ОТ БРОЯ: Атински съставки с азиатско вдъхновение
Гръцко-японската фюжън кухня е факт
Изба DeVina: Североизточен винен бриз
За потребителите, които пият първо с очите си, тя е популярна като "избата със заека". Тези, които се доверяват на небцето си, я свързват със свежарския димят. А за тези, които обичат да пътуват заради виното, тя ще бъде още една интересна спирка в региона на Североизточна България, където няколко нови и модерни инвестиции от последните години правят местния пейзаж все по-интересен.
Става дума за изба DeVina близо до град Девня, Варненско, откъдето идва и името й. Тя представи първите си вина под бранда "Гостът" в пандемичната 2020 г- две бели, сортови, свежи и регионални вина - от димят и врачански мискет, и едно деликатно розе от пино ноар - всички с привличащи погледа ярки етикети със заек върху тях. И не остана незабелязана от любителите.
Със следващите две реколти DeVina затвърди впечатленията и посоката, в която ще се развива, а именно като изба, която залага на ароматни и пивки модерни вина, с изразен сортов и тероарен характер. Бутилки, които не са създадени да отлежават, а да се пият и да носят удоволствие тук и сега. В този смисъл DeVina допълва тенденцията от последните години за появата на все повече изби и проекти, които търсят модерна и свежа стилистика и визия - както в региона, така и в страната. Заедно те започват да изграждат и ново, по-съвременно лице на българското вино.
| Приятелите и лозето |

Дотогава никой в групата не се е занимавал с лозарство или агрономия - всички те са инженери или икономисти по образование, а досегът им с виното дотогава е чисто любителски. Като начало решават да се впуснат лично и "с двата крака" в новото поприще. "Започнахме да проучваме, да се информираме, запознахме се с всички положителни практики в региона. Дотолкова искахме да сме компетентни, че започнахме да изучаваме професията - Свежен завърши агрономство, а на мен ми предстои да се дипломирам като технолог по винопроизводство", казва съсобственикът на избата. Голяма част от работата в лозята вършат сами - засаждане, парцелиране, резитби и т.н.
Старите насаждения с димят не са в много добро състояние, но след известно време и грижи се съвземат и започват да плододават. Паралелно новите собственици подновяват част от тях, купуват още парцели и засаждат и нови сортове - совиньон блан, шардоне, мускат отонел, врачански мискет, пино ноар, сира. Днес лозята заемат общо 75 дка, а плановете са да ги увеличат докъм 100 - 150 дка. Част от гроздето и продават. "Лозарството много ни грабна. От първия момент досега почти е нямало ден, в който да не идем до лозята. Дори се сдобихме с кемпер и лятото понякога преспиваме там", казва Драгомир Славчев.
| Тероарът на ароматния димят |
Димят, този стар български сорт, е силно разпространен в Черноморския регион - от Поморие до Варна, където е и много добре адаптиран. Собствениците на DeVina стигат до естествената насока да го поставят в центъра на стратегията и продукцията си. Към ценните стари насаждения добавят и нови, но използват за целта същия стар клон на сорта. "Той е многолик и има различни клонове и проявления - в зависимост къде и как се отглежда. За жалост в годините те са позагубени. От димят са правени в миналото конячни дестилати, a във винопроизводството е бил повече "пълнеж" за непретенциозни трапезни леки вина, не толкова сорт за качествени такива. Сега обаче някои изби започват да работят с него по съвременен начин, и се вижда, че той има много добър потенциал, харесва се все повече и интересът към него расте", казва Драгомир Славчев.
В Североизтока димят използват с много добри резултати и други нови изби като варненската "Одесос" и Lozeto Estate близо до яз. Цонево, но сортът се среща още по Родопската яка и в Източни Родопи, както и около Чирпан. С него успешно работят и изби като пловдивската Dragomir, както и Maryan близо до Елена. Ароматните характеристики на сорта го правят подходящ и за експерименти в стила на оранжевите вина, освен това той е и къснозреещ и от него могат да се получават и добри десертни.
Сортът дори демонстрира и известен потенциал за развитие в рамките на няколко години - димят 2020 от старите лозя на DeVina например към момента остава сочен и свеж, но плодовият му и ароматен профил е преминал в по-зряла фаза, а слоевете се допълват от минералност, соленовати морски нюанси, долавят се и изненадващи петролни нотки, подобни на тези при ризлинга.

| Вината на DeVina |
ОТ БРОЯ: Атински съставки с азиатско вдъхновение
Гръцко-японската фюжън кухня е факт
ОТ БРОЯ: Какво пием тази пролет
Винените журналисти на Бакхус със своите лични мнения и препоръки
Североизточна България в 100 вина - част III
От Царевец до Ялово: дегустация на изби край Велико Търново
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
Протеиновите храни – мит и истина
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.