Българската книга The Food Hedonists е номинирана за Gourmand Awards
Нейни автори са кулинарният фотограф Илиан Илиев и шеф-готвачите Милен Златев и Милен Панев
Новият брой на "Бакхус": Империите - храня се, за да живея, или живея, за да се храня?

Андреа Пунчева,
главен редактор на "Бакхус"
Преди няколко години от сцената на TEDxSofia горния въпрос отправи Емил Коралов, един от хората, създали "Бакхус" през 1999 г. (впоследствие - и създадел на DiVino). Тогава си дадох сметка, че някои виждат в чинията си досадна задача, други - повод за удоволствие 3 пъти на ден. Щом четете тези редове, вие по всяка вероятност сте от нашата страна.
Зимният брой на "Бакхус" вече е тук и броят може да бъде намерен в добрите обекти за продажба на печат, в любимата ни книжарница Elephant Bookstore, във винени барове и деликатесни магазини, както, разбира се, и ТУК.
Броени дни преди да завършим броя, бяхме в Париж за провеждането на световните награди, отличаващи приноса към издателската дейност - The Gourmand World Cookbook Awards, откъдето първи споделихме с вас през социалните мрежи новината, че българският фотограф Илиан Илиев спечели не една, а две награди.
Моментът придоби двойно по-голяма тежест за нас, защото Илиан е автор и на корицата на броя. Вижте я пак: ананасът е символ на гостоприемството, тъй като през вековете е бил скъп и трудно достъпен. Затова и когато домакинът е предлагал от тропическия плод, това е било ярък знак, че иска да впечатли госта си. Обърнат надолу обаче, ананасът напомня на нещо друго. Страшно харесваме как Илиан се справи със задачата да пресъздаде коледния дух, като същевременно запази кралската препратка.
На страниците на новия брой още няколко репортажа от събития бележат събуждането на хоспиталити индустрията. Гост автор в броя е съсобственичката на няколко заведения Петра Димитрова с репортаж от бар шоуто в Атина. Споделяме и нашата гледна точка за новото лице на българското вино така, както го видяхме на десетото издание на DiVino.Taste.
Този брой е като хляб, само че вместо две крайчета има два десерта, един е в началото - сладкото унгарско вино от Токай, любимо на кралските особи от Русия, Франция и Великобритания, и един в края на списанието под формата на рецепта. Тя, както и другите 4 солени рецепти, са дело на главните готвачи на наградените заведения в тазгодишното издание на "Ресторант на годината Бакхус, Acqua Panna & S. Pellegrino". След пауза през 2020 г., когато се проведе само онлайн, церемонията отново се върна тази есен в пълния си блясък, тъкмо навреме за 20-ата си годишнина.
Докато препрочитахме страниците, преди да ги пуснем за печат, забелязахме нещо странно. Сякаш материалите бяха заживели собствен живот, който не бяхме предвидили. Забелязахме как разните империи са преплетени една с друга, дори и там, където не очакваме: в текста за черния хайвер се споменава главният готвач на семейство Ротшилд, с които откриваме броя покрай винената класификация на Бордо. В текста за кърито и британския колониален език има отпратка към китайската храна, плод на съвсем друг материал. Какъв е изводът? Пари при пари отиват, власт при власт, империя при империя.
Както мъдро е допълнена сентенцията в кулинарния пътепис от Сицилия, "човекът е човек, когато е на път и се храни". Дестинациите в този брой ще ви отведат по четирите краища на света и в трите измерения на времето. Обединява ги едно: те са сред влиятелните примери в историята и бизнеса, които промениха гурме сцената.
Наздраве за новата 2022 г., нека тя ни донесе повече дестинации и благодаря, че сте част от общността на "Бакхус". Общността, която по три пъти на ден има за какво да живее.
Най-лесният начин да се сдобиете с новия брой е да кликнете ТУК.
Българската книга The Food Hedonists е номинирана за Gourmand Awards
Нейни автори са кулинарният фотограф Илиан Илиев и шеф-готвачите Милен Златев и Милен Панев
ОТ БРОЯ: Забраненият лилав град
Прищевките на презадоволената династия в старата виетнамска столица Хюе създават главозамайващо кулинарно наследство
ОТ БРОЯ: Храната на изгряващото слънце
История за страната, където след всяка хапка пируват очите, носът и небцето наравно със стомаха
ОТ БРОЯ: Вино за крале, крал на вината
Сладки приказки за Токай, който вече пети век има място в царските дворове и е възпят дори в националния химн
Дебютни времена
Кои заведения са подходящи за номинация като новоизгряваща звезда в "Ресторант на годината" и какво казват предшествениците им
ОТ БРОЯ: Кристиян Йончев - не просто вино, а знания и емоции
От 10 години семейната компания "Мулен" успешно предлага у нас подбрани вина от автентични производители от Лангедок
ОТ БРОЯ: А-на-нас ни се иска...
Среща с българската следа на Gourmand World Cookbook Awards в Париж
Коктейлът на декември: яйчен пунш
Любопитната история на вековното празнично питие
ОТ БРОЯ: Рецепта за салтимбока с пъстърва и шафран от Dieci
Празнично ястие, дело на шеф Джанфранко Киарини, чийто ресторант Dieci в с. Девино спечели "Дебют" за 2021 г. от наградите на "Бакхус"
ОТ БРОЯ: Рецепта за трюфел торта от Ahora
Шеф Севда Димитрова, чийто ресторант получи награда за "Вкусно място" от "Бакхус", ни учи как приготвим празничен десерт
ОТ БРОЯ: Рецепта за торо стек от Hamachi-ni
Празнична рецепта от шеф Георги Георгиев и ресторанта, спечелил награда "Авторски почерк" от "Бакхус" за 2021
ОТ БРОЯ: Рецепта за лозови сарми с патешко от "Паваж"
Сарми в лозов лист с кълцано патешко, дело на главния готвач на пловдивското заведение с награда "Ресторант на читателите" за 2021 г.
Коледното меню на кралицата
Какво има на празничната трапеза на Кралица Елизабет II
От броя: От пъпката до пушека
Чаени истории от Китай, Индия и Великобритания
Архив Бакхус
От кухнята на Дьо Гол до телевизионната слава: Жак Пепен на 90
Инициатива "90/90" събира десетки шеф-готвачи от цялата страна в чест на френската кулинарна легенда
Гръцка Коледа в селото: празник на дома, трапезата и паметта
Там, където ароматът на мед, печено месо и глъчка от кухнята събират поколенията
✪ Вила Мелник събира семейството на Широка мелнишка лоза в купажа Melnik Family Tree
Селекция: 9 вкусни адвент календара
Първият адрес за #безценни кулинарни моменти е UNICA by priceless
Ново място | Mova Cafe