение и за легендата Noma.

Рецепта за легендарния яйчен уиски сос на Noma вижте тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK