Новини

Разказ от първо небце - вечеря до морските вълни

Бакхус 18 юли 2022, 18:12
Мезе "Нишан"

Екипът на "Бакхус" имаше натоварен юни месец покрай шестото издание на StrEAT Fest-a и летния брой "На три морета", и затова в календарите ни датата 30 юни беше оградена - съвсем буквално - с червен маркер към очакването бе поставена за акцент и една удивителна. Един вид "Да се помни. Този ден е символ на свободата, тогава ще му отвържем края."

За 30 юни бе насрочена Ритуалната вечеря (изписана на главни букви) на плажа, където р. Камчия се влива в Черно море. Тя бележи началото на 3-дневен фестивал на морето, дело на нашите приятели и партньори Ritual Gatherings (те пускаха музиката на StrEAT Fest-a), събиращ 5 направления: природа, музика, изкуство, ритуали и храна, т.е. основополагащи фактори за културната идентичност на всеки човек. Няколко часа по-късно същите тези стотина души с леко подпухнали очи на плажа посрещнахме изгрева на първата юлска сутрин, Джулай морнинг.

За богатата музикална програма, красиво построената сцена, йога практиките и дискусиите, посветени на екологията, е излишно да говорим, ние ще обърнем внимание на това, от което разбираме - храната.
Но да не изпреварваме събитията.

На път за Ритуалната вечеря
На път за Ритуалната вечеря

Когато първо започнахме да ви разказваме за Ritual Gatherings още през април месец, си представяхме задушевна атмосфера, бели покривки, солен бриз, заиграващ се в предстоящите да бъдат напълнени с вино чаши, сладки разговори с познати и непознати, и споделеност. И за разлика от почти винаги първите впечатления всъщност потвърдиха очакванията: с джапанки в ръка крачехме няколкостотин метра по пясъка, докато стигнем до устието на реката. Тъкмо преди залеза, разкошно време, летни рокли, ленени панталони, аромат на дъхави билки, чийто източник ни се разкрива секунди по-късно: 50-метрова красиво наредена маса с бели покривки, сякаш копирана от въображението ни и поставена върху пясъка. А за разкош: чаша пенливо за "добре дошли".

Менюто беше специално изготвено за случая от шеф Филип Спасов, станал известен покрай Hell's Kitchen, макар че в родната му Варна той е добре познат и покрай много други успешни начинания, и шеф Владислав Пенов, който бе дошъл заедно с екипа си от ресторант Космос. А ние като едни от първите, които научиха какво ще бъде менюто, бяхме меко казано нетърпеливи.

Готвачи на плажа (като спасители, но по-хубаво)

И като стана дума за "меко" - как иначе да опишем ужасно пресния и вкусен квасен хляб, който ни чакаше на масата търпеливо, докато всички пристигащи се поддавахме на изкушението да снимаме, но изчезна със сядането на гостите по масата, още преди да бъде сервиранo първото ястие. За радост, имаше още от него, а идеята беше той да бъде разчупван и споделян между теб и съседите.

Всяко ястие носеше името на избран български ритуал, а техните имена разказаха история за сформиране на ново семейство в българската традиция - от Нишан до Лазарка.
Нишанът е знак за постигнато съгласие за сватба. В миналото, за да се стигне до нея, се е изминавал дълъг път на избор и преговори. Мидите са уловени само на няколко километра от масата на Ритуалната вечеря - от ферма Black Sea Shells и Митко, който е енциклопедия на тема морски дарове.

Салатата "Панагия"
Селски домати, крокмач, пресносолно овче сирене, печен пипер, комат квасен хляб

Именно за нейния доматен сос беше предвиден хлябът, ферментирал 24 часа и печен в семейната подова пещ на Филип Спасов. Панагия е името, с което е наричана Богородица, но също е и обредното въздигане и разчупване на хляб, неговото разделяне и изяждане заедно.

Салата "Панагия"

Телешко предястие "Пастир"
Телешки език, консoме, горски гъби, лятна камчийска туршия

Езикът идва от ферма "Шопар, бик и щука", простираща се на повече от 4000 дка естествени ливади, хълмове, дъбови и букови гори в местност, защитена от Натура 2000. Там се отглеждат породисти, месодайни телета Херефорд и овце от породата Шуменска медна. Ястието ще застъпи и един от най-важните процеси в храненето - ферментацията. Камчийската туршия е направена от микро зеленчуци и подправки от региона, и местни ферми.

Основно "Подница"
Есетра, печена в бананови листа с лющян и цитрусов сос

Тук е приложена техника за бавно печене на рибата чрез веяне, при което мекото филе на рибата минава през процес на равномерно осоляване с билки за 24 часа. След това филето зрее в хладилник със сол и подправки само върху кожата за още 48 часа.

Десерт "Лазарка"
Кайсии на жар, бадеми, върбинка, цитрусов пипер

Леко изпотено от топлината сърце, пълно със сладолед и заобиколено от пъстър цветен венец. В него участва и една страхотна подправка - лимонена върбинка, чиито листа са почти същите като тези на върбата.

Всички ястия в менюто бяха съчетани с подбрани вина от изба Кортен.

Ритуалната вечеря всъщност беше едно от най-специалните кулинарни събития у нас, тъй като шефовете трябваше да готвят на плажа петстепенно меню с нулев отпадък. Във философията на Ritual Gatherings е отговорното отношение към околната среда и затова освен че имаше организирано почистване на плаж Камчия преди и след фестивала, всички продукти от Вечерята бяха набавени в непосредствена близост до селото, а на претрупаната с блага за небцето и душата маса, бяха оставени малки бурканчета с пръст и специално послание от Mastercard за опазване на най-малките, но най-важните - пчелите. В бурканчето бяха посяти семена ехинацея - растение, привличащо пчелите и помагащо им да оцелеят. За инициативата "Най-сладкият начин да спасиш света" може да научите тук.

Непредвиден момент със спиране на тока доведе до запалване на свещи (браво на организаторите за резервния вариант), та леката авария по-скоро сплоти всички ни, отколкото да смути някого. Едва ли има по-задушевна обстановка от гурме вечеря на свещи на брега на морето, под натежало от звезди небе. Единственият недостатък е липсата на кадри на крехкото и вкусно предястие от телешки език и камчийска туршия, топящата се като масло в устата есетрова риба и сладкия завършек на вечерта - жарени кайсии с ванилов сладолед.

Имаше неедин спор за любимото ястие в екипа ни: дали предястието от миди, поднесено със сух лед, чудесно овкусената салата с домати и прясно сирене, но за всички май десертът спечели специално място в спомените ни.

Ритуалната вечеря беше гвоздеят в гастрономическата програма на Ritual Gatherings, но то трябва повече от веднъж да се яде. През останалите 3 фестивални дни имаше чуден кът за хранене заедно в партньорство с Улицата на готвачите - кулинарен проект за градска улична храна във Варна, развиван от шеф Филип Спасов.
New Orleans Food - Varna, ферма "Шопар, бик и щука", Френски палачинки, FOKU, Falafel.bg и Сладоледената пекарна бяха сред участниците на "улицата", която в случая беше върху морския пясък и представляваше еклектичен състав от азиатска храна, каджунска кухня, френски палачинки, вегетариански и веган ястия, ръчно правени сладоледи и бисквити, а самият Филип Спасов приготвяше гурме бургери с пасищно и местно отглеждано говеждо, както и хот дог с веган кайма.
New Orleans Food - Varna
FOKU

И докато след Вечерята някои отидохме за разговори на терасата и за малко сън, други директно изкараха цяла нощ пред сцената с музика. Но всички бяхме в 5:40 на плажа за изгрева на първата юлска сутрин. Леко смирени от красотата на придодата, прозяващи се, но и безкрайно благодарни за такива събития - многопластови, със смисъл и хубава публика. Догодина... пак.

Джулай морнинг



Ritual Gatherings е ежегоден интердисциплинарен културен фестивал, съпътстван от серия градски събития, който съчетава музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали, кулинарни и екологични практики. Проект BGCULTURE-2.001-0117-C01 "Ritual Gatherings: Традиционни ритуали и интерактивно съвременно изкуство - механизми за изграждане на общности и постигане на устойчиви културни екосистеми" се изпълнява с финансова подкрепа в размер на 199 984 евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП от бенефициент Сдружение АСОРИ и партньори общините Кюстендил, Троян и Шумен, Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства - Троян, норвежкия артистичен колектив Pikene på Broen и Музеят на Живото Изкуство/The Living Art Museum - Рейкявик, Исландия.Колективът зад Ritual Gatherings организира още почиствания на плажове, информационни кампании за намаляването на пластмасата и отпадъка, малки градски събития, изложби и кулинарни преживявания с известни шеф-готвачи.

Фестивалът има 5 направления: природа, музика, изкуство, ритуали и храна, основополагащи фактори за културната идентичност на всеки човек. Всяко от тях ще бъде засегнато под различна форма и в различни дисциплини, а екологията ще бъде основен фокус, съпътстващ всяка стъпка от преживяването на посетителите.

Ritual Gatherings: Традиционни ритуали и интерактивно съвременно изкуство - механизми за изграждане на общности и постигане на устойчиви културни екосистеми се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основна цел на проекта е прилагането на холистичен подход за съживяването на малки културни екосистеми, чрез събития и активности, насочени към ключовите участници в тях и с фокус върху обмяната на опит и културни прояви с експерти от културния сектор в Исландия и Норвегия.Всички ястия в менюто са съчетани с подбрани вина от изба Кортен Натура.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK