Галерии

Запознайте се с гост-готвачите на "Ресторант на годината 2017 Бакхус Acqua Panna & S.Pellegrino"

Бакхус 02 март 2018, 17:25
На 29 март предстои голямото събитие на "Бакхус" - "Ресторант на годината Бакхус 2017, Acqua Panna & S. Pellegrino" .

Тази година имаме честта да си партнираме с престижната кулинарна академия Le Cordon Bleu London и заедно с шеф Емил Минев да ви представим 6-степенно меню, с което да обиколим света за една вечер през вкусове и аромати.

Всяко ястие ще ви запознае с едни от най-талантливите ни млади готвачи, които са натрупали международен звезден опит и специално за вечерята ще презентират своя авторска рецепта.

Научете повече за тях в следващите снимки от галерията:
Емил Минев е първият авангардист в България с ресторанта "Талисман", който създава още през 2005 година, изпреварвайки времето си. Има 27 години професионална кариера зад гърба си, която включва Executive Chef в една от най-големите хотелски компании в света - Shangri-La Hotels & Resorts в Токио и Малдивите. През 2013 продължава кариерата си в хотела на веригата в The Shard, Лондон. От 2016 г. Шеф Минев е на длъжността Culinary Art Director в Le Cordon Bleu, Лондон и управлява екип от около 70 души.

Като най-доброто си качество посочва умението да работи с хора и да извлича най-доброто от тях. За готвенето казва, че е смисълът на живота му. Богатият му опит го е научил, че ястията трябва да са най-вече вкусни, а успехът за един ресторант е комплекс от постоянно вкусна храна и добро обслужване, приятна обстановка, добра локация и ценова политика "value for мoney". Смята грешките за неизбежна част от работата, но клиентът не трябва да става "жертва" и да плаща за тези грешки.

Според него измерител за успех на един професионален готвач е наследството и влиянието, което ще остави след себе си, а съветът му към младите таланти е да бъдат скромни, работливи, любопитни и отворени към света. "Готвенето е един дълъг маратон, а не къс бърз спринт. Важно е самото пътуване - финал няма", казва Емил Минев.

Специално за церемонията Ресторант на годината, шеф Минев създаде рецептата за основното ястие - ирландски Блек Ангус, моркови, цитруси, сладък соев сос, кафе и тимут пипер. "Вдъхновение за всички мои ястия черпя от пътувания, опита и срещите с хора", споделя той, а вкусовете и ароматите на ястието му ще ни отведат до всички точки на света.

Повече информация за менюто, събитието и как да закупите своя куверт може да намерите на сайта на Ресторант на годината или на фейсбук страницата на събитието.

/Снимка: Васил Германов/
Симеон Петков е завършил Професионалната гимназия по туризъм в София, след което прекарва година в колеж в Кеймбридж с профил Hospitality. Професионалният му опит преминава изцяло в чужбина. Работил е в няколко ресторанта в Лондон - Orrery, Texture (1 звезда Мишлен) и Тhe Greenhouse (2 звезди Мишлен). Следва година в Restaurant Mirazur, Menton, France (2 звезди Мишлен), а в момента шефПетков е Chef de Partie в Restaurant Regis et Jacques Marcon, Франция (3 звезди Мишлен), което определя и като най-големия си успех до момента. Европейската висока кухня обаче не изчерпва интересите му и като своя любим кулинарен регион той сочи Азия.

Във формулата за професионален успех Симеон Петков дава предимство на човешкия фактор - работа в екип, добра комуникация, професионална отговорност и дисциплина, и го допълва с упоритост. Доброто ястие за него е балансирано, а добрият ресторант има ясна и правилна концепция. А посланието му към млади готвачи е да не се предават, да останат здраво стъпили на земята и никога да не забравят от къде са тръгнали.

Симеон Петков ще приготви салатата по време на церемонията Ресторант на годината - сезонни зеленчуци, желе от билки, консоме от горски гъби. "Едно ястие е изцяло завършено и успешно когато има пълен баланс и хармония между вкусове, текстури, техники, цветове и аромати", споделя ни той. "Кубчетата гъби са основата на ястието, всеки зеленчук придава текстура, нежният крем от целина и фенел трябва да гали небцето, желето от билки е свежият компонент, а топлото консоме комбинира всичко и е завършващият елемент!".

Повече информация за менюто, събитието и как да закупите своя куверт може да намерите на сайта на Ресторант на годината или на фейсбук страницата на събитието.
Двадесет и осем годишният Любомир Тодоров е от Враца и е завършил местната гимназия по търговия и ресторантьорство. Професионалният му път преминава през "Гранд Хотел София" и "Ястребец уелнес и спа" Боровец, а след това го отвежда в Colombi Hotel Freiburg (1 звезда Мишлен), Restaurant Schwarzwaldstube im Hotel Traube Tonbach в Baiersbron (3 звезди Мишлен), Hirschen Sülzburg (2 звезди Мишлен). В момента е Еxecutive Chef в хотел "Ястребец уелнес енд спа" и ресторант La Casa.

Влиянието на германскaта кухня е явно и в предпочитанията му - любимият му кулинарен район е Шварцвалд, а като свой професионален идол посочва германският топ шеф Харалд Волфарт.

В момента шеф Тодоров управлява 55 души, смята добрата организираност за своя силна страна и цени високо екипната работа. В добрите ястия търси балансът на вкусовете, а формулата му за успешен ресторант е постоянство в качеството, добра организация, постоянно развитие, поддържане на добра концепция. Като най-значимия си успех до момента приема позицията си на заместник-главен готвач в ресторант с една звезда Мишлен при конкуренция от 60 готвача, но вярва, че истинския големият успех тепърва предстои.

Любомир Тодоров ще приготви рибното ястие, повлияно от концепцията на вечерята Ресторант на годината "Около света за една вечея". "Ще приготвя морски дявол със сусам, снежен грах, целина, бадем, шампанско. Стилът на ястието е от класическата френска кухня, като реших да добавя азиатска нотка, идеята ми е да комбинирам 2 вкуса от два континента", споделя той.

Повече информация за менюто, събитието и как да закупите своя куверт може да намерите на сайта на Ресторант на годината или на фейсбук страницата на събитието.

/Снимка: Васил Германов/
Професионалната кариера на Валентин Иванов започва през 2011 година, когато завършва ТОХ в гр. Банкя и започва работа в хотел Хилтън. Там работи три години и половина под ръководството на готвачи като Жан Юбер Гарние, Габриеле Савини и Андре Токев. Следващата година и половина прекарва в Амстердам в ресторанта с две звезди Мишлен Librije Zusje с главен готвач Сидни Схуте, с след това - в Лондон в ресторанта на Хестън Блументал Dinner (No. 36 в света за 2016). В момента работи като Sous Chef в ресторант "Космос".

Професионалният му идол е бразилският топ шеф Алекс Атала, когото определя като рядко срещана комплексна личност, която поема социалната отговорност на това да бъде един от най-добрите в сферата, в която работи. Смята, че успехът на един рестoрант зависи от способността му да поддържа постоянно високо качество, а добрият готвач трябва да е постоянен и самокритичен. Посланието му към хората е да ценят вкуса в храната и да уважат продуктите.

Валентин Ивнов ще приготви първото ястие от вечерята на Ресторант на годината - дехидрирано цвекло, сланина от Източно-балканска свиня, кисело зеле и манатарки. Вдъхновението за рецептата идва от посещението му в една къща за гости в село Горно Драглище, в полите на Рила планина. "Посрещането, храната и цялото преживяване в една семпла и откровена обстановка те карат да се почувстваш все едно си се прибрал вкъщи", разказва той. "С това ястие искам да покажа времето и мястото: къде се намираме и кое време на годината е. С локални продукти да поднеса ястие, което да припомни характерното за българите гостоприемство."

Повече информация за менюто, събитието и как да закупите своя куверт може да намерите на сайта на Ресторант на годината или на фейсбук страницата на събитието.

/Снимка: Васил Германов/
Веселин Калев е работил в хотел "Хилтън" под ръководството на Андре Токев, а през 2005 година е бил и част от екипа на Емил Минев в ресторант "Талисман". Именно те го вдъхновяват да продължи по пътя на професионалното готварство. След това заминава в Германия, където за 10 години натрупва сериозен опит и работи в няколко ресторанта с една и две звезди Мишлен. През 2017 г. се завръща в България и става главен готвач на хотел "Рила" в Боровец, където управлява три ресторанта и екип от 50 човека.

Неговата супер сила са сосовете, а в ястията смята за най-важния компонент вкуса. Според Шеф Калев най-важното качество за успеха на един ресторант е постоянството, а най-непростимата грешка в кухнята - да си мислиш,че знаеш всичко. Добрият готвач по неговите думи е упорит и измерва успеха си с усмивките на клиентите. Посланието му към младите таланти е да не се предават.

Шеф Калев ще приготви първото основно ястие по рецепта, разработена специално за Ресторант на годината - печен гълъб, карфиол, годжи бери, кедрови ядки и спанак. Идеята за ястието се е родила по време на разходка в планината, след като пада първият сняг. " Кремът от карфиол символизира снежната покривка, а чипсът от зеленчуци са заснежените гори. Гълъбът е символа на свободата, която планината ни дава", споделя той.

Повече информация за менюто, събитието и как да закупите своя куверт може да намерите на сайта на Ресторант на годината или на фейсбук страницата на събитието.

/Снимка: Васил Германов/
Талантливият сладкар Павел Павлов е родом от Банкя и е възпитаник на HRC Culinary Academy. През 2010 г. заминава за Норвегия, където работи в ресторанта с една звезда Мишлен Renaa, както и в Bølgen og Moi и Tango. Там открива страстта си към сладкарството. Това го подтиква да отиде в Норвежкия институт по гастрономия и не след дълго става първият чужденец допуснат в националния отбор на Норвегия. През 2016 г. отборът печели два златни медала и се нарежда на четвърто място в света в Олимпийските кулинарни игри в Ерфурт, Германия. Към днешна дата Павел Павлов работи над мечтата си да развие собствена сладкарница в Норвегия.

Избира тази професия, защото по думите му тя няма граници и всеки един ден предлага нещо ново и различно. Балансът между отделните компонентни и балансът на вкусовете е неговият измерител за добър резултат. Смята, че сред най-ценните качества на успешните хора в професията е желанието за развитие и способността да запази самообладание във важните моменти и да вземе правилното решение, а непроявеното уважение към клиента счита за непростима грешка. А на младите таланти би казал да не спират да изисквате от себе си и да не забравят, че всичко зависи само и единствено от тях.

Павел Павлов ще приготви десертът за церемонията Ресторант на годината - "Наполеон" от черен шоколад, матча чай, джинджифил и юзу цитрус. "Обичам да се вдъхновявам от класически десерти и да ги презентирам пречупени през моя поглед и днешните тенденции в кулинарния свят. Затова избрах "Милфьой" (на френски: Mille-feuille), в България и други страни е по-познат като "Наполеон" - многопластов десерт", разказва ни той.

"В далечната 1651 година този десерт е създаден от французина Пиер Де Ла Варен. По време на вечерята ще ви представя една по-различна презентация с вкусове от Азия и един продукт любим на всички нас - шоколадът. Хрупкавата част от "Наполеонът" е направена от черен шоколад и хрупкави палачинки, която гарнираме с тънки листа черен шоколад и кремю от матча, джинджифил и свежеста на юзу. Поднесено с топка от бадемово парфе потопено в карамелизиран бял шоколад с карамелизирани бадеми."

Повече информация за менюто, събитието и как да закупите своя куверт може да намерите на сайта на Ресторант на годината или на фейсбук страницата на събитието.
Пресиян Петров се занимава професионално с изкуството на квасения хляб близо 8 години. През този период той изучава тайните на живите ферментации в някои от най-добрите пекарни по света и има възможност да се докосне до изкуството на някои от най-големите имена в света на хляба. Работил е с известния майстор-хлебар Бен Глайд във Франция, след което заминава за Южна Корея, където специализира в корейска традиционна ферментация. Продължава работата си в Австрия и Унгария, а през 2014 г. следва международен хлебарски курс в Швеция в био ферма Холма при най-добрия майстор на хляб в страната - Манфред Еноксон. В момента той ръководи заедно с брат си Тодор хлебарницата "Братя Хлебари" в София.

Казва, че е станал хлебар, защото е усетил в това нещо магическо, което е превзело ума и сърцето му и го е накарало да работи по нощите и да обикаля света. Смята за своя супер сила умението да визуализира крайния продукт преди още да направи първата стъпка, а като най-важното нещо за едно ястие посочва разбирането за суровините и как правилно да се използват. Формулата му за личен успех е дисциплина, хъс, търпение и постоянство, а за успеха на една хлебарница в 21-ви век според него е важно и да следваш и световните тенденции, да уважаваш и познаваш световните практики.

Специално за Ресторант на годината, Пресиян Петров ще приготви два различни Хляба - с кисело мляко и мед, и с активен въглен, рецептите за които са специално селектирани според менюто на Ресторант на годината и ще бъдат представени за първи път в България.

Повече информация за менюто, събитието и как да закупите своя куверт може да намерите на сайта на Ресторант на годината или на фейсбук страницата на събитието.

/Снимка: Васил Германов/


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK