
Вината за галавечерята "Ресторант на годината Бакхус 2017, Acqua Panna & S. Pellegrino"

Повече за конкурса може да научите тук.

Изба Tenuta Ca' Bolani лежи в сърцето на Aquileia D.O.C и представлява най-голямата самостоятелна площ от засети лозя в Северна Италия (около 600 хектара). През 1970 г. тя става първата закупена собственост от известното семейство Зонин извън Венето.
В района на Aquileia равновесието на микроклимата е съвършен: умерените ветрове от Адриатическо море намаляват топлината на слънцето в разгара на лятото, което дава възможност за отлично узряване на плодовете, а понижаването на температурата през нощта подобрява първичните аромати на гроздето. Това придава на вината неповторим интензивен характер.
Производител: Tenuta Ca' Bolani
Произход: Италия
Винен район: Фриули
Сорт: 100% Совиньон блан
Цвят: блед сламено-жълт със зеленикави оттенъци
Аромат: свеж и интензивен, с намек на зелени чушки, бъз и салвия
Вкус: свеж, атрактивно плодов и устойчив
Поднесено със: сезонни зеленчуци, желе от билки, консоме от горски гъби, приготвено от шеф Симеон Петков

Chateau de Riquewihr (Шато дьо Риквир) датира от далечната 1549 г. и първоначално е било собственост на принцовете на Вютенберг, управлявали града и региона повече от пет столетия.
Рене Допф поема Домейн Допф и Ирион през 1945 г. Той решава да прекрати старите практики на производство на вино, като променя стила на етикетите от готически с по-модерна визия. Той също така разделя лозето в Шато Риквир на четири имота с типичните френски имена: Les Murailles, Les Sorcières, Les Maquisards и Les Amandiers.
Допф и Ирион притежава над 27 хектара лоза от хълмовете на Риквир, както и 8 хектара от емблематичния Grand Cru Schoenenbourg.
Производител: Dopff & Irion, Chateau de Riquewihr
Винен регион: Елзас, Франция
Сортове: 100% Ризлинг
Винификация: Ръчно бране на гроздето, ферментация при контролирана температура (с цел запазване на свежестта). Съзряване за 6 месеца в метални съдове преди бутилиране
Цвят: Златист с зелени отенъци
Аромат: Минерален, свеж, ябълково-прасковен, нотки на горчив бадем и сив пипер
Вкус: жив, свеж и балансиран, дълъг плодов с минерална устойчивост
Награди: Wine Enthusiast - 87 Points
Поднесено с: Печен гълъб, карфиол, годжи бери, кедрови ядки и спанак от шеф Веселин Калев

Винарна "Зеланос" се намира в източната част на Долината на розите, обл. Сунгурларе в село Славянци. Винарната има капацитет за производство на вино от 150 000 до 200 000 бутилки. Избата притежава собствени лозя от над 700 декара, разположени в близост до винарната. Тереора на района предразполага за производство на повече бели сортове, като съотношението е 70% бели и 30% червени вина.
Производител: Винарна Зеланос
Произход: България
Винен район: Село Славянци, Лозе Орешака
Сорт: 100% Каберне фран
Цвят: нежен, с нюанси на узряла праскова
Аромат: фокусиран, с нотки на свежа ягода и червени плодове
Вкус: с нюанси на вишна, закачлива пикантност и дълъг финал
Поднесено с: Морски дявол, сусам, снежен грах, целина, бадем, шампанско от шеф Любомир Тодоров

Изба "Тиквеш" се намира в град Кавадарци в средно-южния винен регион на Република Македония. Лозята, които притежава избата са в тиквешкото виногорие, което е най-големият район за производство и добив на грозде в Западните Балкани.
Капацитетът на преработка в "Тиквеш" възлиза на 50 млн. кг. грозде годишно, а производственият капацитет е 35 млн. литра вино, като повече от половината се изнася. Компанията досега е спечелила около 2000 награди за качеството на своите марки на местни и чуждестранни панаири.
Производител: Винарна "Тиквеш"
Произход: Македония
Винен район: Велес - Лозе Бела вода
Сорт: Вранец и Плавец
Цвят: Тъмно червен
Аромат: На какао и тъмни горски плодове
Вкус: Плътен, с богата плодова структура, изключителен балан и дълъг финал
Награди: реколта 2012, 95 т. Robert M. Parker, "The Wine Advocate"
Поднесено с: Ирландски Блек Ангус, моркови, цитруси, сладък соев сос, кафе и тимут пипер приготвено от шеф Емил Минев














