Тъй рече Xocolatl
От лекарство срещу слънчеви изгаряния и ухапвания от змии до афродизиак и от животоспасяваща енергийна бомба до луксозно кулинарно удоволствие, той е многолик като бог. Единствената му несполука е, че навлиза в Европа, след като Всевишният вече я е завладял. Затова днес поклонението пред шоколада се извършва в музеи. Брюксел, Кьолн, Виена, Барселона, Лугано, Прага. Традиционни или модерни, скромни или разточителни, първото усещане от тях обикновено е едно - упоителна миризма те увлича в мистичен свят, зад чиято кафява кадифена завеса като че чака едно вечно изплъзващо се, подканващо да го преследваш обещание.
Същото, което поне от 4000 години предизвиква човечеството и в търсенето на което шоколадът е извървял пътя от горчива пигментирана напитка за връзка с отвъдното до своите копринени, сладки, ароматни, хрупкави, топящи се вариации днес.
Барселона. Испания е страната, през която шоколадът навлиза в Европа. През 1528 г. мореплавателят и изследовател Ернандо Кортес учи испанския крал Карл Пети как да го приготвя, като при това влага гениален елемент на авторство: смесва какаовия прах със захар, ванилия, индийско орехче, канела и карамфил. Впечатлен, испанският монарх започва да охранява тази новост с ревност, която прилага само върху хазната си – и успява да я запази в границите на Испания почти 100 години. Тайната обаче действа на шоколада като язовирна стена – с отприщването й век по-късно Европа е залята от мощна, неизбежна модна вълна. С еротичен привкус.
Музеят на шоколада в Барселона е на ул. Comerç, 36, 093 268 7878
Брюксел. Освен с изключителния си вкус към шоколада и вниманието към най-малкия детайл при изработването му градът е известен и с две големи открития:
- През 1912 Ян Нойхаус измисля пралините – шоколадови бонбони с пълнежи.
- По същото време жена му изобретява не по-малко гениалната им опаковка - дълбоката елегантна кутия, наречена балотен, която събира няколко реда бонбони и се завързва с панделка.
Само в Брюксел днес има над 40 бонбонени ателиета и фабрики и Музей на какаото и шоколада, на Rue de la Tete d'Or, 02 514 2048.
Кьолн. Ако в Рим шоколадът се появява през 1569 г. с решението на папа Пий V, че пиенето на течен шоколад в петък не е нарушение на постите, в Германия първите исторически справки за него са от решението на Фредерик I Пруски да му наложи данък. Всеки, който иска да му се наслаждава, трябва да плати два талера за разрешение. Сега ситуацията е по-либерална, дори има обществен Музей на шоколада в Кьолн и макар тук човек да трябва да плати 7 евро за вход, той успява срещу това да изяде доста шоколад, докато стигне от входа до изхода.
Музеят е на ул. Am Schokoladenmuseum 1a, 0221 931 888-0
Лугано. Швейцария има поредица заслуги, за да имаме шоколада такъв, какъвто е той днес.
През 1875 г., сигурно за Коледа, се появява голямото швейцарско откритие – млечният шоколад. За да го представи на пазара, неговият автор Даниел Петер експериментира осем години – точно толкова, колкото Мария Кюри, за да открие своите радий и полоний. Само четири години по-късно Родолф Линд, създателят на шоколадите Lindt, измисля преточването - технология на затопляне и постоянно преливане, която придава на шоколада обичайните днес мекота и способност да се топи в устата.
Музеят на шоколада, The Alprose Chocolate Museum в Лугано е на Via Rompada 36,
6987 Caslano