 ОТ БРОЯ: Какво пием това лято
		
		Винените журналисти на Бакхус със своите лични мнения и препоръки
	
	
		
			ОТ БРОЯ: Какво пием това лято
		
		Винените журналисти на Бакхус със своите лични мнения и препоръки
		
	
	
Taste Bordeaux: опитай най-известния регион на 30.09.
 
	
		Бордо привидно е един от най-лесните за разбиране региони: вината са почти винаги червени, правят се от 3 основни сорта - мерло, каберне совиньон и каберне фран, и на вкус са в мощния регистър, с който сме свикнали в България. Дели се на два бряга - ляв и десен, и да, може и да има много имена и апелации, но стилистиката им е почти идентична (за разлика от огромното разнообразие на Лоара, например).
И както обикновено се случва с привидно лесните понятия, и тук се оказва, че това е "само наужким", за да цитираме онази лятна песен.
Няколко фактора, които правят Бордо специален регион.
- Историята му. Официално в книгите тя започва през 1855 г., когато класификацията на най-важните производители на левия бряг оформя пейзажа - и икономическия, и културния. Неофициално регионът има много за разказване още от много по-назад във времето.
 - Десертните вина. Апелацията Сотерн е толкова част от Бордо, колкото Шабли е от Бургундия - да, географски и законово попадат в съответния регион, но в ума на винените ентусиасти и професионалисти са надскочили тези граници и са възприемани (с право!) като нещо свое. Видите ли Sauternes на етикета, но също и Barsac, знайте, че пред вас е бутилка десертно вино с цвят на злато, с вкусове и аромати, неоткриваеми почти никъде другаде, постигнати с помощта на благородна плесен.
 - Белите. Има такова нещо като бяло Бордо, но е по-скоро рядкост. Водещи са сортовете семийон и совиньон блан, то се съчетава чудесно с храна, а някои от представителите му се продават на доста високи цени. У нас в България почти не се знае за бялото Бордо (малко като бялото Кианти)... което го прави още по-интересно за пробване.

Това са нашите 3 водещи фактора да сме нетърпеливи за 30 септември, но сме напълно наясно, че вие може да имате свои причини. А не е като да няма такива: тогава във Vivacom Art Hall ще се проведе Taste Bordeaux Wines - специална дегустация на CASAVINO, посветена на богатия облик на Бордо, a билетът включва вход за събитието и ваучер за покупка на вино на същата стойност. Това, нас ако питате, си е причина сама по себе си да отиде човек - по идентичен начин по-рано тази година опознахме и дегустирахме Калифорния (през зимата) и пенливи вина (през пролетта)
Както обещават организаторите, "събитието ще събере вината на региона такива, каквито не сте ги опитвали досега. Ще ви покажем колко сложна категория вино е всъщност Бордо като регион, класификация, история, връзки, интриги и търговски принципи."
На нас ни звучи много провокативно, защото ще има всичко: от структурирани и класически вина, доминирани от каберне совиньон в Медок, до суперзвезди на базата на мерло в Померол и Сент-Емилион, през пищните червени и бели вина в Грав, нектара на Сотерн и достъпните цени на Антр-дьо-мер, Бордо предлага всичко.
 Кристина Иванова, CASAVINO, в подготовка за събитието
Кристина Иванова, CASAVINO, в подготовка за събитието 
| Мастъркласовете | 
Taste Bordeaux Wines включва в програмата си (но се изисква отделен билет за достъп до тях) три мастъркласа, които ще се проведат паралелно на основната дегустация, но в отделна зала. За тях билети се купуват отделно и ги води Джоел Б. Пейн. Той е американец - емигрант, който живее в Европа от 1979 г. насам, първо във Франция, сега в Германия и Италия, три пъти е печелил признанието за най-добър сомелиер на Германия.
Има дълга кариера като винен байер, консултант и управляващ директор на две големи négociant компании в Бордо, бил е активен журналист повече от 30 години, включително за изданията Falstaff, Vinum, World of Fine Wine, Decanter, също пише за различни издания в Китай, Корея и Япония.
По време на основната дегустация, в друга зала той ще проведе три майсторски класа.
 Bordeaux Essentials Left Bank/Right Bank - забележителна разходка по левия и десния бряг, които условно разделят вината и апелациите в Бордо.
 Big Guns - дегустация на вината с най-голяма власт и влияние, да, включително и Premier Cru.
 White Bordeaux - dry and sticky - поглед към белите и сладки вина
Важно:
 Билетът за вход в общата дегустация е и ваучер за покупка на вино по време на събитието със същата стойност. Билетите са дигитални и могат да бъдат намерени във всеки магазин на CASAVINO, както и на уебсайта casavino.bg. Ако изберете да посетите един от майсторските класове, с входа към тях имате достъп до дегустациите в основната зала, но не получавате ваучер за пазаруване в магазина.
Билети: ТУК
 ОТ БРОЯ: Какво пием това лято
		
		Винените журналисти на Бакхус със своите лични мнения и препоръки
	
	
		
			ОТ БРОЯ: Какво пием това лято
		
		Винените журналисти на Бакхус със своите лични мнения и препоръки
		
	
	
 ОТ БРОЯ: Част от насладата на виното
		
		Изворната вода на "Михалково" е отличен спътник за чаша червено
	
	
		
			ОТ БРОЯ: Част от насладата на виното
		
		Изворната вода на "Михалково" е отличен спътник за чаша червено
		
	
	
 Кристина Иванова, Casavino: Ще отворим 9-литрова бутилка шампанско в събота
		
		Какво ще пием на Taste Champagne & Sparkling Wines на 10 юни
	
	
		
			Кристина Иванова, Casavino: Ще отворим 9-литрова бутилка шампанско в събота
		
		Какво ще пием на Taste Champagne & Sparkling Wines на 10 юни
		
	
	
 Taste Champagne & Sparkling Wines е тази събота
		
		Casavino отварят тапата на следващо винено събитие, посветено на пенливите бутилки
	
	
		
			Taste Champagne & Sparkling Wines е тази събота
		
		Casavino отварят тапата на следващо винено събитие, посветено на пенливите бутилки
		
	
	
 ОТ БРОЯ: Какво пием тази пролет
		
		Винените журналисти на Бакхус със своите лични мнения и препоръки
	
	
		
			ОТ БРОЯ: Какво пием тази пролет
		
		Винените журналисти на Бакхус със своите лични мнения и препоръки
		
	
	
 Вкуси вината на Калифорния... и си вземи за вкъщи
		
		Най-голямата селекция калифорнийски вина в България предстои този февруари
	
	
		
			Вкуси вината на Калифорния... и си вземи за вкъщи
		
		Най-голямата селекция калифорнийски вина в България предстои този февруари
		
	
	
 Баронеса Ротшилд с престижно отличие за цялостна дейност
		
		Баронеса Филипин дьо Ротшилд е първата жена отличена за цялостен принос от Института на Майсторите на Виното
	
	
		
			Баронеса Ротшилд с престижно отличие за цялостна дейност
		
		Баронеса Филипин дьо Ротшилд е първата жена отличена за цялостен принос от Института на Майсторите на Виното
		
	
	
 Аниш Капур създаде етикет за Шато Мутон Ротшилд
		
		Провокативният британски скулптор се присъедини към цяла плеяда от изявени творци, украсявали вината на Шато Мутон Ротшилд още от 1924 г. насам.
	
	
		
			Аниш Капур създаде етикет за Шато Мутон Ротшилд
		
		Провокативният британски скулптор се присъедини към цяла плеяда от изявени творци, украсявали вината на Шато Мутон Ротшилд още от 1924 г. насам.
		
	
	
 Винен туризъм с гастро душа
		
		Храната заема все по-важна роля за изживяването на гостите в избите. Някои български винарни също имат с какво да впечатлят
		
	
		
			Винен туризъм с гастро душа
		
		Храната заема все по-важна роля за изживяването на гостите в избите. Някои български винарни също имат с какво да впечатлят
		
	
	
 Протеиновите храни – мит и истина
		
	
		
			Протеиновите храни – мит и истина
		
		
		
	
	
 7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
		
	
		
			7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
		
		
		
	
	
 От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
		
	
		
			От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
		
		
		
	
	
 Сексът & ГЛАДът
		
		Сексът може и да продава, но вкусът остава.
		
	
		
			Сексът & ГЛАДът
		
		Сексът може и да продава, но вкусът остава.
		
	
	
 
	 
	