Места

Бакхус посреща Le Cordon Bleu London на Ресторант на годината 2017

Бакхус 27 февруари 2018, 13:40

За 17 поредна година списание Бакхус организира единствения по рода си конкурс "Ресторант на годината Бакхус 2017, Acqua Panna & S. Pellegrino" и ще обявим победителите с официална церемония, придружена от неповторима гала-вечеря и лекционен панел. Тази година имаме удоволствието да си партнираме с най-престижната кулинарна академия в света - Le Cordon Bleu като гост-домакини на събитието и заедно с шеф Емил Минев, който днес е Culinary Art Director на академията в Лондон.

Орденът на Рицарите на Светия Дух

Произходът на името на Le Cordon Bleu (от фр. Синята лента) идва от Орденът на Рицарите на Светия Дух (L’Ordre des Chevaliers du Saint Esprit), основан през 1578 г. от елитна група френски рицари. Всеки член на ордена е бил награждаван със специален Кръст на Светия Дух, който е бил закачен на синя лента. През вековете, орденът се прочул със своите пищни и екстравагантни банкети, които са станали известни като "cordon bleus". Славата на тези пиршества била толкова голяма, че дори след френската революция и прекратяването на Ордена, наименованието "cordon bleu" остава и до днес като синоним за висша кулинария.

Историята на академията Le Cordon Bleu започва благодарение на находчивата млада журналистка Март Дистел, която през 1895 г. издава първото седмично кулинарно списание, озаглавено La Cuisinière Le Cordon Bleu, което имало над 20 хиляди абонирани читатели. Дистел бързо осъзнала потенциала на инициативата си и през октомври същата година започнала да организира безплатни кулинарни уроци с известни главни готвачи, които демонстрирали всеобразни рецепти както от буржоазната френска кухня, така и от различни краища на света.

Aкадемията в Лондон

През 1931 г. Роузмери Хюм и Дион Лукас, две изключителни дами, завършили академията в Париж, основават L’Ecole du Petit Cordon Bleu, клон на академията, който в последствие прераства в Le Cordon Bleu London. Кулинарните успехи на училището в английската столица са не по-малко впечатляващи, като и до ден днешен академията редовно готви за кралското семейство. Международната слава на училището обаче се дължи на Андре Коантро, наследник на двете династии Коантро и Рене Мартин. Благодарение на неговата далновидност и находчивост, Le Cordon Bleu се превръща в световен лидер в кулинарното образование.

Днес Le Cordon Bleu притежава най-голямата мрежа от кулинарни академии в света със своите 35 института в 20 държави, където ежегодно се обучават повече от 20,000 студенти от над 100 националности. Философията на академията при обученията набляга на съчетаване на традициите с упражнения, въображение, иновация и непрестанно усъвършенстване, която се прилага във всички курсове, сертификати, дипломи, бакалавърски и магистърски степени.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK