Места

Nomaди в Мексико

Александър Джурджин 25 февруари 2017, 10:54

За емблематичния датски ресторант Нома 24 февруари не беше просто поредния петък. Това беше последният ден, в който заведението, променило стандартите за висша кулинария в целия свят, беше отворено на адреса си в Копенхаген. Това, обаче, не е повод за тъга, защото от днес предстоят нови приключения и предизвикателства за екипа на Рене Реджепи.

От 12 април до 28 май Нома ще се превърне в pop-up ресторант в Тулум, на полуостров Юкатан в Мексико.

Там, заедно със своя бивш помощник главен готвач и сладкар Розио Санчес (която напусна екипа на Нома и отвори свой тако ресесторант в Копенхаген Hija de Sanchez), ще работят с мексикански готвачи и ще използват продукти, избрани по време на пътуването на Реджепи в Мексико, което беше и вдъхновението му за решението да затвори рестроранта в Дания и да се премести временно в Тулум.

Това ще бъде третият pop-up ресторант на Нома, след Токио и Сидни, като за първи път той няма да бъде в голям метрополис.

Строгият етикет и униформи ще бъдат оставени в Копенхаген и ще бъдат заменени с шорти и джапанки на плажа,

както написа преди година в писмо до феновете си Реджепи. За сметка на това, цените на менюто ще бъдат близо двойно по-високи. Докато в Япония и Австралия цената на човек беше $350 без напитки, ДДС и бакшиш с допълнително $150 за селектирани напитки, то в Тулум, който се намира в държава, където средната цена на хранене в ресторант възлиза на $4, цената на менюто на човек без напитки, ДДС и бакшиш ще бъде $600 Това очевидно не успя да притесни почитателите на Нома и кувертите бяха разпродадени моментало.

Така или иначе това не е краят на Нома. Тя ще се завърне в Копенхаген през втората половина на 2017 с чисто нова локация и нова концепция - ресторант в сърцето на ферма в "свободния" квартал Кристияния.

Докато чакаме снимки от Мексико и очакваме отриването на Нома 2.0, ви предлагаме да се насладим заедно на няколко снимки от последната вечеря на спечелилия многократно титлата най-добър ресторант на света.

Full of emotions today - can't wait for what's to come next! 😀🙏🏻🎊

A post shared by starvefood (@starvefood) on Feb 24, 2017 at 7:16am PST

last @nomacph dinner service in progress

A post shared by Jeff Gordinier (@thegordinier) on Feb 24, 2017 at 1:17pm PST


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK