Галерии

Ресторант на годината 2017: Менюто

Снимки: Драгомир Ушев 04 април 2018, 17:41
Представяме ви ястията на церемонията Ресторант на годината Бакхус 2017, Acqua Panna & S. Pellegrino Селекция от аmuse bouches, приготвена от Red Devil Catering. Селекция от аmuse bouches, приготвена от Red Devil Catering. Селекция от аmuse bouches, приготвена от Red Devil Catering. Студено предястие

Дехидратирано цвекло, сланина от Източно-балканска свиня, кисело зеле, манатарки

Валентин Иванов, Ресторант "Космос":

"Цвеклото е сувидрано за един час, след това опушено на 100 градуса и дехидратирано, накрая глазирано с редукция от сок от цвекло с бор и анасон.Сланината е варена в сок от кисело зеле и след това овкусена с подправки и замразена. Киселото зеле е нарязано на тънко, изцедено от сока, изпържено и леко дехидратирано. Манатарките са изсушени и направени на прах.

С това ястие искам да покажа времето и мястото: къде се намираме и кое време на годината е. С локални продукти да поднеса ястие, което да припомни характерното за българите гостоприемство.

Лично бях вдъхновен от посещението ми в една къща за гости в село Горно Драглище, в полите на Рила планина, където посрещането, храната и цялото преживяване в една семпла и откровена обстановка те карат да се почувстваш все едно си се прибрал вкъщи."
Салата

Сезонни зеленчуци, желе от билки, консоме от горски гъби

Симеон Петков, Regis et Jacques Marcon, Франция:

"Едно ястие е изцяло завършено и успешно, когато има пълен баланс и хармония между вкусове, текстури, техники, цветове и аромати.

Кубчетата гъби са основата на ястието, всеки зеленчук придава текстура, нежният крем от целина и фенел трябва да гали небцето, желето от билки е свежият компонент, а топлото консоме комбинира всичко и е завършващият елемент!"
Първо основно ястие

Печен гълъб, карфиол, годжи бери, кедрови ядки и спанак

Веселин Калев, ресторант "Samokovi," хотел "Рила", Боровец:

"Гълъб с трилогия от карфиол, кедрови ядки, годжи бери и спанак. От бутчетата на гълъба оформям черешки и ги готвя в су-вид. Филето вакуумирам в соса (приготвен от костите на гълъба) и го готвя също на су-вид. Пукам амарант и вече сготвените бутчета ги потапям в соса и после в амарант. От карфиола приготвям чипс, крутони и крем. Кедровите ядки се изпържват в масло. Годжи бери се накисва в "Порто".

Идеята за това ястие се роди още миналата година по време на една разходка в планината след като падна първият сняг. Все пак съм високо в планинатакремът от карфиол символизира снежната покривка, а чипсът са заснежените гори. Гълъбът е символа на свободата, която планината ни дава."
Рибно ястие

Морски дявол, сусам, снежен грах, целина, бадем, шампанско

Любомир Тодоров, хотел "Ястребец Уелнес енд Спа", Боровец:

"Глазиран в пенливо масло медальон от морски дявол, сотиран снежен грах със сусам, вариация от целина, цитросуво фюме с бадем и стафиди, пяна от юзу с шампанско.

Стилът на ястието е от класическата френска кухня, като реших да добавя азиатска нотка - идеята ми е да комбинирам 2 вкуса от два континента. Повлиях се от концепцията на събитието: около света за една вечеря".
Второ основно ястие

Ирландски Блек Ангус, моркови, цитруси, сладък соев сос, кафе и тимут пипер

Емил Минев, Le Cordon Bleu, Лондон:

"Това ястие създадох специално за тази вчеря, въпреки че отделни елементи са присъствали и в някои от моите авторски рецепти през последните години. Вдъхновение за всички мои ястия черпя от пътувания, опита и срещите с хора."
Десерт

"Наполеон" от черен шоколад, матча чай, джинджифил, юзу цитрус

Павел Павлов, шеф-сладкар, Норвегия:

"Обичам да се вдъхновявам от класически десерти и да ги презентирам пречупени през моя поглед и днешните тенденции в кулинарния свят.

Затова избрах "Милфьой"(на френски: Mille-feuille), в България и други страни е по-познат като "Наполеон" - многопластов десерт.

В далечната 1651 година този десерт е създаден от французина Пиер Де Ла Варен.
Днес ви представям една по-различна презентация с вкусове от Азия и един продукт любим на всички нас - шоколадът.

Хрупкавата част от "Наполеонът" е направена от черен шоколад и хрупкави палачинки, която гарнираме с тънки листа черен шоколад и кремю от матча, джинджифил и свежеста на юзу. Поднесено с топка от бадемово парфе потопено в карамелизиран бял шоколад с карамелизирани бадеми."
Хляб

- Хляб с кисело мляко и мед
- Черен Хляб с активен въглен

Майстор-Хлебар Пресиян Петров, "Братя Хлебари"
Бонбони комплимент от шеф-сладкар Павел Павлов


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK