Новини

Ритуалната вечеря - където вкусовете се превръщат в обичай

Бакхус 04 юли 2023, 12:43

Какво общо имат азиатската, българската, френската кухня и южното Черноморие? Отговорa ще намерим на 15 юли, когато ще се запътим към крепост Акра в Черноморец, за да преживеем за втора поредна година Ритуалната вечеря, част от фестивала Ritual Gatherings, за което разказваме тук.

"Освен в уважението и грижата един за друг, Ритуалната Вечеря се корени и в уважението и грижата за нашата храна и за тези, които я създават: готвачи, фермери, рибари, винари и не на последно място - природата", разказва Амалия, една от движещите сили на Ritual Gatherings.

По традиция природата ще предложи на своите гости сезонни ястия от местни продукти от малки производители и ферми. Също от значение е, че ще бъдат поднесени в компостируеми чинии, които в дните след вечерята ще бъдат доставени до една от партньорските ферми, за да "нахранят" следващата реколта.

Тази година Ритуалната Вечеря ще бъде създадена от 3 специално подбрани имена на българската кулинарната сцена - нашите #БакхусПосланици Рене и Джун Йошида, и шеф Владимир Тодоров.

Рене и Джун Йошида
Владимир Тодоров по време на церемонията "Ресторант на годината" 2022, където той е сред шеф-готвачите

Рене и Джун Йошида са добре познати на българската кулинарна публика готвачи и партньори в бизнеса и живота. Двете им начинания, с които в момента ги свърсват най-много, са Pop Up Chicken на столичната ул. "Шишман" и блогът Funkooks, в който споделят авторски рецепти.

Владимир Тодоров ще е третият шеф-готвач, който създава концепцията на менюто на тазгодишната Ритуална Вечеря. Един от най-добрите млади професионалисти в страната, той стои зад едно от азиатските заведения в столичната street food карта - Sando, а новото му място, което наскоро отвори врати в София, е Fakе French, посветено на френската кулинария, ето тук ви го показахме отблизо. Той придобива опит в реномирани ресторанти и популярност от различни конкурси. През 2016 г. печели приза "Готвач на България" в най-голямото кулинарно състезание, организирано от Българската асоциация на професионалните готвачи. През 2015 г. грабва титлата "Най-добър кулинарен студент" в състезание, организирано от American Culinary Federation в САЩ.

След вечерята ситите души на гостите ще могат да задоволят останалата част от сетивата си с живото изпълнение на Теодосий Спасов и Иван Шопов, последвано от редица DJ сетове на български и чуждестранни артисти на фона на специално създадена за фестивала изложба на открито на инсталационно
съвременно изкуство, потапяйки се в цялостното магическо изживяване Ritual Gatherings.

Линк към билетите можете да намерите тук. А скоро очаквайте и подробности около менюто.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK