Новини

Номинациите за "Ресторант на годината 2017 Бакхус Acqua Panna & S.Pellegrino"

Бакхус 02 март 2018, 21:13

За седемнадесета поредна година ще обявим най-добрите ресторанти на списание "Бакхус" с традиционния конкурс "Ресторант на годината 2017 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino".
Общо 19 ресторанта са селектирани от дегустаторско жури и ще се борят за награда в 8 категории на конкурса.
За пръв път тази година няма да бъдат разпределени предварително номинираните ресторанти по категории. На официалната церемония по награждаването ще бъдат отличени само ресторантите, показали най-високи резултати при журирането във всяка категория, като може да има повече от един награден при сходни резултати.

Ето и селекцията ресторанти, които участват във финалното класиране:


1) aEstivum, Zornitza Family Estate
2) Ahora
3) ANDRé
4) Chef’s
5) Cinecittà Osteria Italiana
6) Da Massimo
7) Еste
8) Hamachi-Ni
9) Lazy
10) L’Étranger
11) Niko’las 0/360
12) Багри
13) Космос
14) Ресторант Мияби
15) Паваж (Пловдив)
16) Преди 10
17) Хеброс (Пловдив)
18) Щастливото прасе
19) 33 гастронавта

Към този списък още четири заведения бяха селектирани за отделна категория на конкурса - "Нова вълна", която има за цел да отразява открояващи се градски тенденции през изминалата година. За 2016 в конкурса бяха отличени заведенията за гурме бургери, а тази година на фокус са гастробарове, като развиваща се тенденция. Номинираните заведения, които стигнаха да етап преди финала в тази категория са:

1) Cava
2) Craft
3) Jasmine
4) Grape Central

ЖУРИТО НА "РЕСТОРАНТ НА ГОДИНАТА":
Журито на конкурса е съставено от кулинарни журналисти и партньори на "Бакхус" с богат и международен кулинарен опит. Те селектират рестораните, като оценяват с професионален стандарт сервираните ястия, менюто, обслужването, атмосферата и постоянството. Редом с това, журито държи сетивата си изострени за талантливите готвачи, устойчивите зелени практики, отговорни бизнес решения и иновативните идеи. Всеки ресторант е посещаван минимум три пъти през последната половин година от различен член на журито, който попълва специално разработена анкетна карта, която покрива 20 основни критерии и се гласува с точкова система.

КАТЕГОРИИТЕ:
Ресторантите, покрили в най-голяма степен тези изисквания, ще получат номинация за най-значимата категория на конкурса - "Ресторант на годината Бакхус, Acqua Panna & S. Pellegrino" и най-изявеният от тях ще вземе голямата награда.
От финалната селекция ще бъдат избрани победителите с най-висок брой точки и в още 8 категории:

1) Дебют - най-добър нов ресторант
***

2) Авторска кухня - ресторанти с шеф-готвачи, които имат собствен разпознаваем почерк в храната
***

3) Вкусно място - категорията, която отличава най-добрите бистра
***

4) Най-добро обслужване
***

5) Винена листа и напитки "ДиВино"
***

6) Еко/Устойчива концепция "Метро" - за добри "зелени" практики и постижения
***

7) Ресторант на читателите - тук всеки може да подкрепи своя фаворит, като гласува на www.bacchus.bg/top. Ресторантът с най-голям читателски вот, ще получи наградата.
***
8) Нова Вълна - Гастробар

За пръв път тази година, журирането и обявяването на победителите в категорията "Напитки и винена листа" ще бъде направено от професионалния екип на списание DiVino - официален партньор на конкурса "Ресторант на годината Бакхус 2017, Acqua Panna & San Pellegrino". Екипът на DiVino, начело с Емил Коралов, са от основателите на списание "Бакхус" през 1998 година и създатели на конкурса "Ресторант на годината".
-
За трета поредна година ще затвърдим "зелената" категория "Еко/Устойчива концепция". Тя има за цел да насърчи и открои новаторите, които полагат усилия да следват идеите на устойчивото развитие: чисти/локални/сезонни/фермерски продукти; по-малко хранителни отпадъци и пестене на ресурси; принос за съхранение на местните традиции. В модерния свят този модел все повече изпъква и дава заявка в скоро бъдеще да се превърне в стандарт.
-
За втора поредна година ще бъде отличен и ресторантът с "Най-добро обслужване". С тази категория отново обръщаме прожекторите към слабото място на ресотрантьорския бизнес в България и бихме искали да наградим усилията и добрите примери в тази посока, въпреки трудностите на пазара.
-
Модерният свят предлага все повече и повече добри преживявания извън консервативния стандарт за "добър ресторант". Категорията "Нова вълна" има за цел да отличи модерните градски тенденции и техните най-добри преставители. Тази година акцент са т.нар. гастробарове - тези типично градски места, които комбинират "бар изживяване" с разнообразие от качествени вина и напитки, но предлагат и добре селектирани за различни случаи ястия - било то малки порции за споделяне с приятели или нещо, което да подкрепи проточила се работна среща.

КРИТЕРИИТЕ:
Конкурсът "Ресторант на годината Бакхус 2017, Acqua Panna & S. Pellegrino" оценява ресторантите чрез професионално-разработен стандарт, който покрива 20 критерия. Те обхващат цялостното клиентско преживяване: менюто, продуктите, ястията, напитките, обслужването, съотоношението цена/качество, хигиената и интериора.
Журито на конкурса се състои от опитни кулинарни журналисти и сътрудници на екипа с богат опит и знания. Обединява ги любовта към качествената храна, познанията за нея и умението да анализират преживяването си като клиент.

ВАЖНО!
Във финалната селекция не участват сезонни ресторанти, както и ресторанти, които имат помещения за пушачи. Изискаването за категорията "Ресторант на годината" е ресторантът да е работил повече от 1 година. В категория "Дебют" се селектират ресторанти, които са отворили официално врати през 2017 г. и са работили минимум 6 месеца преди края на 2017 г.
Случаите, в които ресторант може да бъде дисквалифициран при посещение на жури, са пушене в затворено помещение, лъжа в сметката или в комуникацията, грубо отношение или лоша хигиена.

*Церемонията по награждаването ще се осъществи на 29 март с галавечеря от 19:00 часа и ще бъде придружена от лекторски панел от 9:30 ч до 13:40 ч, в Sofia Event Centre.
Повече информация за лекторите, програмата, вечерята и кувертите ще откриете тук: www.bacchus.bg/lectors
>


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK