Места

Да живее кралицата – диамантен юбилей по британски

текст и снимки: Елисавета Захариева 20 юни 2012, 16:58
         

Тази година Великобритания привлече погледите на света като олимпийски домакин, но има и други поводи за празник, и то сериозни. В монархия като тази празниците на кралското семейство са чествани като национални такива. През юни 2012 страната празнува диамантения юбилей от управлението на кралица Елизабет II, което в цифри са цели 60 години на трона. Поводът за празнуване е достатъчно солиден предвид, че единственият досега диамантен юбилей е бил през 1897, ознаменуван от прапрабабата на Елизабет II, кралица Виктория. Диамантеният юбилей ще бъде голямо и тържествено събитие, а нима има празник без изобилни количества вкусна храна?

Не само заради храната

Британия е дала много превъзходни неща на света, но със сигурност храната досега не е успяла да остави силен и позитивен отпечатък върху световната кулинарна карта. Докато французите имат своя фин кулинарен нюх, британските кулинарни достижения противопоставят качества като чувство за домашен уют и спомени за детството. Затова на пръв поглед кулинарният дух, съпровождащ диамантените празненства, може да предизвика в най-добрия случай шеги за пай във формата на корона, а в най-лошия - снизходителна усмивка и липса на какъвто и да било коментар. 

Действителността обаче показва, че британците са готови да извадят от чекмеджетата обичаните рецепти, да поизтупат скромните им дрехи, да добавят въображение и креативност в осъвременяването им и в резултат на това получаваме класика, но в нов прочит. Едно е сигурно – на Острова държат приликата с оригинала да е ясна, недвусмислена и тук няма място за вариации с резултат, в който приликата с оригинала е само в заглавието. Подход практичен и със сигурност без място за разочарование.

Как се празнува по британски – шумно, масово и след достатъчно приготовления. Ключовите думи са разкош, луксозни продукти, рецепти, вдъхновени от класиката или кралския двор и изобилни количества храна и напитки. 

В навечерието

Сериозният повод изисква сериозна подготовка - кулинарните курсове са рекламирани масово и навсякъде. Постери в лондонското метро ни канят на заветните дати между 2 и 5 юни в няколко малки търговски центъра, а луксозният магазин Fortnum & Mason предлага цяла програма с кулинарни демонстрации. А какви са ценните умения, които можем да усвоим? Това зависи изцяло от желанието и персоналните предпочитания, а не толкова от бюджета. Местните пекарни предлагат курсове, които ще ни научат как да правим класически английски сладкиши за чай – бисквити от маслено тесто, с мармалад или с пълнозърнесто брашно и овесени ядки. Ако сме на по-напреднало ниво, направо можем да се запътим към Фортнъм и Мейсън за демонстрация на висша кралска кулинария. Там демонстрационните класове протичат през целия май до самото навечерие на празниците. Тук ключовите думи са зрелищност, мода, британски съставки, главно под формата на конфитюри, желета и пресни плодове. Тук-таме са поръсени с префинени отправки като "любимия кейк с шоколадови бисквити на кралицата" и "ордьовър от сьомга и раци, сервиран на кралската сватба на Уилям и Кейт миналата година", но атмосферата си заслужава. 

Истински пир

Натрупали нови кулинарни умения, в навечерието на празника се налага да отидем на пазар. Магазините от поне преди месец са заредили специалната си селекция от празнични предложения, а шансът да преминем край рафтовете и да не ги забележим е направо нулев – всички са ако не с щедро разплискан дизайн с британските флаг и корона, то в ярки празнични цветове и анонс на лимитираната юбилейна селекция. Понеже става дума за празник, стоките са ъпгрейд на това, което обикновено слагаме на трапезата. Акцентът е върху сладкото, защото то дава усещане за празничност, пък и все пак сме на гости на страна, където шоколадът и сладкишите са издигнати на пиедестал. Ако ще е мармалад, то ще е портокалов с фини листчета злато или ягодов с винтидж портвайн. Обикновените шоколадови бонбони отстъпват път на ювелирните кутии с трюфели с розово шампанско и ягоди и такива с фини люспи морска сол. Шоколадите са с обявен произход (Еквадор, Венецуела) и пълнеж, здраво стъпил върху британска основа – лимонови целувки, банофи - карамел и банан, както и стафиди и лешници в евфемистично наречения Spotted Dick. Картината не би била пълна без печивата – пудинг със захаросани плодове, дижестивни бисквити с черен шоколад и маслени бисквити с много сметана. За да продължим сантимента по кралското празненство за по-дълго време, вече на много места се предлага и юбилеен коледен пудинг. Нищо чудно няма, все пак се намираме в държава, където коледната декорация се изважда на магазинните рафтове още през септември.

Празничното пазаруване се превръща в забавление, особено след като се убедим, че дилемата вкъщи или в пъба временно не важи. Диамантеният юбилей става празник по патриотизъм – традиционните английски пъбове организират празничен месец на британските ейлове и честичкото отскачане за по бира е оправдано през май и юни. 

Ако в непразничните дни английските ресторанти се надпреварват да предлагат менюта, които са мистериозна смесица от кулинарни култури и съставки, то диамантеният юбилей минава под наслов "Обратно към британската кухня". Менютата включват традиционните рецепти, обединени под кодовото име "уютна храна". Едно типично празнично ресторантско меню би извадило на показ богатия избор от съставки, отглеждани във фермите от Корнуол чак до Шотландия. Как би изглеждало то: крем-супа от праз с картофи, суфле от раци със сос от пресни билки, пиле "Коронейшън" с градинска салата, уелско агнешко с гарнитура от печени картофи и кореноплодни, пай от стек и бъбреци. Десертите са друго поле за изява – млякото и млечните продукти са традиционна храна и финалът на обяда може да включи селекция от британски сирена, сервирани с чътни (нещо като сладко-кисел конфитюр) или сладки версии. Последните може да са силно традиционни (пудинги, комбинации от плодове, сметана, млечни кремове и целувки) или да са гарнирани с щипка новаторство, като например сладолед с бъзов сок.  

Разкошът преминава и в чашите: мехурчетата празнично блещукат в чашите за шампанско, а бучките лед игриво потракват в коктейлите с джин и тоник, дискретно осъвременени с доза розова вода или студен чай с жасмин. 

Най-важната част в празненствата остава усещането за споделена радост. Дали у дома с близки и приятели или част от общата дълга трапеза, която ще обедини съседите от цялата улица, диамантеният юбилей остава празник за сближаване. А какъв по-добър и непосредствен начин за това от споделянето на празничната храна?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK