На по чаша

ОТ БРОЯ: Какво пием тази пролет

Ани Коджаиванова, Марина Караконова 21 април 2023, 10:06

Този материал е част от пролетния брой на списание "Баккус", който може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете в търговската мрежа заедно с Капитал, както и самостоятелно в Elephant Bookstore, La Cave du Moulin, SeeWines, So Ferments, Wine & Co.
Две от най-дългогодишните и познати имена сред авторите на списанието споделят какво вино ги е развълнувало напоследък и препоръчват според личния си вкус. Единственото условие е бутилките да могат да се намерят на българския пазар, от там нататък граници няма. Така освободено пожелаваме да бъде и собственото ви енологично любопитство.

Ани Коджаиванова препоръчва:

Midalidare Deluxe Brut NV
България, около 33 лв.
Хубавото пенливо вино е абсолютно удоволствие. Точка. Midalidare представи първите си бутилки с мехурчета по традиционен метод през 2018 г. и само за 5 години достигна безспорно нивото на добрите световни примери. И това е нещо, което заслужава да бъде празнувано. Това вино е класика - 100% шардоне, от лозови масиви Присовете и Дабовец (сертифициран за био производство). Отлежавало е най-малко 24 месеца върху утайките, а животът му е над 10 години ако имате търпението да чакате толкова. Аз лично - не.
Natural Blanc Mas Amiel 2021
Франция, около 35 лв.
Mas Amiel e емблематичeн производител от апелацията Maury, в южния френски регион Русийон, а натуралната им серия вина впечатлява с дълбоката си чистота и енергия. Едва ли някой може обективно да опише какви точно са характеристиките на едно органично и биодинамично вино, но тези, които опитват достатъчно, могат да го познаят: по чистата структура, по вибриращата свежест, по това, че гостите ви, които иначе уж не разбират много от вино, казват: "О! Сипи ми още!" Белият бленд от най-добрите парцели с гренаш блан, макабю, гренаш гри и верментино е сред бижутата на деликатната селекция от вина на вносителя Moulin.bg.
Volpe Pasini, Ribolla Gialla 2021
Италия, около 28 лв.
Понякога менюто, поводът и компанията са по-специални и тогава имаме нужда от по-специфично вино. Но в повечето случаи - да бъдем честни - ни е нужно просто едно не твърде претенциозно, но хубаво бяло вино, което да си има всичко - и цитрусова свежест, и плодов чар, и сочно тяло, и приятен послевкус, и дълъг финал. Ако може и да е с нисък алкохолен градус, за да няма притеснения за следващата чаша, а също и да пасва на разнообразна всекидневна храна - паста, риба, пиле, пица. За щастие всичко това го могат във Фриули. Белите вина на изба Volpe Pasini (внасят го BNK Wines) са част от моя списък за добро вино за всяка ситуация, а местният сорт рибола джала е бонус - стар, интересен и характерен.
Red moon rose 2020 Eolis Family Vineyard
България, около 21 лв.
Eolis са много малък, бутиков производител от региона на Сакар, познат на ценителите на тероарните, елегантни и перфектно балансирани южняшки вина. Розето "Кървава луна" излезе на пазара съвсем наскоро и разбива стереотипа на свежите, изчистени, леки и бледи розета с красивия си наситен цвят, сочност, дълбочина, богатство на аромати и вкусове. Розе, с което надали ще позирате пред басейна, но пък което задоволява всички сетива, носи наслада и задоволство. Ще го намерите в магазин Orenda.

Марина Караконова препоръчва:

Jolly Vintners, Jolly in White 2021
България, около 16 лв.
Бленд от шардоне, коломбар и врачански мискет, виното е хрупкаво, с деликатни нотки на зелена ябълка и круша и изключително свежи киселини. Вероятно и под повлияние на името и етикета, споменът ми е за нещо звънливо и весело в чашата. От сайта на избата разбрах, че собствениците са любители на влаковата романтика, та още повече ми допадна поканата да се посети лозето на адрес "Ботев път" 42-и знак. А лозето им е засадено на поляната в местността Речка до Враца, където Христо Ботев и неговата дружина отсядат преди последната си битка. Толкова са важни историите зад вината!
Murphy-Goode, Pinot Noir 2020
САЩ, около 67 лв.
На дегустацията на калифорнийски вина, организирана от Casavino, опитахме много и много добри вина. Оказа се, че съм снимала само този така комплексен и завършен пино ноар не случайно. Впечатли ме с красивия баланс между зрелите черни плодове, живите киселини, и деликатно напомняне на дъба. Гроздето идва от възможно най-подходящи за пино ноара по-хладни места от калифорнийския бряг. Избата е създадена през 1985 г. Трима приятели решават да превърнат любовта си към виното в сериозен бизнес. И го правят. А подобни вина винаги ме подсещат за прословутата Парижка дегустация през 1976 г.
Chateau Avli, Caladoc 2021
България, около 23 лв.
Опитах това вино в Cellar 52, където винаги има нещо ново за откриване. В случая нямаше съмнение - самото изречение "Каладок от Avli?" направо си крещи да бъде дегустирана поне чаша: рядък сорт, малка изба, какво повече? Много пивко и сочно, с изявени аромати на червен и черен плод, и едни много привлекателни и запомнящи се землисти и виолетови нотки. Лозята са засадени през 2006 г. в подножието на сливенската планина. Земята е богата на няколко вида камъни, което допринася за специфичния вкус. Иначе Chateau Avli (преди Glushnik) е кръстено на средновековния град Авли, известен със земеделието и винопроизводството си.
Tikveš Chateaux & Domaines, Bela Voda 2019
Северна Македония, около 47 лв.
Това вино си чакаше специален момент и той си дойде. И ми припомни възхищението, което изпитвам към тази изба - заради модерния й, умен и човечен мениджмънт, и особено заради малките й тероарни брандове, какъвто е Bela Voda.
Наситен и комплексен нос с аромати на зрели черни плодове, мощно и живо тяло, кадифени танини, дъб, който дава завършеност на тази красива постройка. Накрая - дълъг, щедър финал Както се казва, при подобни вина не знаеш ти ли го пиеш или то те пие.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK